Hoe begin je GOEDKOOP met WIELRENNEN?! | Tietema Cycling Academy

Waar op letten bij eerste kinderfiets?

Gevraagd door: Oscar Verbeek PhD  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (39 stemmen)

Meer tips voor de aanschaf van een kinderfiets
 • Koop de fiets NIET op de groei. ...
 • Koop een zo licht mogelijke fiets. ...
 • Geen versnellingen. ...
 • Geen derailleur. ...
 • Geen naafdynamo, dat maakt fietsen nodeloos zwaar voor een kind. ...
 • Zadel niet te groot.
 • Cranks niet te lang.
 • Koop een fiets met terugtrapremmen.

Kan een 3 jarige fietsen?

Eerste fiets kind: wanneer? Zodra kids goed uit de voeten kunnen met een loopfiets of een driewieler en deze (letterlijk en figuurlijk) ontgroeien, is het tijd voor de eerste kinderfiets. Meestal kun je tussen de 3e en 4e verjaardag eens rond gaan kijken naar een échte fiets voor je kind.

Wat voor fiets peuter 2 jaar?

Een fiets 2 jaar is logischerwijs bestemd voor kinderen die zich in de leeftijdsgroep van 2 jaar bevinden. Kies voor fietsen met trappers én zijwieltjes of voor een loopfietsje. Dat kan als een ideaal opstapje gezien worden naar een fiets 2 jaar met trappers.

Wat is een goed merk kinderfiets?

De top 5 beste en veiligste kinderfiets merken!
 1. Gazelle. Gazelle is opgezet in 1892 en het belangrijkste kenmerk van deze fietsen is de kwaliteit. ...
 2. Batavus. Batavus is ietsje later opgericht, in 1904 en net zoals Gazelle heeft dit merk een goede reputatie op de fietsenmarkt. ...
 3. Loekie. ...
 4. Alpina. ...
 5. Puky.

Hoe weet je de maat van een kinderfiets?

Door de binnenbeenlengte op te meten kun je de framemaat bepalen. Zet de voeten 20 cm uit elkaar en meet vanaf de grond tot het kruis. Vermenigvuldig dit getal vervolgens met 0,68 en de uitkomst hiervan is de afmeting van de framemaat dat je nodig hebt voor de kinderfiets.

28 gerelateerde vragen gevonden

Welke leeftijd 12 inch fiets?

Kinderen kunnen vanaf ongeveer 2 jaar beginnen met fietsen op een 12 inch fiets. Er zijn 12 inch kinderfietsen als loopfiets en als fiets met pedalen en een aandrijflijn.

Hoe oud eerste fiets?

Het echte fietsen met trappers kan ongeveer vanaf 2,5 jaar (de snelle, vroege fietsertjes). Tussen de 3e en 4e verjaardag is vaak een mooi moment om op zoek te gaan naar de eerste echte fiets voor jouw kind.

Welke fiets 4 jaar?

Voor een kind van 4 jaar met een lichaamslengte van 95 cm is een fiets met een wielmaat van 12 inch ideaal. Iets langere kinderen van 100 cm hebben een kinderfiets met wielmaat 14 inch nodig.

Is een Decathlon fiets goed?

Decathlon Elops

Maar met de komst naar Nederland van Decathlon ‒ de grootste sportwinkelketen ter wereld ‒ is er toch een fiets (de Elops) op de markt gekomen die onze testredacteur Kees Bakker (TestKees) positief verraste. 'Het concept is heel fijn. Hij fietst verrassend goed, echt heel licht.

Wat is beter driewieler of loopfiets?

Een loopfiets is beter voor peuters dan een driewieler of een fiets met zijwieltjes. Bij een loopfiets wordt het evenwichtsgevoel van de peuter echt geoefend waardoor hij/zij sneller zal leren fietsen. Dat is niet zo bij een fiets met steunwielen waarop vaak scheef gefietst wordt.

Hoe oud leren fietsen met zijwieltjes?

Meestal kan een kind rond de tweede verjaardag al goed met zo'n fietsje overweg. VVN vindt niet dat ouders helemaal geen zijwieltjes meer moeten gebruiken. "Dat is aan de ouders zelf om te bepalen. Leren fietsen met zijwieltjes kan een kind zeker helpen."

