Can you tell by your discharge if you are pregnant

Kan je aan je afscheiding zien of je ovuleert?

Gevraagd door: dr. Teun Groote  |  Laatste update: 3 februari 2024
Score: 4.1/5 (64 stemmen)

Gedurende je cyclus verandert de textuur en het uiterlijk van het cervixslijm. Door je cervixslijm, ofwel afscheiding te bestuderen kun je herkennen wanneer je ovulatie plaatsvindt en dus vruchtbaar bent. Vlak voor de eisprong wordt het slijm helder, rekbaar/draderig en lijkt het op rauw eiwit.

Kun je aan je afscheiding zien of je eicel bevrucht is?

Afscheiding na bevruchting

Na de bevruchting kan je al direct merken dat de afscheiding meer wordt. Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kan je wat bloed verliezen. Innestelingsbloed is in principe niets om je zorgen over te maken.

Hoe merk je ovulatie aan afscheiding?

Rond je ovulatie krijg je meer afscheiding en deze wordt helderder. En tijdens je eisprong is de afscheiding heel elastisch. Spermacellen kunnen hier wel 24 uur in overleven. Na de ovulatie wordt de afscheiding weer wateriger en ondoorzichtig.

Hoe snel na eisprong verandert afscheiding?

Deze verandering begint 3 tot 4 dagen voor de eisprong en daarna wordt je afscheiding meteen weer normaal. Het is misschien even wennen, maar als je met het slijm tussen je vingers een draad van zo'n 10 centimeter kunt maken, weet je dat je nu vruchtbaar bent.

Hoe ziet je afscheiding eruit na bevruchting?

Afscheiding na de bevruchting

Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kun je wat bloed verliezen. Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste symptomen van een zwangerschap.

17 gerelateerde vragen gevonden

Heb je meer afscheiding bij innesteling?

Na de innesteling kan je afscheiding een dikkere, “gomachtige” textuur hebben en helder of wit van kleur zijn. In de dagen van de vroege zwangerschap kunnen stijgende progesteron en oestrogeen ervoor zorgen dat je afscheiding nog dikker, overvloediger en wit of geel van kleur wordt.

Hoeveel uur na de eisprong Ben je nog vruchtbaar?

Een eitje overleeft 48 uur na de eisprong. Een zaadcel overleeft maximaal 5 dagen. De dagen waarin je dus het meest vruchtbaar bent, is 5 dagen voor tot 2 dagen na de eisprong. Hoe dichter op de eisprong, hoe groter de kans is.

Kan je eisprong hebben zonder slijm?

Merk je op een bepaald moment dat je bijna geen afscheiding meer hebt, dan heb je je eisprong gehad. Dit geeft heel mooi het verloop van je vruchtbare periode weer.

Wat is dikke witte afscheiding?

Afscheiding is doorgaans doorzichtig, witachtig en vloeibaar. Wanneer je afscheiding hagelwit, minder vloeibaar zelfs yoghurtachtig, of ongewoon ruikt (in sommige gevallen niet lekker) kan dat duiden op vaginale klachten, zoals bacteriële vaginose of vaginale schimmel.

Wat zegt witte afscheiding?

Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.

Hoeveel dagen voor je eisprong ben je vruchtbaar?

Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.

Hoe lang duurt de eisprong?

Het transport van de eicel vanuit de eierstok naar het middelste, bredere deel van de eileider (ampulla) gebeurt in minder dan zeven uur. Nadien blijft de eicel ongeveer 72 uur in de ampulla en is gedurende 24 uur na de eisprong bevruchtbaar.

Kan je voelen of je eicel bevrucht is?

De bevruchting voelen: kan dat? Het antwoord is nee, maar de innesteling volgens sommige vrouwen wél. Zij beschrijven een gevoel van kramp in hun baarmoeder op het moment dat de eicel zich innestelt. Of dit klopt is alleen niet wetenschappelijk bewezen.

