Oververmoeidheid: Hoe herken je het en hoe kom je ervanaf? | Intermediair legt uit

Wat is oververmoeid zijn?

Gevraagd door: Demi Ouwerkerk  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.8/5 (45 stemmen)

Wat is oververmoeidheid? Iedereen heeft weleens last van vermoeidheidsklachten. U voelt zich meestal na een nacht goed slapen al veel beter. Als u langere tijd last heeft van vermoeidheidsklachten en deze ook verergeren, dan heeft u last van oververmoeidheid.

Hoe weet je dat je oververmoeid bent?

Lusteloosheid, nergens zin in hebben. Emotioneler zijn: sneller huilen om dingen of sneller in paniek raken. Futloos zijn, weinig energie hebben om iets te doen. Concentratieproblemen.

Wat houdt oververmoeidheid in?

Bij oververmoeidheid zijn er langere tijd ernstige vermoeidheidsklachten. Er zijn verschillende lichamelijke en psychische oorzaken, zoals slaapproblemen en stress. Mogelijke gevolgen op de lange termijn zijn overspanning en burn-out.

Hoe merk je dat je lichaam op is?

Constant iets willen eten. In de overlevingsstand kun je niet goed meer het verschil voelen tussen nerveus zijn, moe zijn en honger hebben. Alle drie geven een draaierig gevoel in je buik en een licht gevoel in je hoofd waardoor je geneigd bent om steeds te willen eten (waarschijnlijk het liefst met suiker en vet).

Wat moet je doen als je oververmoeid ben?

Tip 1: Maak tijd om uit te rusten. Heb je altijd kringen onder de ogen en een gebrek aan energie? Dan heb je slaap nodig of heeft je lichaam tijd nodig om uit te rusten. Door goed te slapen, en ook soms iets ontspannends te doen zorg je voor een goede balans tussen inspanning, en ontspanning.

15 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang duurt herstel oververmoeidheid?

Vroeger dacht men dat alleen rust voldoende was om te herstellen. Tegenwoordig weten we dat een actieve aanpak nodig is. Niet alleen om sneller te herstellen, ook om te voorkomen dat u opnieuw overspannen raakt. Het herstel verloopt in drie fasen en duurt gemiddeld 11 weken.

Welke vitamine mis je als je moe bent?

Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid

De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.

Wat zijn de eerste symptomen van een burn-out?

Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.

Hoe herken je een burn-out bij jezelf?

Hoe herken je burn-out klachten?
  • Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel.
  • Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid. ...
  • Door de klachten worden dagelijkse bezigheden moeilijk uitvoerbaar.

Welke ziekte veroorzaakt vermoeidheid?

Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.

Hoe krijg je je energie weer terug?

9 tips voor meer energie doorheen de dag
  1. slaap meer. Het is voor de hand liggend, maar helaas kunnen we er niet omheen: genoeg slaap is de sleutel tot energetische dagen. ...
  2. vermijd stress. ...
  3. beweeg meer. ...
  4. stop met roken. ...
  5. sla je ontbijt niet over. ...
  6. beperk je alcoholconsumptie. ...
  7. drink genoeg water. ...
  8. let op je suikers.

Hoe voelt vermoeidheid bij burnout?

Extreme vermoeidheid

Als je een burn-out hebt, dan ben je fysiek, psychisch en emotioneel uitgeput. Je voelt je leeg, 'opgebrand' en extreem vermoeid. Zo'n extreme vermoeidheid gaat niet weg als je uitrust, na een goede nachtrust of zelfs na een vakantie.

Wat moet je eten als je moe bent?

Voeding die vermoeidheid kan verminderen
  • Vezelrijke voeding met weinig bewerkte producten zoals volkorenbrood en volkoren pasta in plaats van wit brood. ...
  • Vermijd suiker en frisdrank zo veel mogelijk. ...
  • Zorg voor een volwaardige gevarieerde voeding met voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.

Wat is het verschil tussen overspannen en oververmoeid?

Het verschil tussen oververmoeidheid en overspannenheid is het eerste kantelpunt. Stress is met genoeg rust op te lossen, maar na het eerste kantelpunt ben je overspannen en schiet je lichaam in de overlevingsmodus. De overspannenheid is niet enkel met rust nog weg te krijgen.

Hoe herstellen van vermoeidheid?

In het kort
  1. Tegen moeheid helpen goede slaapgewoontes, zoals. Drink 's avonds geen koffie (cafeïne) of alcohol. Doe een uur voor het slapengaan tv, smartphone en tablet uit.
  2. Goed voor uzelf zorgen helpt ook. Eet gezond. ...
  3. Heeft u ook andere klachten? Ga naar uw huisarts.

Kan vermoeidheid door stress komen?

Kan stress vermoeidheid veroorzaken? Ja, duidelijk! Langdurige spanning leidt tot overprikkeling van een aantal stresshormonen in de bijnier. Adrenaline en vooral cortisol worden afgescheiden in de bijnieren en bij chronische overprikkeling geraken zowel de bijnieren als de hersenen uitgeput.

Kun je burnout in bloed zien?

We hebben dus nood aan zo'n bloedmerker, want er bestaat geen consensus binnen de medische wereld over de diagnose van burn-out. Officieel kan je burn-out momenteel niet vaststellen", aldus professor Godderis. Het is wel niet de bedoeling dat de bloedtest alle andere klinische testen zal vervangen.

Hoeveel rust bij burnout?

De eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je dus al snel 12 tot 15 weken bezig om te herstellen. Belangrijk om op te merken is dat de totale herstelduur per persoon sterk kan verschillen.

Wat gebeurt er als je een burn-out negeert?

Het gevolg van het langdurig negeren van de signalen is uiteindelijk totale uitputting en vermoeidheid, die vaak gepaard gaat met een groot aantal lichamelijke klachten (zoals hyperventilatie, hartkloppingen, maag- en darmklachten, paniekaanvallen, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, slecht slapen en hoofdpijn).

Welke lichamelijke klachten kun je krijgen bij stress?

Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.

Kan je lichaam herstellen van stress?

Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer.

Wat zijn de symptomen van stress?

Door stress kunt u bijvoorbeeld deze klachten krijgen:
  • moe zijn, weinig energie hebben.
  • veel of verkeerd ademhalen.
  • gespannen zijn.
  • sneller boos zijn en huilen.
  • een somber gevoel hebben.
  • dingen vergeten.
  • slecht slapen.
  • hoofdpijn.

Waarom ben ik zo moe terwijl ik goed slaap?

Wie voldoende heeft geslapen, maar zich op de dag nog slaperig voelt kan last hebben van hypersomnie. De medische omschrijving van deze slaapstoornis is: dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Het vervelende van deze stoornis is dat het een behoorlijke invloed kan hebben op het dagelijks leven.

Hoe word je minder moe als je moe bent?

Tips om vermoeidheid tegen te gaan
  1. Breng ritme in je dag. Ritme geeft rust in je hoofd en zorgt ervoor dat je zelf kunt bepalen hoeveel je aan kunt op één dag. ...
  2. Zorg voor voldoende slaap. En dat betekent niet extra lang slapen. ...
  3. Blijf in beweging. ...
  4. Doe ademhalingsoefeningen. ...
  5. Ga er wat vaker tussenuit. ...
  6. Doe even helemaal niets.

Wat zijn de symptomen van een tekort aan magnesium?

Als je een langdurig tekort hebt aan magnesium kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking op stress, je spieren (bijvoorbeeld spierkramp of een trillend ooglid), energie (emotioneel of prikkelbaar), weerstand en bloeddruk.

Volgende artikel
Hoelang werken zwanger?