Kan EMDR als je zwanger bent?
Gevraagd door: ir. Bradley Bos PhD | Laatste update: 28 november 2023Score: 4.4/5 (59 stemmen)
Aangezien trauma en de bijbehorende stresshormonen al voorkomen in het lichaam van een zwangere vrouw, is de vraag misschien niet zozeer of EMDR veilig is tijdens de zwangerschap, maar of we het ons kunnen veroorloven EMDR niet te gebruiken om vrouwen tijdens de zwangerschap te behandelen.
Wat kan er fout gaan bij EMDR?
EMDR-therapie kent weinig risico's, maar de effecten van EMDR kunnen na de behandeling nog wel even doorwerken. Dit kan een aantal nadelen hebben: Door het terughalen van beelden, kun je tijdens de behandeling last krijgen van angstige gevoelens. Hier kun je nog enige tijd na de behandeling last van hebben.
Kunnen klachten verergeren na EMDR?
Verergering van symptomen na EMDR
Denk aan slapeloosheid die leidt tot concentratieproblemen, problemen met de motoriek of langdurige hoofdpijn. Na een EMDR-sessie kan het gebeuren dat deze klachten verergeren. Als alles goed gaat, is dit maar tijdelijk.
Hoe lang mag je EMDR doen?
Ook per persoon is het verschillend hoe snel iemand er op reageert. De meeste behandelingen duren 2 tot 7 sessies. Voor één sessie zal de behandeld psycholoog niet langer dan gemiddeld 30 tot 45 minuten uittrekken. Langere en kortere varianten zijn ook mogelijk, afhankelijk van de situatie.
Hoe weet je dat EMDR werkt?
Veel mensen merken meteen aan het eind van een sessie al positief effect. Ze omschrijven dat dan als opluchting, alsof er meer ruimte in hun hoofd is. Op de dag van de EMDR-sessie en in de dagen erna zijn veel mensen moe. Soms zijn ze daardoor wat prikkelbaar en gaat concentreren wat moeilijker.
Wat doet EMDR met je lichaam?
Door de effectieve inzet van EMDR therapie, kan de therapeut je helpen om klachten zoals prikkelbaarheid, over-alertheid en nachtmerries te verminderen. Angst en spanning nemen af, de hevige emoties kun je beter loslaten en je ervaart meer rust (balans) in je lichaam en brein.
Kun je EMDR bij je zelf doen?
Zelf EMDR toepassen kan alleen eventueel helpen als je last hebt van erg lichte klachten. Als je klachten wat heftiger zijn is het altijd aan te raden om een gesprek in te plannen met een ervaren EMDR therapeut. Dat kan via de app van Mindler zonder veel moeite.
Hoe voelt iemand zich na EMDR?
Na afloop van een EMDR-sessie kunnen de effecten nog even doorwerken en dat is goed. Toch kan dit in sommige gevallen wat 'bijwerkingen' geven, bijvoorbeeld dat er nieuwe beelden opkomen of dat er verschillende emoties omhoog komen. Ook wordt zich 'wat wiebelig' voelen of vermoeidheid vaker genoemd na een sessie.
Waarom zo moe na EMDR?
Het kan ook gebeuren dat de effecten anders zijn en dat men zich (erg) moe voelt. In sommige gevallen kunnen er nieuwe, heftige beelden of gevoelens bovenkomen wat het idee zou kunnen geven dat er iets misgaat. Dit is een normale reactie tijdens het verwerkingsproces.
Wat kost een EMDR behandeling?
De kosten voor Gz-psychologie/EMDR buiten de basisverzekering en complementaire behandeling bedragen 100 euro per uur. De vergoeding voor kinesiologie valt onder de aanvullende verzekering. Indien u aanvullend verzekerd bent wordt deze behandeling vaak gedeeltelijk vergoed.
Hoe vaak moet je EMDR doen?
Een EMDR sessie duurt ongeveer 1 uur. Elk trauma is anders en iedereen heeft een eigen verwerkingsmechanisme waardoor het moeilijk te voorspellen is, hoeveel sessies er nodig zijn. Gemiddeld zijn er twee tot zes sessies nodig bij enkelvoudig trauma.
Kan EMDR ook niet werken?
