Vaginale afscheiding - Wat is het?

Wat betekent het als je veel witte afscheiding hebt?

Gevraagd door: Megan Barents  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (32 stemmen)

Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.

Wat als je heel veel witte afscheiding hebt?

Is witte afscheiding normaal? Afscheiding is doorgaans doorzichtig, witachtig en vloeibaar. Wanneer je afscheiding hagelwit, minder vloeibaar zelfs yoghurtachtig, of ongewoon ruikt (in sommige gevallen niet lekker) kan dat duiden op vaginale klachten, zoals bacteriële vaginose of vaginale schimmel.

Wat betekent witte melkachtige afscheiding?

Normale vaginale afscheiding is vloeibaar en doorzichtig of wit van kleur. Vaak wordt dit omschreven als melkachtige afscheiding. Veel vrouwen hebben een geurloze of zure afscheiding. Dit is volkomen normaal.

Wat is de oorzaak van witte afscheiding?

Witte afscheiding, ook wel witte vloed genoemd, is de manier van je lichaam om de boel schoon te houden. Het wordt op een natuurlijke manier aangemaakt in de baarmoederhals of de cervix, en de hoeveelheid varieert gedurende je menstruatiecyclus. De meeste vrouwen hebben vlak voor ze ongesteld worden veel afscheiding.

Wat betekent het als er witte slijm in je onderbroek zit?

Vocht en slijm uit uw vagina is normaal. De wand (slijmvlies) van uw vagina en de baarmoederhals maken het. Er leven ook bacteriën en schimmels in uw vagina. Ook dat is normaal.

21 gerelateerde vragen gevonden

Heb je witte afscheiding als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap kan er sprake zijn van een meer vaginale witte afscheiding, maar dit is heel normaal en niks om je druk om te maken. Wanneer je zwanger bent stroomt er namelijk meer bloed naar het bekkengebied waardoor de slijmvliezen extra worden gestimuleerd, wat resulteert in meer vaginale afscheiding.

Hoe ziet de afscheiding eruit als je zwanger bent?

Een normale afscheiding tijdens de zwangerschap is helder of wit en meestal een beetje plakkerig; het zou geen merkbare geur mogen hebben. Het is prima als je afscheiding een beetje gelig is op je ondergoed of inlegkruisje.

Waarom heb ik ineens zoveel afscheiding?

Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.

Kan witte vloed kwaad?

Vaginale afscheiding of witverlies maakt deel uit van een natuurlijk reinigingsproces. De vagina en kliertjes in de vagina produceren vocht om infecties en uitdroging van de vagina te voorkomen. Het is dus normaal en een teken dat je vagina gezond is.

Waarom ben ik zo nat?

Stukje wetenschap Als je opgewonden bent, gaat er bloed naar de genitaliën. Voor vrouwen betekent dat dat de clitoris en de vulva opzwellen, en de vagina daarop reageert door zichzelf te voorzien van natuurlijk glijmiddel. Het gevolg: de vagina wordt vochtig, dankzij de Bartholini-klieren.

Hoe ziet normale witte afscheiding eruit?

Gezonde afscheiding is wit, vloeibaar en doorzichtig. Het kan wat zuur ruiken, maar kan ook geurloos zijn.

Welke periode meer afscheiding?

Tijdens je vruchtbare periode is het slijmvlies van je baarmoeder anders van samenstelling. Hierdoor kunnen zaadcellen sneller naar je eileiders. Hierdoor is de afscheiding vochtiger rond en na de eisprong. De eisprong is ongeveer 2 weken voor de menstruatie.

Welke leeftijd begint afscheiding?

Sommige meisjes krijgen witverlies op de leeftijd van negen jaar, terwijl andere dat pas veel later krijgen. *Als je, in tegenstelling tot de natuurlijke vaginale afscheiding, een afscheiding ziet die er groen-geelachtig en klonterig uitziet, anders ruikt of de huid irriteert, raadpleeg dan je huisarts. .

