Burn-out - Symptomen en behandeling

Kan burn-out vanzelf overgaan?

Gevraagd door: Luka Ramcharan Bsc  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 4.3/5 (51 stemmen)

Een burn-out gaat namelijk niet vanzelf over. Om te herstellen is een actieve aanpak nodig met voldoende ontspanning, aandacht voor jouw stressfactoren en leren om andere keuzes te maken. Onze psychologen kunnen je hierbij helpen.

Hoe kom ik zelf uit een burn-out?

De volgende tips helpen je bij het aanpakken van een burn-out:
 • neem rust;
 • zorg voor structuur in je leven; een vast slaap- en waakritme, eten op vaste tijden, enzovoorts;
 • onderzoek wat jou energie kost en waar je energie door krijgt;
 • leer je grenzen kennen;
 • zoek professionele hulp.

Hoe lang duurt het voordat een burnout over is?

Gemiddeld duurt een burn-out negen maanden, dit wil zeggen, je bent negen maanden op ziekenkas.

Hoeveel rust bij burnout?

Soms is een dag rust al voldoende, andere keren moet je een paar dagen rust nemen. Gun jezelf dat ook. Daarna kun je het beste enkele weken wat rustiger aan doen. Van elke terugval kun je ook leren.

Hoe voel je je als je een burn-out hebt?

U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput? Dan heeft u een burn-out.

24 gerelateerde vragen gevonden

Wat triggert een burn-out?

Wat zijn de oorzaken van een burn-out? Een burn-out kan ontstaan als je voor een langere tijd veel stress ervaart. De stress kan komen door verschillende dingen. Zoals een scheiding, ernstige ziekte, het verlies van een baan, problemen op het werk of zorg voor iemand anders.

Wat niet te doen bij een burn-out?

Zorg dat u structuur in uw dag houdt. Probeer ook thuis een paar taken vast te houden, zoals boodschappen doen of de kinderen naar school brengen. Plan de activiteiten die u goed aankunt, en wissel ze af met activiteiten die u ontspanning geven. Zorg voor voldoende slaap.

Wat gebeurt er in je hoofd als je een burn-out?

“Dan raakt de hippocampus overwerkt en stopt met het sturen van anti-stress-prikkels. Vanaf dat moment krijg jij het steeds moelijker. Het hersendeel dat jou normaal gezien helpt met concentreren, remmen van emoties en omgaan met prikkels van buiten, werkt dan niet meer goed. Dat kan leiden tot een burn-out.”

Hoe voelt vermoeidheid bij burnout?

Extreme vermoeidheid

Je voelt je leeg, 'opgebrand' en extreem vermoeid. Zo'n extreme vermoeidheid gaat niet weg als je uitrust, na een goede nachtrust of zelfs na een vakantie. De extreme vermoeidheid kan zo heftig zijn, dat je bijna letterlijk tot niets in staat bent en alles te veel is.

Hoe lang blijf je moe na burn-out?

Vaak is er al tussen 2 en 3 maanden sprake van stress symptomen en klachten. Het gevolg is een gevoel van uitputting en niet kunnen functioneren in het werk. Herstel vanuit een overspannenheid ligt gemiddeld tussen de 2 – 8 weken.

Hoe lang mag je thuis blijven met een burn-out?

Dat is precies wat je nodig hebt. Ziek melden bij een burn-out is dus niets om je voor te schamen. Maar hoe lang je niet werkt bij een burn-out, ligt heel erg aan jouw situatie. Vaak duurt zo'n herstelperiode tussen de 6 en 12 maanden, maar worst scenario ben je langere tijd uit de running.

Kun je werken met een burn-out?

Herstel in eigen of ander werk

Soms moet dat geleidelijk, maar niet altijd. Anders dan je misschien zou verwachten kunnen mensen met een burnout soms juist beter wel gedeeltelijk bezig (soms zelfs werk) blijven, wel met louter korte, energiegevende taken en veel pauzes.

Welke medicijnen bij een burn-out?

Bij een burn-out worden soms medicijnen voorgeschreven door de huisarts of bedrijfsarts. Dit zijn meestal slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen, zoals: Temazepam. Nitrazepam.

Is veel slapen goed bij burn-out?