EMDR-therapie kan een effectieve behandelmethode zijn bij diverse psychische klachten, zoals trauma en stress. Maar er zijn bepaalde situaties waarin EMDR minder geschikt kan zijn. Bijvoorbeeld als je een erg complex trauma hebt of als je je er niks meer van herinnert.
Hoe herken je onverwerkt trauma?
- Prikkelbaar, snel geïrriteerd, emotieregulatie-problematiek en woede(uitbarstingen),
- Hyper-alertheid op omgeving en moeilijk tot rust kunnen komen.
- Stress door herbeleven van gebeurtenissen.
- Angst of paniekaanvallen.
- Spanningsklachten en schrikachtigheid.
- Slaapproblemen (nachtmerries)
Kan je ziek worden van EMDR?
Er zijn enkele mogelijke nadelen van EMDR-therapie. Zo kunnen de effecten van een sessie na de behandeling nog enige tijd doorwerken. Patiënten kunnen zich hierdoor ontregeld voelen. Ze kunnen angstige gevoelens krijgen door het terughalen van de beelden.
Is EMDR veilig?
De PTSS behandelingen exposure en EMDR bleken veilig en vrij van negatieve bijwerkingen. Het behandelen van trauma's leidde niet tot verergering van klachten of andere narigheid.
Kan iedereen EMDR doen?
Als je een goede EMDR therapeut nodig hebt, is het belangrijk om te onderzoeken of de EMDR therapeut de juiste kwalificaties en opleiding heeft. De titel van 'EMDR therapeut' is namelijk niet beschermd. Iedereen mag zich, ook zonder universitaire studie en zonder erkende EMDR opleiding, een EMDR therapeut noemen.
Hoeveel sessies EMDR heb je nodig?
Gemiddeld 1-3 sessies na een eenmalige traumatische gebeurtenis. Bij chronische traumatisering duurt behandeling langer en is het aantal sessies afhankelijk van de complexiteit van de psychopathologie.
Waarom mag je geen alcohol drinken na EMDR?
Door het nawerken wordt een nieuw evenwicht gevonden. Let erop dat je enkele dagen na de behandeling geen alcohol en/of drugs gebruikt omdat dit de nawerking van de EMDR kan verminderen.
Hoe snel resultaat na EMDR?
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis dan zijn mensen vaak al na drie tot vier zittingen in staat om de normale dagelijkse bezigheden weer op te pakken.
Is EMDR blijvend?
Het is een effectieve methode. Klachten verminderen of verdwijnen na behandeling en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is. EMDR werkt snel. Snelle behandeling zorgt ervoor dat u normale activiteiten weer snel kunt oppakken.
Is EMDR een soort hypnose?
EMDR: geen hypnose, maar een effectieve traumabehandeling.
Als je een ingrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt, zul je die in de meeste gevallen zelf kunnen verwerken. Soms lukt dat echter niet en kan je vastlopen in de verwerking. Een heftige gebeurtenis kan zich dan ontwikkelen tot een trauma.
Waarom hoofdpijn na EMDR?
De bijwerkingen van EMDR
Na afloop van een sessie kun je hoofdpijn hebben en/of vermoeid zijn. Dit is normaal, want een EMDR sessie is intensief. Je hebt moeten terugdenken aan een nare ervaring terwijl je ogen een niet alledaagse beweging maakten. De klachten zijn meestal na 1 tot 2 dagen verdwenen.
Wat lijkt op EMDR therapie?
- EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) ...
- Cognitieve gedragstherapie (CGT) ...
- BEPP (beknopte eclectische psychotherapie voor PTSS) ...
- NET (narratieve exposure therapie)
Hoe voel je je na therapie?
Het is heel verschillend hoe mensen zich na een IEMT therapie sessie voelen. Meestal ontspannen of een beetje moe. Bij het loslaten van heel heftige emoties zoals bij PTSS kan het zijn dat je je vervelend voelt. Je kunt zowel fysiek als mentaal merken wat je al die tijd hebt meegedragen.
Hoe krijg ik EMDR?
Toegang tot de GGZ geschiedt via de huisarts. Deze maakt zelf of met behulp van een Praktijk Ondersteuner Huisarts (POH) een inschatting van je klachten en wordt je via sessies geholpen bij psychische of psychosociale problemen.
Wat helpt tegen baarmoederkanker?
Hoe weet je zeker dat je met een narcist te maken hebt?