Welke fiets voor 1 jarige?

Omdat kinderen vanaf 1 jaar doorgaans nog niet heel stabiel op hun benen staan, is het raadzaam te kiezen voor een stevige loopfiets. Een fiets die ondersteuning biedt aan uw kindje. Doorgaans is een loopfiets met drie of vier wielen uitermate geschikt.

Kan een kind van 5 fietsen?

Vanaf 4 jaar: Je kind begint nu echt met fietsen. Veel kinderen hebben op deze leeftijd al een fiets met zijwieltjes. En dat is maar goed ook, want omkijken of afleiding zorgt ervoor dat je kind nog veel slingert. Vanaf 5 jaar: Je kind kan 'los' fietsen, dus zonder zijwieltjes.

Waarom geen driewieler?

Een driewieler heeft meestal 1 wiel voor en 2 wielen achter, daardoor is de fiets van zichzelf stabiel genoeg om te blijven staan. Hierdoor is een standaard op de fiets niet nodig. Dit geldt ook voor een driewieler met 2 wielen voor en 1 wiel achter.

Welke leeftijd achter op de fiets?

Zeker vanaf 15 kilogram – 3 jaar en ouder – kan uw nog jonge zoon of dochter het best in een fietsstoeltje achterop zitten. Dat kan ook al in een eerder stadium (vanaf rond 9 kilo), bijvoorbeeld als een nog jonger broertje of zusje de plek voorop gaat innemen.

Is een terugtraprem veilig?

Het veiligst is een fiets met twee soorten remmen: een terugtraprem én een handrem. Niet elk kind heeft al voldoende kracht om terug te trappen of beschikt over de motorische vaardigheden die nodig zijn voor een handrem. Kies je toch voor een fiets met één rem, dan is een terugtraprem de beste optie.

Welke loopfiets voor 4 jarige?

Is je kind 2, maar groter dan 100 cm, dan begin je met een loopfiets vanaf 12 inch. Voor een kind van 4 heb je te maken met een lichaamslengte van 95 tot 105cm. Een ideale loopfiets vanaf 4 jaar is dan 12 inch. Meten is weten.

Hoe ziet de eerste fiets eruit?

De eerste 'fiets' was een loopfiets

Deze eerste 'fiets', of eigenlijk loopfiets, werd in 1817 uitgevonden door een Duitse uitvinder, namelijk Karl von Drais. Het had geen pedalen en bestond bijna volledig uit hout met stalen wielen. Als gevolg hiervan woog het ongeveer 22 kg.

Hoe kan je een kind leren fietsen?

Met de volgende tips, zorg je ervoor dat je kind fietsen snel onder de knie krijgt:
 1. Start met een loopfiets. Veel kinderen beginnen hun fietscarrière met een loopfiets. ...
 2. Leer je kind op- en afstappen. ...
 3. Fietsen met zijwieltjes. ...
 4. Meelopen met de fiets. ...
 5. Kies een veilige locatie uit.

Waar moet je op letten bij kopen loopfiets?

Houd in de gaten of het loopfietsje goed aansluit bij de loopontwikkeling van je baby en kijk of een vier-, drie- of tweewieler voor hem geschikt is. Het is handig om een fiets te kopen die in hoogte verstelbaar is en waarbij het aantal wielen ook aanpasbaar is. Zo groeit het fietsje met je kindje mee.

Welke leeftijd een loopfiets?

Kinderen vanaf 2,5 jaar hebben het evenwicht voldoende ontwikkeld voor een loopfiets met 2 wielen. Het hoogte van het zadel dient overeen te komen met de beenlengte. Op deze leeftijd is de beenlengte tussen de 34 en 37 cm. De juiste zadelstand is essentieel om frustatie te voorkomen.

Hoelang duurt leren fietsen?

Sommige kinderen zijn pas drie jaar, terwijl anderen pas rond hun zevende jaar zonder zijwielen kunnen fietsen. De gemiddelde leeftijd is ongeveer vijf jaar. Het hangt af van het kind; de motivatie, de motoriek, het zelfvertrouwen, het evenwichtsgevoel, het geduld en vaak speelt ook de lengte van het kind een rol.

Vorige artikel
Hoe denkt een 9 jarige?
Volgende artikel
Hoe laat begint school in België?