Wat zegt afscheiding over vruchtbaarheid?

Tijdens je vruchtbare periode is het slijmvlies van je baarmoeder anders van samenstelling. Hierdoor kunnen zaadcellen sneller naar je eileiders. Je merkt misschien dat je vaginale afscheiding wat waterig en draderig is in plaats van de dikkere roomwitte afscheiding die je anders hebt.

Wat kun je voelen als je net zwanger bent?

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!

Wat zijn de eerste tekenen van zwangerschap?

 • Gespannen borsten. Een van de typische tekenen van vroege zwangerschap is dat uw borsten gespannen, gevoelig of pijnlijk kunnen zijn. ...
 • Spotting of innestelingsbloeding. ...
 • Menstruatiepijn. ...
 • Misselijkheid en braken. ...
 • Verstopping en opgeblazen gevoel. ...
 • Extreme vermoeidheid. ...
 • Stemmingswisselingen. ...
 • Verhoogde reuk- en smaakzin.

Wat voel je in je buik als je zwanger bent?

De meeste moeders beschrijven het gevoel als vlinders in je buik of een kriebelig gevoel in je buik voelen. Naarmate de zwangerschap vordert worden de bewegingen steeds krachtiger voelbaar. Op een gegeven moment is ook aan de buitenkant van je buik zichtbaar dat je baby zich met de voetjes afzet.

Wat voor kleur afscheiding zwanger?

Zwangere vrouwen hebben een dunne, heldere of melkachtige afscheiding. Wanneer zwangere vrouwen een infectie hebben, kan het geel of groen zijn. Soms is de afscheiding bruin, doordat de afscheiding is vermengd met oud bloed.

Wat zegt je afscheiding over je cyclus?

Vaginale afscheiding

De hormonen beïnvloeden de afscheiding van baarmoederhalsslijm. Tijdens de oestrogene fase verhoogt de hoeveelheid afscheiding om op het moment van de eisprong een hoogtepunt te bereiken. Het slijm is dan transparant en glad. Het dient om de zaadcellen te helpen zich te verplaatsen.

Hoe ziet je onderbroek eruit als je voor het eerst ongesteld bent?

De weken tot maanden voordat je voor het eerst ongesteld wordt, kun je meer vaginale afscheiding krijgen. Het kruisje van je onderbroek wordt dan vochtig. De meeste meiden merken dat ze voor het eerst ongesteld zijn doordat ze een bloedvlekje in hun onderbroek zien als ze naar het toilet gaan.

Wat is abnormale afscheiding?

Ongewone afscheiding

De afscheiding is brokkelig. De kleur is afwijkend; groengeel of sneeuwwit. De afscheiding is bloederig (geen menstruatie). Ongewone of zelfs vieze geur aan de afscheiding.

Kun je voelen wanneer je vruchtbaar bent?

De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden.

Waarom is mijn onderbroek nat?

Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.

Hoe laat je een vrouw zin krijgen?

Geen probleem, in deze waslijst aan tips vind je er vast eentje die jou op het lijf geschreven is.
 1. Gebruik een lustopwekkend middel. ...
 2. Geef hem een tongzoen. ...
 3. Kruip samen (of alleen) in de douche. ...
 4. Ben je stiekem even een beetje uitgekeken op je lief? ...
 5. Begin gewoon te vrijen, ook al heb je niet meteen (veel) zin.

Hoe lang blijft een vrouw sexueel actief?

Een man zal gemiddeld bijna vijf jaar langer de liefde bedrijven dan vrouwen. Op 55-jarige leeftijd hebben mannen nog 15 jaar van actief seksleven voor de boeg. Vrouwen moeten het op die leeftijd gemiddeld met een vooruitzicht van 10,5 jaar stellen.

Vorige artikel
Hoe proeft vruchtwater?
Volgende artikel
Kan hoogsensitiviteit verergeren?