Salmonellabacterie in zalm

Kan er salmonella in zalm zitten?

Gevraagd door: Kyan Bosch  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (18 stemmen)

Sinds eind juli 2012 is er een toename van het aantal ziektegevallen veroorzaakt door een salmonellabacterie. Uit onderzoek blijkt dat gerookte zalmproducten vrijwel zeker de oorzaak zijn van deze uitbraak.

Kan er salmonella in vis zitten?

Oorzaken van besmetting met salmonella

De salmonellabacterie komt vooral voor in rauw vlees (met name varkensvlees en kip), eieren, rauwe melk en melkproducten, vis en garnalen.

Kan je ziek worden van gebakken zalm?

Goed doorbakken

Vis kan besmet raken met ziekteverwekkers, zoals de bacteriën listeria en salmonella. Deze zijn niet met het blote oog te zien en u kunt ze niet proeven, zien of ruiken. Maar u kunt er wel ziek van worden. In rauwe vis kan ook de parasiet haringworm voorkomen.

Hoe groot is de kans dat je salmonella krijgt?

Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.

Kun je ziek worden van gerookte zalm?

Listeria in vis

Voorverpakte gerookte vis kan lang bewaard worden. Dit geeft de listeria-bacterie de kans zich te vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De kans dat je ziek wordt is groter. Kwetsbare groepen kunnen deze producten wel eten nadat ze zijn verhit, in bijvoorbeeld een gerecht.

22 gerelateerde vragen gevonden

Kan je salmonella krijgen van rauwe zalm?

Salmonella kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren, en op rauwe groente, kiemgroente en fruit. Kinderen tot 5 jaar, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand worden sneller ziek na een besmetting.

Welke zalm moet je niet eten?

Er is onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van PCB's in wilde zalm en gekweekte zalm. In de meeste studies is gevonden dat gekweekte zalm hogere waarden van PCB's, organische pesticiden, dioxines en andere giftige stoffen bevat dan wilde zalm.

Hoe merk je dat je besmet bent met salmonella?

Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij. Soms hebben mensen ook hoofdpijn, koorts, spierpijn en/of gewrichtspijn.

Hoe ruikt salmonella?

Salmonella ruikt ook naar mest. Een beetje zurige lucht is dat. Dus ruik altijd aan je voedsel. Vertrouw je het niet, eet het dan niet.

Hoe kom je van salmonella af?

Salmonella gaat dood als je het product goed verhit (minimaal 2 minuten bij 70 °C). Bak vlees dus door en door gaar en kook eieren het liefst hard. Was je handen voordat je gaat koken en zeker na het aanraken van rauw vlees.

Hoe weet je of zalm niet goed is?

Je kunt het beste vaststellen of zalm niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de zalm er slijmerig, melkachtig en troebel uitziet is deze niet meer goed. Als de zalm sterk naar (rotte) vis ruikt is deze niet meer goed. Het lastige aan zalm is dat deze standaard vettig / slijmerig is en naar vis ruikt.

Kun je zalm een beetje rauw eten?

Geen zorgen sushi-eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.

Is zalm eten gevaarlijk?

Rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten, en heel gezond. Zelfs gezonder dan gerookte of gebakken zalm, omdat het meer voedingsstoffen zoals omega 3-vetzuren bevat. En dat is onder andere goed voor je bloeddruk, hart en bloedvaten.

Kan je ziek worden van niet gare zalm?

Rauwe zalm vormt mogelijk een gezondheidsrisico. Ziek worden van ongebakken zalmfilet kan het gevolg zijn van aanwezige bacteriën, parasieten of andere ziekteverwekkers.

Kan je buikpijn krijgen van Zalm?

In de vis zit de salmonella-bacterie, die kan leiden tot onder meer koorts, diarree, misselijkheid, overgeven, buikkrampen, rillingen, spierpijn en hoofdpijn.

Hoe lang na eten krijg je salmonella?

Buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree beginnen 6 tot 72 uur na inname van besmet voedsel of water.Macroscopisch kan er bloed en slijm bij de ontlasting te zien zijn. Naast de gastro-intestinale klachten kunnen koorts, hoofdpijn en spierpijn optreden.

Hoe snel merk je dat je voedselvergiftiging hebt?

De klachten beginnen een paar uur tot meer dan 8 uur nadat u gegeten of gedronken heeft. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.

Hoe snel krijg je diarree na verkeerd eten?

Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.

Hoe weet je of het een virus of bacterie is?

Het grootste verschil met een bacterie is dat een virus geen organisme is. Dat betekent dat een virus geen eigen cellen heeft. Het komt uw lichaam binnen via lichaamssappen zoals speeksel en bloed, en nestelt zich vervolgens in een bestaande lichaamscel.

Kun je van salmonella genezen?

Salmonellose is een goedaardige ziekte (gastroentéritis) en geneest zonder behandeling. Men moet wel voldoende water drinken. Sommige kwetsbare en verzwakte personen kunnen wel ernstige complicaties ondervinden, zoals septikemie of meningitis.

Kan je salmonella krijgen van gebakken eieren?

Op kamertemperatuur groeit de salmonellabacterie namelijk sneller dan bij 4ºC in de koelkast. Door verhitting boven de 55-60ºC doodt je de bacterie. Warm bereidde eieren zoals gekookte, gebakken en gepocheerde eieren zijn dus vrij van salmonella en veilig voor consumptie.

Is een salmonella infectie besmettelijk?

Salmonellose is een besmettelijke darmziekte die wordt veroorzaakt door Salmonella bacteriën. Er zijn wereldwijd meer dan 2400 verschillende typen Salmonella bacteriën bekend. In Nederland zijn ongeveer 1000 verschillende typen aanwezig. Salmonella komt veel voor in landbouwhuisdieren, zoals pluimvee en varkens.

Is de zalm van de Lidl goed?

Volgens de Consumentenbond is onze zalm het veiligste visje van Nederland. Hij krijgt zelfs een 9.7! Wij zitten al klaar met een heerlijk broodje om het te vieren.

Welke zalm is veilig?

Kort samengevat, beide soorten zalm (kweek en wild) zijn veilig om te eten. De hoeveelheid zware metalen is enorm klein en de gezondheidsvoordelen van een stukje vette vis per week zijn vele malen groter.

Is gerookte zalm veilig?

Gerookte zalm kan slechte bacteriën bevatten

Heb je een verslechterd immuunsysteem, ben je zwanger of ben je al wat ouder, dan kan dit zeker schadelijk zijn. Omdat gezonde mensen vaak niet ziek kunnen worden van het eten van gerookte zalm, staat de vissoort niet op de zwarte lijst en mag je het vaak gewoon eten.

Vorige artikel
Wat is gedeeltelijk verlof?