Wat is zwangerschapsdiabetes?

Is zwangerschapsdiabetes medische indicatie?

Gevraagd door: Saar van den Brink  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.9/5 (55 stemmen)

Ook tijdens de zwangerschap kun je een medische indicatie krijgen. Bekende oorzaken van een medische indicatie zijn hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes of groeiachterstand bij de baby.

Wat is medische indicatie zwangerschap?

Als tijdens uw zwangerschap al duidelijk is dat er een medische indicatie is, komt u onder controle in het ziekenhuis. Een medische indicatie is bijvoorbeeld een stuitligging, keizersnede in de voorgeschiedenis of een hoge bloeddruk. U wordt dan tijdens uw bevalling begeleid door een klinisch verloskundige of arts.

Wat valt er onder een medische bevalling?

Een medische bevalling houdt in dat je een bepaalde medische indicatie hebt en het het verstandigste is om in het ziekenhuis te bevallen. Bevallen op medische indicatie met je “eigen” verloskundige. Aan de hand van bepaalde indicaties kan het zo zijn dat je een medische indicatie hebt om poliklinisch te bevallen.

Heb ik een medische indicatie?

Wanneer krijg ik een medische indicatie? U krijgt een medische indicatie wanneer uw huisarts of specialist dit nodig acht. Met een medische indicatie raadt een huisarts of specialist namelijk specifieke gezondheidszorg aan. Een voorbeeld hiervan is een medische indicatie bij zwangerschap of de bevalling.

Is een ruggenprik een medische indicatie?

Kun je in Nederland altijd een ruggenprik krijgen

Maar op eigen verzoek, of op medische indicatie, kan een ruggenprik in bijna ieder ziekenhuis dag en nacht gegeven worden. De ruggenprik moet gegeven worden door een anesthesist. Sinds begin 2009 is er een richtlijn ten aanzien van pijnbestrijding bij de bevalling.

35 gerelateerde vragen gevonden

Wat kost een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak?

Kosten bevalling ziekenhuis

Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak, wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt in 2022 €450,28. Je kan deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.

Is inleiden een medische indicatie?

De organisatie raadt een inleiding zonder medische indicatie voor een zwangerschap van 41 weken af. Wanneer de gezondheid van de moeder of de baby bedreigd is, is het inleiden van een bevalling vaak noodzakelijk en dus medisch.

Wat is medische noodzaak?

Als jij en je arts vinden dat het voorkeursmiddel in jouw situatie niet het geschikte medicijn is, kan je arts je een ander geneesmiddel voorschrijven. Meestal wordt daarbij aangegeven dat hiervoor een "medische noodzaak" is. De afkorting daarvoor is "MN". Dit wordt op het recept geschreven.

Wat is medische noodzaak bril?

Wat u vergoed krijgt

Maar een bril of lenzen kunnen ook nodig zijn door een ongeluk, ziekte of aandoening. We noemen dat een medische indicatie. De basisverzekering vergoedt brillen of lenzen dan soms wel.

Wat is een sociaal medische indicatie?

Met een Sociaal Medische Indicatie (hierna: SMI) kunnen gemeenten gezinnen (tijdelijk) ontlasten door een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang te bieden.

Hoe gaat een medische bevalling?

Je verloskundige gaat in haar eigen auto en jullie zorgen zelf voor vervoer. Dat betekent dus dat je bij een poliklinische bevalling dus met weeën in de auto zit. De verloskundige beschikt bij een poliklinische bevalling over dezelfde instrumenten en hulpmiddelen als bij een thuisbevalling.

Hoeveel bevallingen worden medisch?

In totaal bekeek zij 800.000 bevallingen die plaatsvonden in de periode van 2000 tot 2008. In die periode steeg het percentage ziekenhuisverwijzingen voor vrouwen die in verwachting waren van hun eerste kind van 29 procent naar 41 procent. De doorverwijzingen naar het ziekenhuis hadden vooral niet-urgente redenen.

Wat krijg je in het ziekenhuis bij bevalling?

