How menopause may be affecting your mental health. Serious mental health changes in menopause.

Kan je gek worden van de overgang?

Gevraagd door: kand. Lina Veenstra  |  Laatste update: 3 november 2023
Score: 4.3/5 (68 stemmen)

Naast een somber gevoel kunnen ook angst en paniek ontstaan. Dit herken je aan pijn op de borst, ademtekort, duizeligheid, hartkloppingen en het gevoel de controle te verliezen en 'gek' te worden. Als je hier voor de overgang last van had, is de kans groter dat het zich tijdens de overgang weer voordoet.

Wat doet de overgang geestelijk met je?

De overgang, ook wel menopauze genoemd, markeert het einde van de vruchtbare periode van de vrouw. Hoewel het een natuurlijk proces is, is het voor veel vrouwen een lastige periode. Mogelijke klachten als slaapstoornissen, sombere gevoelens, angsten en emotionele labiliteit kunnen uitgroeien tot een depressie.

Kan je karakter veranderen door de overgang?

Prikkelbaarheid is een veel voorkomende klacht tijdens de overgang. Iedereen heeft er wel eens last van. Je hebt last van spanningen, stress, slecht geslapen of je hebt gewoon een slechte dag. Rondom de menopauze hebben veel vrouwen nog meer last van prikkelbaarheid.

Kun je depressief worden van de overgang?

Zit je in de overgang en voel je regelmatig somber, verdrietig, teneergeslagen of gedeprimeerd? Dan ben je niet de enige. Veel vrouwen ervaren depressieve gevoelens tijdens de overgang.

Wat zijn ernstige overgangsklachten?

Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.

36 gerelateerde vragen gevonden

Kun je je ziek voelen door overgang?

Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode noemen we de overgang. Dit is een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw. De overgang is geen aandoening, maar u kunt zich er wel ziek door voelen.

Hoe weet je in welke fase van de overgang je zit?

In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden: Premenopauze: dit is de periode vóór je laatste menstruatie. Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert. Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.

Hoe voelt een vrouw zich in de overgang?

Ook van hevige menstruaties met veel bloedverlies kunnen vrouwen zich moe en uitgeblust voelen. Andere overgangsklachten kunnen zijn: hoofdpijn, gespannenheid, depressieve stemmingen, vergeetachtigheid, pijn in de gewrichten, minder zin in seks, angstgevoelens, slapeloosheid, duizeligheid en tintelingen in de benen.

Wat kun je doen tegen stemmingswisselingen in de overgang?

Stemmingswisselingen in de overgang, wat kun je er aan doen?
  • Vermijd stress. Simpel gezegd zit het zo: hoe meer stress hoe meer last van stemmingswisselingen. Stress is een echte trigger voor stemmingswisselingen.
  • Beweeg. Minimaal 20 minuten per dag. ...
  • Let op je voeding. De juiste voeding doet wonderen.

Hoe voelen vrouwen zich na de overgang?

Postmenopauzale klachten

Doordat je lichaam na de menopauze nog op zoek is naar een nieuw evenwicht, kun je na je laatste menstruatie nog steeds last hebben van bepaalde overgangsverschijnselen, zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Veel vrouwen ervaren daarnaast ook postmenopauzaal bloedverlies (PMB).

Welke leeftijd overgang voorbij?

De meeste westerse vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar.

Wat zijn de 8 overgangsklachten?

Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.

Waarom huilen in overgang?

In de overgang krijg je te maken met hormoonschommelingen. De oestrogeenspiegels dalen geleidelijk. Door een gebrek of verlaagde activiteit van oestrogeen kunnen stemmingswisselingen ontstaan. Dit komt doordat oestrogeen de activiteit van serotonine reguleert.

Waarom heb ik stemmingswisselingen?

Psychische klachten en problemen kunnen bijdragen aan stemmingswisselingen. Deze stoornissen worden vaak beschreven als stemmingsstoornissen. Hieronder vallen onder andere: bipolaire stoornis en depressieve stoornis. Ook van ADHD, schizofrenie en dementie kunnen stemmingswisselingen een symptoom zijn.

Hoe merk ik dat mijn depressie opklaart?

Hoe merk je dat een depressie opklaart? Wanneer een depressie opklaart, merk je aan jezelf dat je weer wat meer energie hebt en ook zin om leuke dingen te doen. Je zorgt weer beter voor jezelf en ook je slaapritme verbetert. Je wordt prettiger wakker 's morgens en hebt minder moeite met het starten van je dag.

Wat is het beste middel tegen de overgang?

Overgangsklachten verminderen kan globaal op een aantal manieren. Denk bijvoorbeeld aan: Leefstijlaanpassingen zoals voldoende bewegen, gezond eten, niet roken en geen alcohol drinken. Hormonale medicatie/hormoonsuppletietherapie gebruiken.

Hoe lang duurt stemmingswisselingen?

Stemmingswisselingen zijn heel normaal. U kunt zich de ene dag opgewekt voelen, de volgende dag 'down', geïrriteerd of huilerig. Een langdurig herstelproces en onzekerheid over de toekomst kunnen ontmoedigend werken en droevige gevoelens veroorzaken.

Welk hormoon geeft stemmingswisselingen?

Oorzaak van je stemmingswisselingen

Progesteron kan je nachtrust verstoren en nervositeit veroorzaken. Ongeveer 2 weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Deze hormoonschommelingen kunnen voor stemmingswisselingen zorgen.

Waarom stemmingswisselingen overgang?

De reden dat je gedurende de overgang te maken kunt krijgen met stemmingswisselingen is omdat je hormonen, die gevoelens en emoties reguleren, uit balans worden gebracht.

Waarom krijg je een dikke buik in de overgang?

Omdat de overgang ervoor zorgt dat je natuurlijke oestrogeenproductie afneemt, maakt je lichaam in deze fase van je leven meer visceraal vet aan om de hormoonbalans van oestrogeen alsnog op pijl te houden. Dit resulteert direct in meer buikvet.

Heb je na de overgang nog zin in seks?

Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks. Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.

Wat hebben vrouwen in de overgang nodig?

Gezond eten en voldoende bewegen helpen om overgangsklachten te verminderen en zijn ook daarna cruciaal. Want met de overgang neemt de kans op osteoporose en hart en vaatziekten flink toe. Weinig vrouwen ervaren de overgang als een rustig en geleidelijk proces.

Kun je voor de tweede keer in de overgang komen?

Kunnen opvliegers op oudere leeftijd nog steeds voorkomen? Het antwoord is: ja. Veel vrouwen hebben tot lang ná de overgang nog last van opvliegers. En opvallend: ook mannen kunnen op latere leeftijd last hebben van opvliegers.

Kun je duizelig zijn in de overgang?

Tijdens opvliegers kunt u last hebben van zweten, hartkloppingen, een opgejaagd gevoel, rood worden, hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid.

Hoe werkt menopauze test Kruidvat?

De Kruidvat Menopauzetest (FSH-test) is een immunochromatografische éénschapstest die ontworpen is voor de in-vitro kwalitatieve bepaling van de FSH in menselijke urine. Met de test kan het begin van de menopauze beoordeeld worden bij vrouwen bij een concentratie van 25mIU/ml of hoger.

Volgende artikel
Wat hoort bij talent?