Wat voor afscheiding prille zwangerschap?

Een normale afscheiding tijdens de zwangerschap is helder of wit en meestal een beetje plakkerig; het zou geen merkbare geur mogen hebben. Het is prima als je afscheiding een beetje gelig is op je ondergoed of inlegkruisje.

Wat is dat witte spul in je onderbroek?

Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.

Wat betekent het als je heel veel afscheiding hebt?

Overmatige afscheiding

Meer afscheiding dan normaal hoeft niet per se op klachten te wijzen. Soms produceer je kortdurend meer afscheiding vanwege hormonen gedurende je cyclus. Ook kan het een heel normaal, fysiologisch iets zijn, bijvoorbeeld als je zwanger bent.

Waarom is mijn onderbroek nat?

Soms maakt uw vagina meer vocht. Bijvoorbeeld rond uw eisprong, door de pil, bij opwinding bij seks en als u zwanger bent. Voorkom problemen: Was de ingang van uw vagina alleen met lauw water. Gebruik geen zeep of spoelingen.

Wat betekent plakkerige afscheiding?

Het kan heel dik en kleverig worden, en gepaard gaan met jeuk of een branderig gevoel. Dat kan wijzen op een eventuele infectie of een vaginale schimmelaandoening. In dat geval is het nodig om een arts of gynaecoloog te raadplegen en over te gaan tot een behandeling.

Hoe lang tussen eisprong en innesteling?

Ongeveer 9 dagen na de eisprong (dit is bij een cyclus van 28 dagen, dus 5 dagen voor je verwachte menstruatie) hecht de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand. Dit vastgroeien in het baarmoederslijmvlies, wordt innestelen genoemd. Tijdens dit ingroeien knapt soms een vaatje wat bloedverlies veroorzaakt.

Kan mijn eisprong niet vinden?

Het ontbreken van een eisprong wordt ook wel anovulatie genoemd, wat letterlijk de afwezigheid van een ovulatie betekent. Anovulatie kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van PCOS (Poly Cystieus Ovarium Syndroom) een vervroegde overgang of (genetische) afwijkingen.

Waarom niet zwanger na eisprong?

De bevruchting

Na de eisprong is de eicel maar enkele uren 'bevruchtbaar'. Dit betekent dat er al vóór de eisprong zaadcellen aanwezig moeten zijn in de eileider. Als je weet wanneer je eisprong meestal plaatsvindt, moet je dus juist de dagen ervoor gemeenschap hebben, hoe vaker hoe beter.

Wat voel je na de eisprong?

Misschien heb je de eerste paar dagen van de herfst fase nog steeds dat fijne zomergevoel. Maar vaak kun je al vrij snel verandering opmerken. Als je bijvoorbeeld gevoelig bent voor de eerste daling die het hormoon oestrogeen maakt de dag na je ovulatie, ben je misschien eerder geïrriteerd, chagrijnig of verdrietig.

Kun je op de dag van je eisprong zwanger raken?

De eisprong vindt 14 dagen voor de volgende menstruatie plaats. De vruchtbare periode is ongeveer 3 dagen vóór tot 1 dag na de eisprong. Wanneer je vrijt in deze periode is er kans op bevruchting. Een zwangerschapstest zal vanaf 14 dagen na de eisprong positief zijn als er een bevruchting heeft plaatsgevonden.

Hoe weet je of de innesteling is gelukt?

Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt.

Hoe herken je een mislukte innesteling?

Innesteling mislukt

Een bevruchte eicel is dus nog geen garantie voor een zwangerschap. Als de innesteling mislukt, wordt de bevruchte eicel afgestoten, samen met het opgebouwde baarmoederslijmvlies. Vaak merk je in dat geval niet eens dat er een bevruchting is geweest, want het lijkt alsof je gewoon ongesteld bent.

Volgende artikel
Wat is echt typisch Nederlands?