8 symptomen van baarmoederhalskanker

Kan je baarmoeder eruit vallen?

Gevraagd door: dr.h.c. Lars van der Velden Bsc  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (20 stemmen)

Bij een baarmoederverzakking zakt de baarmoeder uit zijn normale positie. De baarmoeder kan daardoor een bobbel vormen in de vagina of, bij een ernstige verzakking, zelfs naar buiten komen. Is de baarmoeder in het verleden verwijderd, dan kan de top van de vagina naar beneden zakken.

Hoe weet je dat je baarmoeder gezakt is?

Verzakking van de baarmoeder of vaginatop

U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.

Hoe voelt een verzakking van de baarmoeder?

Bij een verzakte baarmoeder is de baarmoedermond soms te zien bij de ingang van de vagina. U kunt een zwaar gevoel in de vagina hebben. Soms lijkt het alsof er iets naar buiten komt, alsof u een bal tussen uw benen heeft. U kunt ook een zeurderig gevoel in de onderbuik krijgen dat uitstraalt naar de rug.

Kun je een verzakking terug duwen?

In sommige gevallen moet de vrouw de verzakking terugduwen voor ze kan defeceren. In zeldzame gevallen ontstaat er dyspareunie, vaginale flatus, of decubitus van het meest voorliggende weefsel.

Wat gebeurt er na verwijderen baarmoeder?

Gevolgen van een baarmoederverwijdering op lange termijn. Na het verwijderen van de baarmoeder kunt u geen kinderen meer krijgen. Ook zult u niet meer menstrueren Echter in geval de baarmoedermond nog is achtergebleven, kan u wel een beetje bloed- of slijmverlies hebben ten tijde van de verwachte menstruatie.

35 gerelateerde vragen gevonden

Wat mag je niet doen na een baarmoederverwijdering?

Zolang u nog bloedverlies heeft via de vagina mag u geen tampons gebruiken, niet baden, zwemmen of naar de sauna gaan. Dit in verband met hygiëne en risico op een infectie. Douchen mag wel. Wij adviseren pas na 2 weken na de operatie auto te gaan rijden en korte stukjes te fietsen.

Is baarmoeder verwijderen Een zware operatie?

Het verwijderen van de baarmoeder is een grote operatie. Daarom is het belangrijk rustig aan te doen. Tillen en dragen: Het is belangrijk om de eerste week na de operatie niet zwaarder dan 3 kg te tillen en te dragen.

Kan een huisarts een verzakking zien?

De huisarts kijkt niet alleen of er een verzakking is, maar onderzoekt ook de huid rondom de vagina en de anus. Zo is het bijvoorbeeld goed te zien of je ooit uitgescheurd of ingeknipt bent en of de huid nog goed doorbloed is (wat na de overgang soms niet het geval is).

Kan een verzakking herstellen?

Het plaatsen van een vaginale ring kan in sommige gevallen het probleem ook prima verhelpen. Hiermee kan een verzakte blaas of baarmoeder weer op de juiste plaats gezet worden. In ernstigere gevallen kan er een operatie te worden uitgevoerd. Dit kan zowel via de schede als via de buik uitgevoerd worden.

Kan huisarts verzakking zien?

De huisarts

Vaak wat minder uitgebreid. Wel zal de huisarts je ook inwendig willen onderzoeken om de verzakking te kunnen beoordelen. De huisarts kan je een ring geven of je doorverwijzen naar een gynaecoloog met het verzoek om een ring te laten plaatsen.

Wat moet je niet doen bij een verzakking?

Het is belangrijk dat de druk die op de bekkenorganen ontstaat niet groter is dan wat de bekkenbodem samen met de steunweefsels kan opvangen. Is de druk in je buik te hoog, dan worden bekkenbodem en steunweefsels zwaarder belast en mogelijk overbelast. Chronische overbelasting kan leiden tot blijvende schade.

Wat kan ik zelf doen bij een verzakking?

Mogelijke behandelingen zijn:
 1. bekkenfysiotherapie. Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut leert u om de spieren rond het bekken te herkennen en te versterken.
 2. vaginale ring (pessarium) ...
 3. operatie bij blaasverzakking of een verzakking van de endeldarm. ...
 4. operatie bij baarmoederverzakking. ...
 5. operatie met kunststofmateriaal.

Kan baarmoeder verschuiven?

