Wat zijn de kenmerken van hoogsensitiviteit?

Kan hoogsensitiviteit verergeren?

Gevraagd door: Jolie van der Maes  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (20 stemmen)

HSP'ers worden met hoogsensitiviteit geboren. Het is dus een karaktereigenschap, die overigens ook veel positieve kanten heeft. Klachten met betrekking tot hoogsensitiviteit kunnen door de jaren heen wel verergeren, zeker als je de signalen negeert en te weinig rust neemt om te 'ontprikkelen'.

Kan hoogsensitiviteit erger worden?

De vorm kan veranderen met de leeftijd

Iedere HSP heeft zijn of haar eigen gevoeligheid. De een is gevoelig voor bepaalde geluiden, de ander voor beelden, en weer een ander voor aanraking. Ieder heeft zo een eigen vorm. Deze vorm, die unieke combinatie van gevoeligheden kan ook licht veranderen met het ouder worden.

Wat is het verschil tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid?

Ben je hoogsensitief, dan ben je ontvankelijker voor prikkels: je krijgt er meer binnen. Ben je hooggevoelig, dan ben je gevoeliger voor prikkels: je krijgt er niet per se meer binnen, maar je hebt er wel last van.

Waar kan een HSP er niet tegen?

“Ik heb last van harde geluiden, geuren, fel licht, labels in kleding enz.” HSP coach Maaike Kruijsen: Gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels zie je vaak bij hoogsensitiviteit en is een van de bekende HSP problemen. Hoewel de één hier meer last van heeft dan de ander.

Kun je van hoogsensitiviteit afkomen?

Kan je van hoogsensitiviteit afkomen? Hoogsensitiviteit wordt gezien als een karaktereigenschap net zoals je introvert of extravert kunt zijn. Daar kom je niet vanaf. Wel kun je leren om met de lasten ervan om te gaan en te gaan genieten van de kwaliteiten die bij je hoogsensitiviteit horen.

38 gerelateerde vragen gevonden

Welke beroepen zijn fijn voor HSP?

Vijf banen die passen bij mensen met hoogsensitiviteit
 • Gepaste werkomgeving. De werkomgeving is bijzonder belangrijk voor hoogsensitieve personen. ...
 • 5 banen voor mensen met HSP. In deze 5 banen komen de talenten van hoogsensitieve personen goed tot hun recht:
 • ICT. ...
 • Creatieve beroepen. ...
 • Gastronomie. ...
 • Hulpverlening. ...
 • Natuurbeheer.

Hoe Ontprikkelen HSP?

Dat wil ik je meegeven in dit artikel met 21 manieren om te ontprikkelen voor HSP.
 1. 10 manieren om te ontprikkelen voor HSP. Probeer ze eens uit en kijk wat voor jou het beste werkt. ...
 2. Neem een time-out. ...
 3. Kom in beweging. ...
 4. Koel je brein af. ...
 5. Bel iemand op. ...
 6. De 4-7-8 ademhaling. ...
 7. Pas het me-time recept toe. ...
 8. Neem een douche of bad.

Wat hebben hoogsensitieve mensen nodig?

Een van de meest belangrijke behoeften voor HSP is emotionele veiligheid. Natuurlijk geldt dit voor ieder mens, maar hoogsensitieve mensen voelen zich gemiddeld wat sneller onveilig. Dat komt mede door een verhoogde gevoeligheid voor omgevingsfactoren, maar ook doordat je situaties vaak intenser ervaart.

Hoeveel uren slaap heeft een HSP nodig?

Op het moment dat je het gevoel hebt dat je bijgeslapen bent, doe er dan alles aan om deze fundamentele zelfzorg strategie erin te houden. Zet je grenzen strakker neer. Creëer een leven voor jezelf waarin je genoeg slaap krijgt. Slaap niet langer dan 2 avonden achter elkaar minder dan 8 uur per nacht.

Is HSP een vorm van autisme?

Groot verschil is wel, dat autisme hoort binnen de officieel (door psychologen) erkende aandoeningen en HSP niet. HSP wordt vooral binnen het alternatieve circuit erkend en behandeld.

Wat zijn de gevolgen van hoogsensitiviteit?

Gevolgen HSP

Hoogsensitiviteit zorgt ervoor dat je snel overprikkeld raakt. Je wordt dan gestrest, humeurig, prikkelbaar of moe. Je hebt dan moeite je aandacht ergens bij te houden. HSP'ers hebben daarom meer dan anderen de behoefte zich terug te trekken en alleen te zijn.

Hoe ontwikkel je hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap die zich door opvoeding en socialisatie verder ontwikkelt. Kenmerkend is de intense zintuiglijke ervaring waardoor kinderen snel overprikkeld en gestrest raken. Er is een specifieke test voor kinderen om de hooggevoeligheid te meten.

