I've been on birth control pills for 2 weeks. Can I get pregnant once I stop taking them?

Kan ik na 2 weken stoppen met pil?

Gevraagd door: Rowan de Jonge  |  Laatste update: 8 januari 2024
Score: 4.4/5 (25 stemmen)

Je kan ieder gewenst moment stoppen met het slikken van de pil. Hiervoor hoef je geen huisarts te bezoeken. Het hormonale effect van de pil is na een week weg. Dat is ook de reden waarom de pil niet meer betrouwbaar is als je een stopweek van langer dan zeven dagen houdt.

Kan ik 2 weken stoppen met pil?

Je kunt zonder problemen minder dan 7 dagen stoppen met de pil. Dan stop je bijvoorbeeld 4 dagen en ga je daarna de pil weer slikken. Sommige meisjes doen dit omdat ze dan minder last hebben van bloedverlies.

Kan je in 1x stoppen met de pil?

Je kunt op elk moment stoppen met de pil, maar vaak wordt geadviseerd om je strip af te maken. Tijdens de onttrekkingsbloeding die volgt ben je gewoon nog beschermd. Pas op de dag dat je aan een nieuwe strip zou beginnen, maakt je lijf zich op om de natuurlijke cyclus weer over te nemen.

Kun je eerder stoppen met je pilstrip?

Bij een driefasenpil kan eerder worden gestopt met de pillen van de laatste fase. Je begint weer met een nieuwe strip op de eerste dag van de menstruatie of op de vijfde dag van de stopweek. Bij langer stoppen neemt de kans op een zwangerschap toe.

Hoe lang moet je minimaal stoppen met de pil?

Gestopt met de pil

Nadat je gestopt bent met het slikken van de pil, kun je in principe na 7 dagen weer zwanger raken. Deze 7 dagen worden soms de 'stopweek' genoemd. Bij sommige pillen is de stopweek korter of moet je de pil zonder stopweek doorslikken. Bij deze pillen kun je al sneller weer vruchtbaar zijn.

36 gerelateerde vragen gevonden

Kan je zomaar stoppen en beginnen met de pil?

Als je toch weer wilt beginnen met het slikken van de pil kan je dat op ieder moment doen. Ook hiervoor hoef je dus geen afspraak met je huisarts of gynaecoloog te maken. Wil je meteen weer beschermd zijn? Begin dan met slikken op de eerste dag van je menstruatie.

Kan je stoppen met de pil wanneer je wilt?

Je kunt op elk moment stoppen met de pil. Als je stopt met de pil krijg je een onttrekkingsbloeding. Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat je menstruele cyclus op gang komt. De eerste periode na de onttrekkingsbloeding weet je niet precies wanneer je vruchtbaar bent.

Kan je 4 dagen stoppen met de pil?

Je stopt maximaal 7 dagen, maar het mag ook korter. De huidige pillen zijn veel lichter dan 50 jaar geleden. Je kunt de pilpauze daarom beter korter nemen dan een week, bijvoorbeeld 4 dagen. Dit maakt de pil nog iets betrouwbaarder.

Wat gebeurt er als je stopt met de pil?

Gewichtstoename, depressieve gevoelens en een laag libido. Een greep uit de lijst van bijwerkingen die de anticonceptiepil kan veroorzaken. Steeds meer vrouwen kiezen er dan ook voor om te stoppen met de pil. Maar wist je dat ontpillen ook tot vervelende klachten kan leiden?

Waarom pilstrip afmaken?

Waarom moet ik af en toe een pilpauze nemen? Je stopt af en toe 4 dagen met het slikken van de pil om onregelmatig bloedverlies te stoppen of te voorkómen.

Kan je 3 dagen stoppen met de pil?

Je vergroot de betrouwbaarheid door de stopweek te verkorten tot 4 dagen. Stop in elk geval nooit langer dan 7 dagen. Je kunt de pil ook doorslikken, dus geen stopdagen nemen.

Wat merk je na stoppen pil?

Klachten na stoppen met de pil

Buikkrampen. Misselijkheid. Opgezette buik. Hoofdpijn.

Kun je voor 1 maand de pil slikken?

