Whooping Cough Vaccine for household contacts of new babies

Kan baby kinkhoest krijgen na vaccinatie?

Gevraagd door: Yassin Abdi Bsc  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 5/5 (65 stemmen)

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat baby's, die kinkhoest krijgen, in ongeveer 40% van de gevallen door hun moeder besmet worden en in 10-20% door vader, broers of zussen(2). Als deze mensen zijn ingeënt, is de kans kleiner dat zij anderen, en dus ook baby's, besmetten met een infectieziekte.

Kan een kind kinkhoest krijgen na vaccinatie?

Iemand die ingeënt is tegen kinkhoest kan het ook krijgen, maar is meestal minder ziek. Ook als je kinkhoest hebt gehad, kun je toch opnieuw kinkhoest krijgen. Vooral jonge baby's die nog niet zijn ingeënt kunnen erg ziek zijn door kinkhoest. Zwangere vrouwen die kinkhoest hebben, moeten met hun huisarts overleggen.

Kan een baby kinkhoest krijgen?

Ook kinderen met een ernstige hartziekte of longziekte kunnen ernstig ziek worden van kinkhoest. Als u zwanger bent en kinkhoest heeft, kunt u de ziekte aan de baby geven bij de geboorte. Jongeren en volwassenen worden niet erg ziek van kinkhoest. Wel kunnen zij baby's en andere kinderen besmetten.

Wat merk je als je kinkhoest hebt?

Wat zijn de symptomen van kinkhoest?
  1. In het begin lijken de symptomen op die van verkoudheid (niezen, loopneus, lichte koorts en hoesten).
  2. Binnen twee weken wordt de hoest zwaarder en wordt deze gekenmerkt door episoden van veelvuldig en snel hoesten, gevolgd door een kraaiende of hoge kuch.

Kan je ziek worden van kinkhoestvaccin?

'Van de kinkhoestvaccinatie word je ziek'

De stukjes van de kinkhoestbacterie die in het vaccin zitten, zijn onschadelijk gemaakt. Wel kun je kort na de injectie last hebben van pijn op de injectieplek, hoofdpijn en slaperigheid, maar dat is géén kinkhoest.

40 gerelateerde vragen gevonden

Kan je ziek worden van de 22 Wekenprik?

Bijwerkingen 22-wekenprik

Zoals bij alle inentingen kan je last krijgen van bijwerkingen. Denk aan slaperigheid, verhoging, hoofdpijn en plaatselijke reacties zoals roodheid, zwelling en pijn op de plek van de prik. De bijwerkingen zijn meestal licht en verdwijnen vanzelf weer.

Hoelang bijwerkingen kinkhoestvaccin?

Soms kun je bijwerkingen krijgen na een inenting bijvoorbeeld een pijnlijke arm of koorts. Deze klachten verdwijnen meestal na een of twee dagen. Daarna ben je beter beschermd tegen de ziekte. (Beeldtekst: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Hoe klinkt de kinkhoest?

De zieke hoest slijm op en maakt een gierend geluid bij het inademen. De benauwdheid is zo ernstig dat de patiënt tijdens een hoestbui blauw kan aanlopen en braakneigingen krijgt. Deze periode duurt een aantal weken. Daarna gaan de hoestbuien over in een losse slijmloze hoest.

Hoe lang kan kinkhoest duren?

Kinkhoest begint met verkoudheid en daarna veel hoesten. Kinkhoest gaat vanzelf over, na 2 tot 4 maanden. Kinkhoest kan gevaarlijk zijn voor kinderen die jonger zijn dan 1 jaar.

Wat zijn de gevolgen van kinkhoest?

Kinkhoest bij baby's

Bij jonge baby's en kinderen die nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest door een vaccinatie, kan de ziekte ernstige gevolgen hebben. Kinkhoest bij baby's heeft invloed op de ademhaling: apneus (adempauzes);

Hoe groot is de kans dat een baby kinkhoest krijgt?

Sinds 1996 is er in Nederland een toename in het aantal mensen met kinkhoest, zowel bij kinderen als volwassenen. Daarom wordt er onderzoek gedaan naar betere vaccins. Elk jaar zijn er gemiddeld 170 baby's die de ziekte krijgen en worden er 120 baby's opgenomen in het ziekenhuis vanwege deze ziekte.

Hoe weet je of je kind kinkhoest heeft?

Kinderen moeten soms overgeven van het heftige hoesten. Ze kunnen het benauwd krijgen en blauw worden. Uw kind kan ook veel slijm ophoesten. Een hoestbui eindigt vaak met een lange inademing met een gierend geluid.