Is hooggevoeligheid aangeboren?

Hoogsensitiviteit is geen aandoening, maar een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. “Net zoals de kleur van je ogen, haar of huid kan je niet kiezen of je het hebt of niet”, vertelt Annelies Quaegebeur, coach bij A-Lissome. Prikkels komen harder of heftiger binnen.

Waar lopen HSP tegenaan?

Als je hooggevoelig bent pik je andermans emoties gemakkelijk op. Dit kan, zeker als die erg negatief zijn, ten koste gaan van jezelf. Ook kunnen je eigen emoties heftiger voelen en moeilijker los te laten zijn dan bij niet-HSP's.

Wat is het voordeel van hoogsensitief?

5 voordelen van hoogsensitiviteit
 1. Je voelt sneller emoties aan. ...
 2. Je kunt je beter inleven. ...
 3. Je maakt een diepere verbinding. ...
 4. Je bent niet snel verrast door een gebeurtenis. ...
 5. Je bent een perfecte leidinggevende of HR-manager.

Is er medicatie voor hoogsensitiviteit?

HSP en artsen

Soms slagen hulpverleners er niet in specifieke eigenschappen aan hoogsensitiviteit te koppelen. Het komt dan ook voor dat er niet-aangepaste therapieën of medicatie voorgeschreven worden om bepaalde kenmerken te beheersen of zelfs helemaal te onderdrukken.

Welke baan past bij hooggevoeligheid?

Mensen met hooggevoeligheid voelen zich vaker aangetrokken tot creatieve beroepen in een niet-competitieve omgeving, zoals kunstenaar, auteur, muzikant, fotograaf, interieurvormgever, mode- of juweelontwerper, grafisch vormgever,… Bekijk alle creatieve jobs.

Welke sport voor hoogsensitief kind?

Rustzoekende HSP

Als rustzoeker passen rustige sporten en omgeving waarschijnlijk beter bij je. Yoga, bodybalance en pilates bijvoorbeeld.

Kan een HSP vrienden hebben?

Hooggevoelige mensen hebben vaak een sterke behoefte aan diepgang, echt contact maken. Dit is natuurlijk een prachtige eigenschap maar een goede communicatie met vrienden of familie kan soms lastig zijn.

Hoe denkt een hoogsensitief persoon?

Je bent geneigd tot overanalyseren zoals denken in doemscenario's. Je denkt soms te complex of anderen vinden dat je ingewikkeld doet. Je kunt originele oplossingen bedenken in complexe situaties. Je hebt een sterk rechtvaardigheidsgevoel en komt voor de underdog op.

Wat voelt een hoogsensitief persoon?

Een hoog sensitief persoon is gevoelig voor prikkels van de omgevingsfactoren. Blozen, trillen, een snelle hartslag, niet kunnen nadenken zijn voorbeelden van symptomen. Niet te verwarren met angst. Indien een hooggevoelig persoon wordt bekeken, gemeten of wordt geëvalueerd dan functioneert hij niet voor 100%.

Is hooggevoelig erfelijk?

HSP is erfelijk en wordt vooral autosomaal dominant overgedragen. Dit wil zeggen dat elk kind van een man of vrouw met HSP 50% kans heeft om deze ziekte ook te ontwikkelen. De ziekte kan ook autosomaal recessief overgedragen worden, waarbij beide ouders drager zijn en een kind 25% kans heeft om de ziekte te krijgen.

Hoe kalmeer je een overprikkeld zenuwstelsel?

Probeer eens hardop te lachen als je gespannen bent. Zelfs als het geforceerd voelt kan dit een effectieve manier zijn om je zenuwstelsel tot rust te brengen. Zingen, chanten en neuriën werkt ook heel ontspannend. Het reguleert de ademhaling en stimuleert de nervus vagus, waardoor je zenuwstelsel in rustmodus komt.

Waarom HSP ers narcisten aantrekken?

Narcisten willen constant bewonderd worden en halen andere naar beneden om zichzelf te verheffen. In de beginperiode van de relatie zal een HSP veel energie gaan geven aan de narcist. De narcist is de perfecte partner op dat moment voor de HSP. Het geeft een HSP een goed gevoel en de narcist wordt er mee gevoed.

Hoeveel uur werken HSP?

De oermens 'werkte' maar zo'n 20 uur per week en in sommige culturen is het gebruikelijk maximaal vier uur per dag te werken. Werk als HSP ook minder uren per week dan de vaste 40 uur. Zo zorg je ervoor dat je talenten optimaal tot zijn recht kunnen komen. En je collega's je niet meer kwijt willen.