Bij een baarmoederverzakking zakt de baarmoedermond tot in de vagina of zelfs naar buiten. Als de banden en de spieren van de bekkenbodem niet sterk genoeg zijn, dan kan de baarmoeder naar beneden zakken.

Kun je leven met een verzakking?

Hoewel het zelden een risico met zich meebrengt om een verzakking te laten zoals deze is, knapt de kwaliteit van leven meestal behoorlijk op wanneer er wel iets aan gedaan wordt. De behandel mogelijkheden bij een verzakking zijn verschillen. We vertellen u graag iets over veel voorkomende behandelingen.

Hoe gevaarlijk is een verzakking?

Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is er geen behandeling noodzakelijk. Wel is het zo dat bij een milde verzakking de kans op goed effect van een operatie groter is dan bij een ernstige verzakking.

Kun je verzakking zelf voelen?

Bij een verzakking kunt u een zwaar gevoel in uw vagina hebben. Het voelt alsof er een bal in zit. Ook kunt u een zwaar en zeurend gevoel hebben in de onderbuik of onderrug. De klachten worden erger in de loop van de dag.

Hoe onderzoek je een verzakking?

Na het gynaecologisch onderzoek volgt een inwendig onderzoek (vaginaal toucher). De arts brengt 1 of 2 vingers in de vagina en legt de andere hand op uw buik. Zo worden de bekkenbodem, baarmoeder en eierstokken afgetast. De gynaecoloog kan ook met een vinger in het rectum voelen (uiteinde dikke darm).

Hoe herken ik verzakking endeldarm?

Klachten en symptomen bij anale prolaps

De klachten die bij een anale prolaps op kunnen treden, zijn: Verstopping en verlies van slijm en bloed bij de ontlasting. Weglekken van dunne ontlasting langs de harde ontlasting (paradoxale diarree). Aambeien.

Hoe lang moet je in het ziekenhuis blijven na een baarmoeder verwijdering?

Hoe lang u in het ziekenhuis blijft, hangt af van de zwaarte van de operatie en van het tempo waarin u herstelt. Ook is het van belang of u thuis hulp hebt. Doorgaans blijft u na de operatie enkele dagen tot een week in het ziekenhuis. U wordt gewoonlijk na zes weken op de polikliniek terugverwacht voor controle.

Wat zijn de nadelen van baarmoeder verwijderen?

Mogelijke complicaties en bijwerkingen van een baarmoederverwijdering
 • Afscheiding. ...
 • Nabloeding. ...
 • Problemen bij het plassen. ...
 • Moeheid. ...
 • Geen menstruatie meer. ...
 • (On)gevoeligheid van het litteken. ...
 • Overgangsklachten. ...
 • Veranderde seksuele beleving.

Is baarmoeder verwijderen gevaarlijk?

Na de verwijdering van je baarmoeder menstrueer je niet meer en kun je uiteraard ook niet meer zwanger worden. De risico's van de ingreep zijn vergelijkbaar met die van elke andere zware buikoperatie, denk aan infecties, bloedingen, trombose, beschadiging van urinewegen, darmen en/of andere inwendige organen.

Hoe lang duurt herstel na hysterectomie?

Het is belangrijk voor uzelf om deze gevoelens serieus te nemen. Een baarmoederverwijdering kan een rouwproces met zich meebrengen. Trappen bestijgen is toegelaten. Sporten mag niet eerder dan 4 weken na de operatie (ook buikspieren niet).

Heb je veel pijn na baarmoederverwijdering?

Ook als de baarmoeder via de schede of laparoscopisch verwijderd is, zal de buik de eerste dagen pijnlijk zijn. Langzamerhand wordt de pijn minder. Als u moet hoesten, niezen of lachen kunt u de buik het beste met de handen steunen, dat voorkomt pijn. Na een dag wordt een eventuele gaastampon verwijderd.

Hoe lang geen seks na baarmoederverwijdering?

Over het algemeen is het advies om de eerste 6 weken na de operatie geen gemeenschap (vrijen) te hebben, zodat het wondgebied goed kan genezen. Er is niets op tegen om al eerder seksueel opgewonden te raken of te masturberen. De eerste tijd na de operatie hebben de meeste vrouwen minder zin in vrijen.

Wat is een gekantelde baarmoeder?

Normaal ligt de baarmoeder iets naar voren (naar de buikzijde van het lichaam) gekanteld. Deze kanteling wordt aangeduid met de term anteversie van de baarmoeder ('ante' betekent 'naar voren gericht' en 'versie' betekent 'kering, kanteling').