Kan je 1 van je kinderen onterven?
Gevraagd door: Gerrit de Lange | Laatste update: 18 december 2023Score: 4.4/5 (50 stemmen)
U kunt uw echtgenoot en uw kinderen in een testament onterven. Uw kinderen hebben wel een speciale positie in het erfrecht. Zo hebben zij altijd recht op een bepaald deel van de erfenis van hun ouders. Het maakt daarvoor niet uit hoe de relatie van de kinderen met de ouders is.
Hoe kan ik 1 van mijn kinderen onterven?
Het onterven van de kinderen is niet mogelijk. Zij hebben steeds recht op een voor-behouden gedeelte, de reserve. De omvang van de reserve is afhankelijk van het aantal kinderen. Is er één kind, dan heeft dat een reserve van de helft.
Kun je 1 kind bevoordelen bij een erfenis?
b) Wil je iemand bevoordelen? Dat kan. In de veronderstelling dat je nog geen schenkingen hebt gedaan, kan je de helft van jouw vermogen (het zogenaamde beschikbaar deel) nalaten aan wie je zelf wil. Dat kan een kind zijn, een goede vriend(in) of een bepaalde organisatie.
Kun je je kind volledig onterven?
In Nederland is het niet mogelijk om een kind volledig te onterven, maar je kunt de erfenis van het kind wel beperken door middel van een testament. In de wet is geregeld dat een kind altijd recht houdt op een deel van de erfenis; dit wordt ook wel de legitieme portie genoemd.
Waar heeft de dochter recht op als ze onterfd is?
Onterfde kinderen hebben nog wel recht op een legitieme portie. Dat is de helft van het bedrag dat u wettelijk zou erven. De legitieme portie krijgt u niet automatisch. U moet die binnen 5 jaar na het overlijden opeisen bij de erfgenamen, of bij de executeur als die er is.
Kan je je kinderen onteigenen?
U kunt er dus voor kiezen om een kind te onterven. Dit kunt u vastgelegen in een testament. Het onterven van een kind betekent echter niet dat het kind nergens meer aanspraak op kan maken. Als er geen testament is opgesteld, hebben de kinderen automatisch recht op een gelijk deel van de nalatenschap: het kindsdeel.
Kan 1 kind alles erven?
Uw kinderen hebben wel een speciale positie in het erfrecht. Zo hebben zij altijd recht op een bepaald deel van de erfenis van hun ouders. Het maakt daarvoor niet uit hoe de relatie van de kinderen met de ouders is. Als kinderen akkoord gaan met hun onterving, krijgen zij niets uit de erfenis.
Kun je een kind bij erfenis meer geven dan de ander?
Is er één kind, dan heeft hij minimaal recht op de helft van de nalatenschap. Zijn er twee kinderen, dan hebben ze elk minimaal recht op één vierde. Drie kinderen hebben elk minimaal recht op één zesde.
Heeft een onterfd kind recht op het huis?
Een onterfd kind heeft geen recht op goederen, maar alleen op geld. Het onterfde kind heeft dus geen recht op het huis of de inboedel.
Wat als 1 van de kinderen de erfenis verwerpt?
Als u een erfenis verwerpt bent u geen erfgenaam meer. U kunt geen aanspraak maken op bezittingen van de overledene. Maar u bent ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden van de overledene.
Wat is het minimum erfdeel kind?
Heeft u één kind, dan heeft hij of zij minstens recht op 1/2 van de waarde van uw nalatenschap. Zijn er twee kinderen, dan hebben ze elk recht op 1/4 van uw totale nalatenschap. Bij drie kinderen is dat 1/6.
Hoeveel kost het om je te laten onterven?
Je moet hiervoor een schriftelijke verklaring afleggen bij de rechtbank. Dat kost ongeveer 134 euro (2023). Dit zijn de zogenoemde griffiekosten. Als je zelf niet naar de rechtbank wilt gaan, kun je dit ook door de notaris laten doen.
Wie betaald de legitieme portie uit?
Bijvoorbeeld als het kind geheel of gedeeltelijk is onterfd. In zo'n geval is de legitieme portie het deel waar de kinderen minimaal recht op hebben. Zelfs als dit strijdig is met de bewoordingen uit het testament. Het is dus het deel uit de nalatenschap van hun ouders dat zij minimaal moeten ontvangen.
Kan ik mijn kindsdeel opeisen?
Nee, niet na het eerste overlijden. Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben.
Kan de legitieme portie verkleind worden?
De legitieme portie kan worden verkleind door in gemeenschap van goederen te trouwen. Dit is vooral interessant als je veel vermogen bezit. Je vermindert hierdoor de erfenis, omdat de partner automatisch de helft van het vermogen krijgt. Het kind kan de legitieme portie opeisen, maar deze is nu een stuk minder groot.
Wie erft als één van de ouders sterft?
Tot de eerste orde behoren uw afstammelingen. Heeft u kinderen, dan erven zij uw gehele nalatenschap. Tenzij u gehuwd bent. Dan erven de kinderen de blote eigendom van de nalatenschap en de langstlevende echtgenoot of echtgenote het vruchtgebruik.
Kan een ouder het kindsdeel opmaken?
In principe kan een ouder het kindsdeel opmaken, maar dit is aan bepaalde voorwaarden en beperkingen verbonden. De ouder moet namelijk de beschikking hebben over het kindsdeel en mag dit niet doen op een manier die in strijd is met de wettelijke regels.
Kan een kind afstand doen van erfenis?
Wilt u een erfenis niet, bijvoorbeeld omdat de overledene veel schulden had? Dan kunt u de erfenis verwerpen, voor uzelf of voor uw minderjarige kinderen. Dit doet u bij de rechtbank.
Kan ik mijn schoonzoon onterven?
Schoonzoon of schoondochter onterven
Zij zijn geen erfgenaam volgens de wet, dus vallen ze ook niet te onterven.
Wie erft eerst ouders of kinderen?
Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.
Van wie is het huis na overlijden?
In de wet staat wie jouw koophuis erven als je komt te overlijden. Wil je liever dat je koopwoning naar iemand anders gaat? Dan moet je een testament of een samenlevingscontract opstellen.
Kan je een huis erven zonder belasting te betalen?
Hoeveel erfbelasting u moet betalen, hangt af van uw relatie met de overledene. En van het bedrag dat u erft. Als de waarde lager of gelijk is aan een bepaald bedrag, betaalt u geen erfbelasting (een vrijstelling).
Hoe werkt erfenis kinderen?
Bij een wettelijke verdeling zijn de echtgenoot van de overledene en de kinderen voor gelijke delen erfgenaam. Maar de hele erfenis (bezittingen en schulden) gaat direct naar de echtgenoot van de overledene. De kinderen hebben wel recht op een deel van de erfenis - hun wettelijk erfdeel - maar zij krijgen dit nog niet.
Wat betaalt Helan terug?
Wat doe je met je kind als je gaat bevallen?