Bij burn-out zit je met enorm veel achterstallig onderhoud. Daarom is veel slapen zo noodzakelijk voor je herstel.

Hoe bewijs je een burn-out?

Dit zijn de eerste tekenen van een burn-out
 1. Je wilt jezelf bewijzen. ...
 2. Je gaat steeds harder werken. ...
 3. Je negeert je behoeften. ...
 4. Je raakt steeds sneller in paniek en in conflict verwikkeld. ...
 5. Je gaat anders om met 'standaard' situaties. ...
 6. Je ontkent je problemen. ...
 7. Je sociale leven staat op een laag pitje.

Hoe weet je of je emotioneel uitgeput bent?

Mentale uitputting betekent dat je psychisch aan de latten zit. Jouw geest zit er doorheen, je trekt het niet meer. Je voelt je niet meer opgewassen tegen de situatie en je bent even niet meer bestand tegen het leven.

Hoe krijg je weer energie na een burnout?

Hoe herstel je je energie en fysieke conditie na een burn-out?
 1. Stap 1: slapen en nietsdoen tijdens de burn-out.
 2. Stap 2: dingen doen waar je van geniet. ...
 3. Stap 3: verbeter je leef- en werkgewoonten.
 4. Stap 4: Bewegen.
 5. Stap 5: rustgevers inbouwen.
 6. Stap 6: om leren gaan met piekeren tijdens de burn-out.

Waarom duizelig bij burn-out?

Hoe ontstaat duizeligheid bij burn-out en stress? Doordat je hersenen te veel zintuiglijke informatie proberen te verwerken, raken ze overbelast, waardoor duizeligheid ontstaat. Daarnaast kan het komen door hyperventilatie, waardoor je duizelig wordt.

Hoe gevaarlijk is een burnout?

Een burn-out lichtzinnig afdoen als pure uitputting of een tijdelijke labiele gemoedstoestand is gevaarlijk. Iemand met klachten moet altijd zorgvuldig onderzocht worden en zo snel mogelijk behandeld. Anders dreigen er ernstiger problemen.

Wat zijn de twee gevolgen van een burn-out?

De burn-out leidt tot verandering van de eetlust, waardoor de lichamelijke gezondheid verder afneemt. Je hebt moeite om je aandacht erbij te houden en je te concentreren. Dit leidt tot problemen op het werk, thuis en in jouw sociale omgeving. Door stress voel jij je lichamelijk meer vermoeid.

Waarom kan ik niet meer genieten?

Een belangrijke reden dat het ons niet lukt om gelukkig te zijn of om te genieten, is het hebben van bijvoorbeeld een burn-out of depressie; of het piekeren; het hebben van angst, een gebrek aan zelfvertrouwen, schuldgevoel of gevoelens van schaamte; tegen spanningen of stress in je relatie of werk aanlopen; of je ...

Hoe lang wandelen bij burn-out?

Mensen met een burn-out kunnen vaak hun fysieke grenzen moeilijk aanvoelen. Daarom is het beter om te beginnen met wandelen dan hardlopen. Om de dag een kwartiertje wandelen en langzaam opbouwen naar een half uur is ideaal. Als je beweegt, maak je het gelukshormoon endorfine aan en ga je je rustiger voelen.

Welke sport bij burn-out?

Duursporten helpen het beste bij herstellen bij een burn-out of het verminderen van stress. Duursporten worden ook wel cardio sporten of aerobe sporten genoemd. Simpel gezegd gaat het om alle sporten waarbij je hartslag omhoog gaat zonder dat je gelijk in 'een vorm van sprint 'gaat.

Wat is een zware burn-out?

Veel piekeren. Je moeilijk kunnen concentreren. Gevoel niet meer competent te zijn. Een gespannen of opgejaagd gevoel hebben.

Wat voor soort mensen krijgen een burn-out?

In principe kan iedereen een burn-out krijgen. De mensen met dit probleem zijn echter vaak getalenteerd, enthousiast en gemotiveerd. Jouw meest betrokken, geëngageerde en hardwerkende mensen lopen dus het grootste risico op een burn-out.

Vorige artikel
Kan ik stiefkind erkennen?
Volgende artikel
Welke volgorde haar wassen?