Kinderen die werken in een fabriek | Welkom in de IJzeren Eeuw

Waarom werkten veel kinderen in fabrieken?

Gevraagd door: ir. Lot Keltenie  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.5/5 (72 stemmen)

In de negentiende eeuw groeit de industrie hard in Nederland. Fabriekseigenaren maken gebruik van kinderarbeid omdat kinderen weinig kosten. Arme ouders laten hun kinderen werken om rond te komen. Het verzet tegen kinderarbeid groeit vanwege de slechte werkomstandigheden.

Wat voor werk deden de kinderen vroeger?

Vroeger was het heel normaal dat kinderen werkten. Ze hielpen hun ouders in de landbouw, het huishouden of in de werkplaats. Zo droegen zij ook een steentje bij aan het inkomen. Bovendien leerden de kinderen zo hoe ze later zelf geld konden verdienen.

Wat doet UNICEF tegen kinderarbeid?

UNICEF zorgt ervoor dat kinderarbeid wordt opgespoord en aangepakt. UNICEF zorgt voor speel- en leerplekken voor kinderen die al werken. Hierdoor kunnen ze stoppen met werken en naar school. Daarnaast praat UNICEF met ouders/verzorgers en werkgevers over het belang van onderwijs voor kinderen.

Hoe leefde een kind van een rijke fabrikant?

Ook werkten de kinderen in de industrie. Ze hielpen hun ouders met het aardappelen rapen of bonen plukken. Ook deden ze in veel gezinnen aan huisnijverheid. Ze maakten schoenen, klompen of sigaren.

Waarom werkte kinderen vroeger?

Vroeger waren de mensen erg arm. En daarom werden ook de kinderen naar de fabriek gestuurd om geld te verdienen. Kinderen moesten 6 of 7 dagen in de week iedere dag van 9 tot 16 uur werken voor soms maar 10 cent per dag. In 1860 werkten een half miljoen Nederlandse kinderen in fabrieken.

20 gerelateerde vragen gevonden

Is kinderarbeid wereldwijd verboden?

Heel wat jaren later, in 1989, werd kinderarbeid verboden door de International Labour Organization (ILO) en het VN-verdrag voor de rechten van het kind. Hierbij ging het om arbeid dat als 'schadelijk of ongezond' wordt gezien.

Waarom was er kinderarbeid in de 19de eeuw?

Kinderarbeid komt overal ter wereld voor. Tot aan de 19e eeuw was kinderarbeid in Nederland heel gewoon. Veel kinderen moesten werken, omdat het gezin anders te weinig geld verdiende om eten, drinken, kleding en onderdak te kunnen betalen. Vroeger dachten de mensen dat het geen kwaad kon om de kinderen te laten werken.

Hoe waren de omstandigheden voor de fabrieksarbeiders?

Ze krijgen weinig betaald en het werk is saai en onveilig. De arbeiders die in de fabrieken werken hadden het zwaar. Ze werken wel 14 uur per dag. Ook op zaterdag.De fabriekshallen zijn donker en de lucht is er ongezond.

Hoe probeerden arbeiders hun levensomstandigheden te verbeteren?

Hoe probeerden arbeiders hun levensomstandigheden te verbeteren? Verschillende wetten maakten het leven van de arbeider stukje bij beetje wat aangenamer. Zo kwam er een verbod op kinderarbeid (1874), een arbeidswet (1889) tegen uitbuiting, een leerplichtwet (1900) en een woningwet (1901).

Wat veranderde in 1870 in de industrie?

De eerste fabrieken ontstonden, de mijnen en de textielindustrie breidden zich enorm uit. De productiekosten daalden, mede door deze schaalvergroting, enorm. Doordat de stoommachine een groot en duur apparaat was, was het alleen voor grote bedrijven mogelijk om er een aan te schaffen.

Wat zijn de oplossingen voor kinderarbeid?

Voor moeders zijn spaar- en leengroepen opgericht. Zo kunnen ouders beter voorzien in onderwijs, voeding en gezondheidszorg, zodat kinderen minder risico lopen om uit hun vertrouwde omgeving te (moeten) vertrekken.

Welke organisaties helpen kinderarbeid?

Stop Kinderarbeid is een coalitie van de Algemene Onderwijsbond (AOb), Mondiaal FNV, Hivos, ICCO Coöperatie en Kerk in Actie, de Landelijke India Werkgroep (LIW) en Stichting Kinderpostzegels Nederland.

Welke bedrijven maken gebruik van kinderarbeid?

Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.

Wat voor werk deden de kinderen in de middeleeuwen?

Ze begonnen actief mee te doen in activiteiten zoals jagen, landbouw en opvoeding zodra ze competent genoeg waren. Kinderen van adel mochten tot hun zevende jaar spelen. Jongens speelden vaak met loden soldaatjes of houten paardjes. Ook deden ze spelletjes, zoals blindemannetje.

Wat voor soort arbeid werd er vroeger veel gedaan?

De Industriële Revolutie kwam en er werden uitvindingen gedaan zoals de stoommachine, de weefmachine en de spinmachine. In het land werden fabrieken gebouwd waar veel arbeiders voor nodig waren. Veel mensen en ook boeren van het platteland gingen verhuizen naar de stad waar zij gingen werken.

Wat is kinderarbeid in de kledingindustrie?

De kleding- en textielketen is één van de grootste ketens waar kinderarbeid nog vaak voorkomt. Naar schatting worden 250 miljoen kinderen wereldwijd beïnvloed in verschillende schakels van de kledingketen.

Hoe leefden arbeiders in de negentiende eeuw?

Gezinnen woonden daardoor in veel te kleine kamers, kelders en krotten. De arbeiderswijken waren echte sloppenwijken, vaak zonder riolering en waterleiding. Naast deze slechte leefomstandigheden waren er ook slechte en gevaarlijke werkomstandigheden voor de arbeiders. De fabrieken waren onveilig en onhygiënisch.

Hoe waren de arbeidsomstandigheden van de arbeiders?

Werk- en woonomstandigheden

Er gebeurden dikwijls ongelukken, ook met dodelijke afloop. Werktijden waren erg lang. De woonomstandigheden waren slecht vanwege de massale groei van de steden. Bij de snelle urbanisatie werden de huizen snel en dicht op elkaar gebouwd.

Wat waren de eerste sociale wetten?

In de Tweede Kamer maakte de liberaal Samuel van Houten (1837-1930) in 1874 een wetsvoorstel, dat de wereld inging als 'het Kinderwetje van Van Houten'. Deze wet werd aangenomen en verbood kinderarbeid tot twaalf jaar. Dit was de eerste sociale wet die in Nederland werd aangenomen.

Hoe dachten socialisten over de sociale kwestie?

De overheid moest zorgen voor een nachtwakersstaat, waarbij alleen voor rust en orde gezorgd moest worden. Verder mocht de overheid zich nergens mee bemoeien. De socialisten waren echter van mening dat de armoede een gevolg was van het kapitalisme, waarbij lonen extra laag werden gehouden om concurrentie tegen te gaan.

Hoe leefden de mensen in de industriële revolutie?

Het is bekend dat voor veel mensen het leven tijdens de Industriële Revolutie geen pretje was: uitbuiting en kinderarbeid waren iedere dag aan de orde. Al op zesjarige leeftijd werden kinderen aan het werk gezet in de fabriek en maakten zij werkdagen van soms wel zestien uur.

Hoe veranderde het dagelijks leven van de burgers door de industriële revolutie?

Door de industrialisatie veranderde dit en zorgden (stoom)machines, gas en elektriciteit voor een diepingrijpende transformatie van het arbeidsproces. Ze maakten de massaproductie mogelijk van goederen, voedsel, machines, apparaten en vervoersmiddelen.

Waarom was er in 1870 veel kinderarbeid?

De mensen hoopten daarom op een beter leven maar die kregen zij niet. De mensen moesten lange dagen werken, minimaal 15 uur, voor weinig geld en de mensen werden slecht behandeld. Vooral voor de kinderen was het werk zwaar. Zij moesten lange dagen werken en kregen heel weinig geld voor dit werk.

Waar komt kinderarbeid vandaan?

Verspreiding. Kinderarbeid komt met name voor in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Kinderen worden niet alleen in de landbouw en familiebedrijven ingezet, maar ook als goedkope arbeidskrachten in fabrieken en weverijen. Het verschil tussen kinderarbeid en kinderslavernij is niet altijd duidelijk.

Wat is kinderarbeid werkstuk?

Met kinderarbeid wordt bedoeld dat kinderen die veel te jong zijn werken bij een baas die ze slecht betaald en slecht behandeld. Bovendien hebben ze daardoor geen tijd om naar school te gaan zodat ze niets leren en dus later ook nooit een goede baan kunnen krijgen. Dit gebeurt allemaal nog steeds in arme landen.