The Truth about Co-sleeping

Wat betekent co Sleeping?

Gevraagd door: Hamza Wolters  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (41 stemmen)

Meestal wordt er met co-sleeping het samen slapen met je baby vanaf de geboorte in een bed bedoeld. Dit wordt ook wel 'early co-sleeping' genoemd. Er zijn ook gezinnen die met hun kind in een bed slapen als hij ongeveer een jaar is. Juist omdat veel kinderen dan moeite krijgen met het alleen slapen.

Hoe lang mag baby in co-sleeper slapen?

Een co-sleeper is een veilig slaapplaats voor je baby, maar alleen de eerste 3 tot 6 maanden. Je wisselt dan van co-sleeper naar ledikant. Een co-sleeper is niet meer veilig als je baby 6 maanden oud is. Dat komt omdat je baby dan beweeglijker wordt en kan omrollen en zitten.

Waarom co-sleeping?

De baby voelt zich beschermd en dat verbetert de kwaliteit van de slaap. Meestal huilen baby's minder tijdens co-sleeping en daardoor kun jij wat langer kan doorslapen. Er is minder kans op wiegendood. Het samen slapen helpt pasgeboren baby's bij het reguleren van de hartslag en ademhaling.

Hoe slaapt baby in Cosleeper?

Een co-sleeper is een ledikant of wiegje dat je tegen je eigen bed aanschuift en eraan vastmaakt. Eén zijkant van het aanschuifbedje kan omlaag, zodat je makkelijk bij je baby kan als hij 's nachts gevoed moet worden. Zo is je baby dichtbij, maar ligt hij wel veilig op een eigen slaapoppervlak.

Hoe lang kan je een co-sleeper gebruiken?

Gemiddeld kun je een co-sleeper gebruiken tot je baby ongeveer 6 maanden is, afhankelijk van hoe hard je kindje groeit. Daarna kan het door naar zijn of haar eigen ledikant. Dit kun je in de ouderlijke slaapkamer plaatsen of vlakbij in de babykamer.

35 gerelateerde vragen gevonden

Waar moet je op letten bij een co-sleeper?

Waar moet je op letten als je een co-sleeper koopt?
  • Een co-sleeper moet in hoogte verstelbaar zijn. Het matras van de co-sleeper is altijd minstens 12 centimeter lager dan het matras van je eigen bed. ...
  • Maak de co-sleeper stevig vast aan je eigen bed. ...
  • De zijkant van de co-sleeper moet dicht kunnen.

Kan een co-sleeper aan een boxspring?

Zorg ervoor dat de riempjes altijd stevig aantrekt zodat er geen ruimte meer is tussen de cosleeper en je bed. Met een boxspring werkt het net zo. De lange riempjes doe je helemaal om het matras van je boxspring bed heen en haal je door het frame van je Snuzpod wieg.

Hoe veilig Co Sleepen?

Zo is co-sleeping veilig

Zorg dat je baby niet uit bed kan vallen. Leg je baby op zijn rug te slapen. Zorg dat je baby geen dekbed, deken of kussen over zijn hoofd krijgt. Zorg dat je baby het niet te warm krijgt.

Is het erg als je kind bij je in bed slaapt?

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid raadt af om baby's van minder dan vier maanden bij je in bed te laten slapen. De kans bestaat dan dat je er overheen rolt. Tegelijkertijd wordt wel aangeraden om je kind minimaal een half jaar in de buurt van je eigen bed te laten slapen.

Waarom baby in co-sleeper?

Een Co-Sleeper is een wieg waarbij de aan het bed grenzende zijkant verlaagd of verwijderd kan worden. Hierdoor wordt een verlenging van het ouderlijk bed gecreëerd wat o.a. nachtelijk voeden makkelijker maakt, terwijl het kindje een veilige slaapplek behoudt.

Waarom is het fijn om samen te slapen?

Samen slapen verbetert onder andere je REM-slaap. En dat bevordert ook je mentale gezondheid, geheugen en probleemoplossende vaardigheden. In veel landen is het gebruikelijk om samen met je partner in één bed te liggen. Toch weten we nog steeds niet goed hoe het delen van het bed de slaapkwaliteit beïnvloedt.

Hoe herken je warmtestuwing baby?