Je kunt het beste starten met de pil op de eerste dag van je menstruatie. Zo ben je direct beschermt tegen zwangerschap. Een anticonceptiepil neem je iedere dag op een vast tijdstip in. Na elke pilstrip slik je gedurende één week geen pillen.

Kan je een stopweek vervroegen?

Stopweek vervroegen

Als je de pil slikt, kun je ook je menstruatiecyclus een paar dagen vervroegen. In je gebruikelijke stopweek start je dan 1 of meer dagen eerder met je nieuwe strip. Na de volgende strip las je gewoon weer een stopweek van 4 tot 7 dagen in.

Hoe kun je je ongesteldheid opwekken?

Het opwekken van de menstruatie gebeurt met het medicijn medroxyprogesteron (Provera®) of norethisteron (Primolut®). U krijgt een kuur voorgeschreven van 7 dagen, 10 mg per dag. Voordat u gaat starten met deze kuur moet u een zwangerschapstest doen. Om zeker te zijn dat u niet zwanger bent.

Kan je na 4 dagen weer beginnen aan de pil?

In deze stopweek verlies je bloed. Je blijft beschermd tegen zwangerschap. Na 4 tot maximaal 7 dagen begin je weer met een nieuwe strip. Let op: de pil werkt beter als je al na 4 dagen met een nieuwe strip begint.

Kan je door de pil minder zin in seks hebben?

Wat blijkt: de pil onderdrukt vrouwelijke lustgevoelens. En ook vrouwen die wel tevreden zijn met hun seksleven, krijgen meer zin als ze met de pil stoppen.

Wat kan ik doen om mijn menstruatie te stoppen?

Hoe stel ik mijn ongesteldheid uit?
  1. Gebruik je de gewone pil (de eenfase-combinatiepil), de hormoonring of de hormoonpleister om zwangerschap te voorkomen? Dan kan je de stopweek overslaan. ...
  2. Gebruik je geen voorbehoedmiddel met hormonen? Dan kan je een hormoon (progestageen) slikken om je ongesteldheid uit te stellen.

Kun je je menstruatie vervroegen?

Verschillende manieren om je menstruatie op te wekken

Als je op vakantie wilt gaan en je wilt niet ongesteld worden, dan kun je alleen bij het gebruik van de anticonceptie pil eerder je menstruatie opwekken. Dit is eigenlijk geen echte menstruatie, maar onttrekkingsbloed. Na je stopweek slik je de pil verder door.

Hoe vaak kun je de pil doorslikken?

U kunt de pil 1 jaar lang veilig dagelijks doorslikken. U heeft dan tussendoor wel meer kans op doorbraakbloedingen.

Is het gezond om de pil door te nemen?

Je mag de pil (of pleister of vaginale ring) gewoon doornemen zonder hormoonvrije periode. Voor sommige vrouwen met ernstige menstruatiegebonden klachten kan dit een hele opluchting zijn. De maandelijkse bloeding in de pilvrije week is niet nodig om gezond te blijven.

Wat moet je doen als je niet zwanger wilt worden?

Als je niet zwanger wil worden, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Bekende voorbehoedmiddelen zijn: de pil, het spiraaltje of condooms. Andere voorbehoedmiddelen die goed beschermen tegen zwanger worden zijn: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring of de hormoonpleister.

Kun je zwanger worden als je ongesteld bent en de pil slikt?

Ongesteld en toch zwanger terwijl je de pil gebruikt

Echter heb je bij correct gebruik van de pil toch tussen de 0,2% en 10% kans op zwangerschap. Daarnaast is de kans op zwangerschap, terwijl je ongesteld en aan de pil bent, afhankelijk van een aantal factoren waar je zelf invloed op hebt.

Wat is een spotting?

Als je wat bloed verliest terwijl je niet menstrueert, wordt dit spotting genoemd. Het kan tussen de menstruaties door gebeuren, en ook als je zwanger bent. Spotting is het Engelse woord voor 'vlekken'. Het gaat hierbij om licht bloedverlies.

Hoe lang mag je hormonen gebruiken?

Je kunt in 1 keer stoppen. Afbouwen (steeds iets minder nemen) is niet nodig. Gebruik de hormonen liever niet langer dan 5 jaar. Want hoe langer je sommige hormonen gebruikt, hoe groter de kans op sommige ziektes.