Hoe krijgt baby RS-virus?

Het RS-virus zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel. De druppeltjes komen in de lucht als mensen er hoesten, niezen en praten. Uw kind ademt de druppeltjes in en krijgt zo het virus binnen. Het virus kan ook via handen in de neus, mond of ogen komen.

Kun je twee keer kinkhoest krijgen?

Iemand kan verschillende keren in zijn leven kinkhoest krijgen. Een infectie met de kinkhoestbacterie beschermt dus niet tegen een volgende infectie met deze bacterie.

Wat is de incubatietijd van kinkhoest?

10. Beschermingsduur en revaccinatie. Uit onderzoek blijkt dat vaccinatie met het acellulaire kinkhoestvaccin ongeveer 4-6 jaar bescherming biedt (Gezondheidsraad 2015, Wendelboe 2015).

Hoe lang antistoffen kinkhoest?

Het doormaken van kinkhoest geeft geen levenslange immuniteit. Enige jaren na een doorgemaakte kinkhoestinfectie kan de immuniteit dusdanig afgenomen zijn dat opnieuw infecties kunnen optreden. Ook vaccinatie beschermt niet levenslang.

Hoe lang blijft kinkhoest besmettelijk?

Je kunt hoestdrank of neusdruppels gebruiken om minder last te hebben van de klachten. Antibiotica helpt niet tegen de klachten. Door antibiotica is iemand minder lang besmettelijk voor kinkhoest. Dat heeft alleen zin als iemand minder dan 2 weken hoest.

Hoe lang pijnlijke arm na 22 weken prik?

Als je last krijgt van de prik, is het meestal zo dat de huid wat rood is op de plek waar de prik gegeven is. Die plek kan ook een dag of twee wat hard aanvoelen. Ook kan je bovenarm wat pijn doen. Het beste is om dan je arm gewoon te blijven gebruiken.

Kan de 22 weken prik kwaad?

Ja, want de vaccinatie op de leeftijd van 2 maanden is vooral belangrijk voor bescherming tegen kinkhoest. Door de 22 wekenprik is het kind ook goed beschermd tegen difterie en tetanus. De andere ziekten komen weinig voor.

Hoe lang werkt Boosterprik?

Mensen vanaf 70 jaar, bewoners van verpleeghuizen, bepaalde mensen met een afweerstoornis en mensen met het downsyndroom kunnen 3 maanden na de boostervaccinatie een herhaalprik halen. Bij deze mensen neemt de bescherming tegen ernstige ziekte door COVID-19 sneller af.

Hoe weet je of je baby RS-virus heeft?

Een infectie met het RS-virus begint met een flinke neusverkoudheid. Later treedt hoesten steeds meer op de voorgrond, meestal zonder koorts. Bij baby's die jonger zijn dan zes weken kunnen te lange adempauzes ontstaan. De grauwe verkleuring van de lippen kunnen de eerste tekenen van de infectie zijn.

Kan je RS-virus voorkomen?

Voorkomen besmetting

Ouders kunnen blootstelling aan het RS-virus zo veel mogelijk voorkomen door iedereen die hun kindje aanraakt, eerst de handen te laten wassen, door speelgoed te wassen en te ontsmetten en door hun kindje weg te houden van mensen die verkouden zijn of koorts hebben.

Hoe weet je of je kind RS-virus heeft?

Kan het RS-virus ernstig zijn? Vaak wordt een infectie met het RS-virus niet opgemerkt, omdat de klachten bij de meeste kinderen op een gewone verkoudheid lijken: een verstopte neus of loopneus, hoesten en soms oorontsteking. Meestal blijft het hierbij en knapt het kind gewoon weer op.

Hoe wordt kinkhoest gediagnosticeerd?

Kinkhoest kan worden gediagnosticeerd door polymerasekettingreactie (PCR) op nasofaryngeaal materiaal en serologie. Beide worden beschouwd als gouden standaard. Bij hoesten korter dan drie weken heeft PCR de voorkeur en bij langer hoesten serologie.

Hoe stellen ze kinkhoest vast?

Hoe stelt je arts de aandoening vast? Je arts zal kinkhoest vermoeden op basis van de typische symptomen, en de eventuele aanwezigheid van kleine epidemieën. Bij personen met aanhoudende hoestbuien neemt de arts wat slijm af achter in de neus en laat hij eventueel een bloedonderzoek uitvoeren.

Volgende artikel
Hoeveel juni is Vaderdag?