Als je kindje last heeft van warmtestuwing, kan een symptoom zijn dat de huid rood en vochtig is. Maar soms juist ook droog door de verdamping van transpiratie. Zorg ervoor dat je kindje afkoelt door laagjes uit te trekken en drinken te geven.

Hoe krijg je een pasgeboren baby in slaap?

Een pasgeboren baby leg je op zijn rug te slapen. Uit onderzoek is gebleken dat baby's die op hun buik in bed worden gelegd een grotere kans hebben te overlijden aan wiegendood. Gebruik om die reden ook geen dekbedje, maar neem een lakentje en een dekentje.

Hoe voorkom je hazenslaapjes baby?

Tips tegen hazenslaapjes
  1. Zorg voor een donkere kamer. De eerste tip: een donkere kamer. Donker zorgt voor de aanmaak van melatonine en dat stofje maakt baby's slaperig. ...
  2. Laat baby zelf in slaap vallen. Een andere tip is om je baby zelf de kans geven weer in slaap te vallen.

Hoe lang kan een baby zonder moeder?

Antwoord. Het is niet schadelijk als een van de ouders onregelmatig afwezig is, mits dat maar niet te lang duurt (niet langer dan 5 à 6 dagen van huis), en als er in ieder geval één stabiele verzorger is (in dit geval uw man) die voor continuïteit zorgt. Ook de crèche is in uw geval geen probleem.

Wat als je baby alleen bij jou wil slapen?

Een kindje dat zijn of haar ouders vertrouwd en weet dat papa en mama er zijn wanneer dat nodig is, durft los te laten. En dat is wat slapen feitelijk is. Het is dus heel normaal als jouw baby alleen maar bij jou kan slapen. Die veilige basis is nodig om uiteindelijk naar goede slaap toe te kunnen werken.

Hoe laat moet een kind van negen naar bed?

7-8 jaar: tussen 19:30 en 20:00 uur. 9-10 jaar: tussen 20:00 en 20:30 uur. 11-12 jaar: tussen 20:30 uur en 21:00 uur.

Hoe lang kind bij ouders op slaapkamer?

Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen. Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen.

Wat is beter co-sleeper of wieg?

Ons advies. Onderzoek heeft uitgewezen dat de veiligste plek voor een baby een eigen wieg of ledikantje vlak naast het ouderlijk bed is. Kies je voor nog meer nabijheid dan is een co-sleeper de beste oplossing.

Welke co-sleeper naast boxspring?

De Snüzpod³ (top allrounder), Troll Sun (ideaal voor naast je boxspring) en de Chicco Next 2 Me Dream Legend kwamen als beste uit ons onderzoek. We kunnen ons helemaal in deze wiegen vinden, daarom hebben we ze in ons eigen assortiment “te huren wiegen” hebben opgenomen.

Wat voor hoeslaken co-sleeper?

Dit wit katoenen hoeslaken van Meyco is ideaal voor co-sleepers. Co-sleepers hebben vaak en afwijkende afmeting van de standaard wiegafmeting, daarom heeft Meyco dit hoeslaken speciaal voor co-sleepertjes ontwikkeld. Het hoeslaken is van 100% katoen en volet heerlijk zacht aan.

Hoeveel kilo co-sleeper?

Beschrijving. De co-sleeper met geopend zijpaneel mag enkel worden gebruikt indien vastgemaakt aan het ouderlijk bed conform de instructies in de gebruikshandleiding. Het gebruik van dit product is toegestaan voor kinderen van 0 tot 6 maanden, tot 9 kg.

Kan een baby meteen in een ledikant?

Je kindje kan direct vanaf de geboorte in een ledikant slapen tot ongeveer zo'n 3 jaar. Je kunt er dus voor kiezen om de stap 'wieg' over te slaan en je kindje direct vanaf de geboorte in het ledikant te laten slapen. Toch wordt er in praktijk vaak eerst voor wieg gekozen én later voor een ledikant.

Hoe veilig is een Babynestje?

Kinderveiligheid.nl raadt het gebruik van een babynestje af in het ouderlijk bed, de wieg of het ledikant. De opstaande zachte randen vormen een risico. Zodra je baby kan omrollen, bestaat de kans dat hij met het gezichtje tegen het kussenachtige materiaal aankomt, waardoor de ademhaling belemmerd wordt.

Volgende artikel
Is cola goed voor hoofdpijn?