Voor het verblijf op de kraamafdeling voorziet het ziekenhuis luiers en verzorgingsproducten. U brengt wel eigen babykleertjes mee. Voorzie aangepaste babykleding en een veilig vervoermiddel om uw baby mee naar huis te nemen. Een draagbaar autostoeltje of de draagmand van een kinderwagen zijn ideaal.

Wat is een kraamhotel?

In een kraamhotel combineer je de huiselijke sfeer zoals bij een thuisbevalling en de medische zorg binnen handbereik zoals bij een ziekenhuisbevalling. Je hebt in een kraamhotel je eigen badkamer en kamer, en je kunt vaak de verlichting in de kamer zelf bepalen, muziek opzetten en gebruik maken van een bevalbad.

Hoe vaak moet je naar de gynaecoloog als je zwanger bent?

Verloop. Tot 30 weken komt u 1 keer om de 4 tot 6 weken op controle, al of niet gecombineerd met een raadpleging bij uw huisarts of vroedvrouw. Vanaf 30 weken komt u meestal om de 2 tot 3 weken. Na 36 weken zwangerschap komt u (2-)wekelijks.

Welke verzekering is het beste als je zwanger bent?

Ben je zwanger, dan is het goed om te weten welke zorgkosten precies worden gedekt door je basisverzekering. In het basispakket van je zorgverzekering zit verloskundige zorg. Denk hierbij aan afspraken bij de verloskundige tijdens je zwangerschap, verloskundige hulp bij de bevalling en kraamzorg.

Wat is een Kappenbril?

Een kappenbril is een bril die de ogen volledig af kan sluiten tegen wind, zon, stof, pollen en licht. De kappenbril helpt tegen brandende, jeukende en rode ogen. Ook helpt de bril om het vocht van de ogen vast te houden, waardoor droge ogen vermeden kunnen worden.

Waarom bril niet in basisverzekering?

Nee, meestal niet. Alleen bij medische noodzaak kom je in aanmerking voor vergoeding uit de basisverzekering. Het gaat dan om speciale lenzen of bijzondere optische hulpmiddelen. Voor 'gewone' brillen en contactlenzen zul je een aanvullende zorgverzekering moeten afsluiten.

Hoeveel krijg ik vergoed voor een bril?

Je krijgt dan één keer per twee jaar een vergoeding van 100% tot een maximum van € 100. Als je in het eerste jaar dus die bril van € 150 koopt, krijg je hier € 100 van vergoed. Je betaalt zelf dan € 72 (€ 22 voor de verzekering en € 50 voor je bril).

Wie bepaalt medische noodzaak 2021?

Als je vanwege medische redenen een specifiek geneesmiddel moet hebben en niet kan uitwijken naar een goedkoper middel (medische noodzaak). Een arts bepaalt of daar sprake van is.

Welke medicijnen worden niet vergoed 2022?

De volgende producten worden vanaf 2022 niet meer vergoed: Heparine infusievloeistof in een wegwerpspuit 100 IE/ml (5 ml en 10 ml), 200 IE/ml (5 ml), 500 IE/ml (50 ml) en 520,8 IE/ml (48 ml) Misoprostol capsule 25 μg en capsule vaginaal 25 μg.

Is een bevalling inleiden pijnlijker?

Er zijn wat verschillen tussen een natuurlijke en een ingeleide bevalling. Vaak is de ingeleide bevalling een stuk heviger en pijnlijker. Maar de pijn en intensiteit hangt wel weer af van de reactie op het hormoon dat wordt toegediend, waardoor de reactie op de weeën voor iedereen anders is.

Hoe lang duurt het inleiden van een bevalling?

Pas dan pas start het ontsluitingsproces. De weeën worden langzamerhand heviger en pijnlijker. Het persen en de geboorte van uw baby en de moederkoek gaan niet anders dan bij een 'normale' bevalling. Meestal is een ingeleide bevalling binnen 24 uur achter de rug.

Hoe snel kan inleiden gaan?

Als je baarmoedermond bij het inwendig onderzoek onrijp is, kan de inleiding enkele dagen duren. Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.

Welke kosten bevalling?

Eigen bijdrage

De kosten voor een bevalling in het ziekenhuis liggen rond de 600 euro. Hiervan wordt dus 230 euro vergoed als er geen sprake is van een medische noodzaak.