Inleiden van de bevalling

Hoe lang duurt gemiddeld een ingeleide bevalling?

Gevraagd door: bacc. Mirte Köse Msc  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (62 stemmen)

Pas dan pas start het ontsluitingsproces. De weeën worden langzamerhand heviger en pijnlijker. Het persen en de geboorte van uw baby en de moederkoek gaan niet anders dan bij een 'normale' bevalling. Meestal is een ingeleide bevalling binnen 24 uur achter de rug.

Is een bevalling inleiden pijnlijker?

Er zijn wat verschillen tussen een natuurlijke en een ingeleide bevalling. Vaak is de ingeleide bevalling een stuk heviger en pijnlijker. Maar de pijn en intensiteit hangt wel weer af van de reactie op het hormoon dat wordt toegediend, waardoor de reactie op de weeën voor iedereen anders is.

Hoe gaat het te werk bij een ingeleide bevalling?

Inleiden bevalling

Je krijgt een naaldje in een bloedvat van je hand of onderarm en daarop wordt een dun slangetje aangesloten. Via het infuus krijg je de medicijnen (oxytocine) om de weeën op gang te brengen. De dosering gaat stapsgewijs omhoog. Geleidelijk beginnen dan de weeën.

Hoe moet je zelf voorbereiden voor inleiden voor bevalling?

Als de baarmoedermond onrijp is. Wanneer de baarmoedermond onrijp is en er toch een dwingende reden is om de bevalling op gang te brengen, kan de gynaecoloog adviseren de baarmoedermond 'rijp' te maken. In medische termen spreekt men dan van 'primen' (Engels voor voorbereiden).

Hoeveel ontsluiting nodig voor inleiden?

Het uiteindelijke doel van primen is rijping van de baarmoedermond en een ontsluiting van 2 à 3 cm, waardoor de bevalling kan worden ingeleid. Er zijn verschillende methoden om de baarmoedermond rijp te maken: primen met een ballonkatheter; primen door inbrengen van vaginale capsules met Cytotec.

37 gerelateerde vragen gevonden

Kan ik eerder ingeleid worden?

Om te kunnen inleiden moet de baarmoedermond rijp zijn, dat wil zeggen dat de baarmoedermond al wat is verweekt en verstreken. Om dit te kunnen bepalen zal de gynaecoloog eerst een inwendig onderzoek doen. Een onrijpe baarmoedermond is een paar centimeter lang en voelt stug aan, er is nog geen ontsluiting.

Hoe lang kun je met 2 cm ontsluiting lopen?

Het is vrij normaal dat je bij een tweede al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.

Kan je zelf kiezen voor inleiden?

Je kunt ervoor kiezen om een inleiding te plannen bij 41 weken zwangerschap. Tot die tijd kan de bevalling spontaan beginnen. Begint de bevalling spontaan voor de 41e week? Dan beval je met je eigen verloskundige of onder begeleiding van de gynaecoloog.

Wat neem je mee naar een ingeleide bevalling?

Wanneer u gepland bent voor een inleiding moet u dezelfde spullen meenemen als bij een 'gewone' bevalling: kleding voor uzelf voor tijdens en na de bevalling, toiletartikelen en babykleertjes. Ook is het verstandig wat ter ontspanning en tijdverdrijf mee te nemen.

Hoe kun je de ontsluiting bevorderen?

  1. Bevalling opwekken met acupunctuur. Ook acupunctuur zou je bevalling kunnen opwekken. ...
  2. Bevalling opwekken met pittig eten. Pittig eten laat je darmen flink werken. ...
  3. Bevalling opwekken door te bewegen. Beweging schijnt in de laatste fase van je zwangerschap de weeën op te wekken. ...
  4. Bevalling inleiden.

Waarom Schedelelektrode?

Wanneer er voldoende ontsluiting is plaatst de verloskundige of gynaecoloog een draadje op het hoofdje van je kind. Dit draadje wordt een schedelelektrode genoemd en hiermee kan de hartslag van je kind gemeten worden tijdens de bevalling ook wanneer de weeën sterker worden.

Hoe gaat inleiden met 38 weken?

Bij grotere groei van uw kindje, zal u met de gynaecoloog in gesprek gaan over inleiding van de bevalling bij 38 weken of het afwachten van het natuurlijke beloop. Beide situaties hebben voor- en nadelen. Wanneer de bevalling ingeleid wordt is er een kleiner risico op een schouderdystocie en breuken.

Waarom is inleiden pijnlijker?

Een ingeleide bevalling is niet zoals een spontane bevalling. Ingeleide weeën zijn heel anders dan weeën die spontaan beginnen. Je krijgt kunstmatige hormonen toegediend die sneller pijn kunnen veroorzaken dan bij een spontane bevalling.

Kun je zelf zien of je ontsluiting hebt?

Naast het voelen en benoemen van je ontsluiting kunnen we ook aan de regelmaat van je weeën en aan je houding zien hoe ver je mogelijk bent. Dit is natuurlijk een schatting, maar soms is het helemaal niet nodig om gestructureerd te gaan voelen naar je ontsluiting.

Kan fietsen weeën opwekken?

Van beweging is het misschien wel het meest bekend dat het weeën opwekt aan het einde van de zwangerschap. Maar is het ook echt waar? Het kan natuurlijk ook altijd om toeval gaan. Maar je kunt altijd proberen een rondje te gaan lopen of fietsen om zo de bevalling op te wekken, de zwaartekracht zou de rest doen!

Welke dag inleiden?

Een inleiding wordt meestal geadviseerd vanaf de ochtend na achttien uur gebroken vliezen. Als de vliezen vóór de 37 weken breken, wordt vaak langer afgewacht zolang er geen tekenen van infectie zijn.

Is bevalling inleiden gevaarlijk?

Het kan gebeuren dat je vliezen breken zonder dat de weeën goed op gang komen. Meestal mag je dan 24 uur afwachten of de weeën alsnog op gang komen. Daarna is het beter om de bevalling in te leiden. De kans op een infectie wordt namelijk groter.

Wat te doen bij 1 cm ontsluiting?

1 cm ontsluiting

De weeën zijn in deze fase nog goed te doen. Ze komen nog onregelmatig, zijn licht en er zit veel tijd tussen. Je kan jezelf afleiden door een beetje rond te wandelen of kleine dingen in huis te doen.

Waarom beval ik niet?

Je bent eerder van een serotien kindje bevallen. Er is sprake van genetische aanleg voor serotiniteit. Je kindje heeft een aangeboren afwijking die de kans op serotiniteit vergroot, zoals bepaalde stofwisselingsziektes. Je bent nog niet eerder zwanger geweest en/of hebt nog niet eerder een kindje gebaard.

Is inleiden erg?

Het verloop van een inleiding kan erg verschillen qua duur. Als je baarmoedermond bij het inwendig onderzoek onrijp is, kan de inleiding enkele dagen duren. Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.

Kan een inwendig onderzoek de bevalling opwekken?

Vóór het inleiden van een bevalling doen we eerst een inwendig onderzoek. Een inleiding kan namelijk alleen als de baarmoedermond al een beetje open en verweekt is. Dat noemen we ook wel 'rijp'. Dit onderzoek doen we meestal op de polikliniek.

Hoe lang duurt bevalling na 2 cm ontsluiting?

Het ontsluiten duurt gemiddeld voor een eerste bevalling tussen de 10 en 16 uur, maar dat verschilt natuurlijk heel erg per vrouw.

Hoe verstrijkt de baarmoedermond?

Wanneer in arbeid bent, wordt je baarmoederhals dunner en wordt het steeds zachter en korter. Dit wordt verstrijking genoemd. Het wordt meestal uitgedrukt in centimeter. Als je baarmoederhals nog 4 cm lang is, ben je nog helemaal niet verstreken.

Hoe lang kan ontsluiting duren?

De latente fase / eerste ontsluitingsfase

De duur van de latente fase verschilt enorm per vrouw en per bevalling. Gemiddeld duurt deze fase zo'n 12 tot 14 uur, maar bij een eerste kind kan dit ook 24 tot 48 uur zijn. Bij een tweede of derde kind gaat het vaak veel sneller.

Kan je zelf vragen om ingeleid te worden?

In zeer zeldzame gevallen kan de bevalling worden ingeleid voor het 'persoonlijk comfort', met andere woorden: op verzoek van de patiënte, om niet-medische redenen. Zwangerschapsuitputting, angst dat de gynaecoloog-verloskundige of vroedvrouw er op de dag zelf niet zal zijn, familiale problemen enz.