Is Pregnancy Diabetes or Gestational Diabetes harmful for baby? | Complication - Dr.Poornima Murthy

Is Zwangerschapssuiker erg?

Gevraagd door: Maryam Kuiper  |  Laatste update: 18 december 2023
Score: 5/5 (54 stemmen)

Zwangerschapssuiker heeft de volgende risico's: Dit kan gevolgen hebben voor het verloop van de bevalling. Ook de kans dat de longen minder gerijpt zijn, is voor kinderen van moeders met diabetes groter omdat bij sterke schommelingen in de bloedglucosespiegel de rijping langzamer verloopt.

Is Zwangerschapssuiker gevaarlijk?

Zeker 1 op de 10 vrouwen in Nederland krijgt diabetes tijdens de zwangerschap. Dit wordt zwangerschapssuiker of zwangerschapsdiabetes genoemd. Meestal zijn de gezondheidsklachten niet ernstig, maar als het niet wordt behandeld kan het gevaarlijk zijn voor de moeder en de baby.

Is Zwangerschapssuiker gevaarlijk voor de baby?

Gevaren van zwangerschapsdiabetes

Ook kan de baby na de geboorte een te lage bloedsuiker krijgen met mogelijke gezondheidsschade tot gevolg. De baby kan ook geel worden, maar meestal gaat dit na een paar dagen vanzelf weer over.

Waarom is zwangerschapsdiabetes gevaarlijk?

Risico's voor baby

Te sterke groei van de vrucht (macrosomie) met een grotere vetopstapeling, een grotere moederkoek en meer vruchtwater. Grotere kans op complicaties rond de geboorte, zoals vroeggeboorte, traumata bij de bevalling (zoals bijvoorbeeld een schouderontwrichting), hypoglycemie.

Wat moet je doen als je Zwangerschapssuiker hebt?

In het kort
  1. Bij zwangerschaps-diabetes is er tijdelijk te veel suiker in je bloed.
  2. Dat is niet goed voor de baby.
  3. Door gezonder eten wordt je bloedsuiker meestal weer goed: Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood. Eet geen wit brood, koekjes, gebak, snoep en chocola. Drink geen frisdrank en vruchtensap.

26 gerelateerde vragen gevonden

Kan je genezen van zwangerschapsdiabetes?

Gelukkig kan zwangerschapsdiabetes goed behandeld worden en kunt u een gezonde baby krijgen. De behandeling bestaat vaak eerst uit een dieet en meer beweging. Hiermee kunt u uw bloedglucosewaarden vaak binnen de normale waarden krijgen.

Wat mag je niet eten als je zwangerschapsdiabetes hebt?

Eet elke dag 3 gezonde maaltijden. Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood. Eet geen wit brood, koekjes, gebak, snoep en chocola. Drink geen frisdrank en vruchtensap.

Hoe hoog mag je suiker zijn als je zwanger bent?

De bloedsuikerwaarden tijdens een zwangerschap zijn te hoog als de nuchtere waarde boven de 5,3 mmol/l is en 1,5 uur na de start van de hoofdmaaltijden of 's avonds boven de 7,0 mmol/l. Wanneer dit niet bereikt kan worden met spreiding van de koolhydraten bestaat de mogelijkheid dat u insuline moet gaan spuiten.

Hoe kom je van zwangerschapsdiabetes af?

  1. eet normale porties: niet te veel en niet te weinig. als u zwanger bent, betekent dat niet dat u voor twee hoeft te eten. ...
  2. eet regelmatig en verspreid over de dag. ...
  3. eet goede koolhydraten en verdeel over de dag. ...
  4. eet genoeg vezels. ...
  5. eet genoeg eiwitten. ...
  6. beperk zoete drankjes. ...
  7. Kies gezonde tussendoortjes. ...
  8. Kook uw eigen maaltijden.

Kan je met zwangerschapsdiabetes thuis bevallen?

Je kunt kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Er zijn geen extra controles nodig voor de baby.

Wat voel je bij zwangerschapsdiabetes?

Iemand met zwangerschapsdiabetes heeft vaak last van: moeheid. veel dorst. veel plassen.

Wat doet suiker met ongeboren baby?

Grote baby

Onderzoek bevestigt dat te veel suiker niet alleen diabetes kan veroorzaken, maar ook grote baby's. Waardoor de kans op een keizersnee groter wordt. Een grote baby zorgt voor problemen bij de bevalling, beginnend bij de schoudertjes.

Hoe vaak controle na zwangerschapsdiabetes?

Vrouwen die zwangerschapsdiabetes doormaakten, worden gedurende de daaropvolgende 5 jaar jaarlijks opgeroepen voor een nuchtere glucosebepaling, daarna om de 3 jaar.

Hoeveel procent van de vrouwen krijgt zwangerschapsdiabetes?

Het aantal zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes steeg in de periode 2015-2019. Waren er in 2015 nog 9.000 vrouwen met zwangerschapsdiabetes bekend in de Nederlandse huisartsenpraktijken; in 2019 was dat aantal opgelopen naar ruim 12.000.

Wat is de oorzaak van Zwangerschapssuiker?

Wat is de oorzaak van deze ziekte? Tijdens de zwangerschap reageert het lichaam van een vrouw minder goed op insuline. Dat komt door sommige zwangerschapshormonen. Daarom maakt het lichaam tijdens de zwangerschap bij de meeste vrouwen meer insuline.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.

Welke tussendoortjes bij zwangerschapsdiabetes?

Om er voor te zorgen dat het bloedglucose niet te hoog wordt, is het belangrijk de hoeveelheid koolhydraten goed over de dag te spreiden. Streef naar 3 hoofdmaaltijden en ook 3 tot 4 keer iets tussendoor. Een tussendoortje kan zijn een snee brood, een portie fruit of een melkproduct.

Hoe lang duurt zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat meestal na de 24ste week van de zwangerschap en verdwijnt meestal na afloop van de zwangerschap. Er is sprake van zwangerschapsdiabetes als de hoeveelheid glucose in uw bloed (bloedglucosewaarde) te hoog is. De hoeveelheid glucose in het bloed wordt geregeld door het hormoon insuline.

Wat doet gynaecoloog bij zwangerschapsdiabetes?

Uw huisarts of verloskundige stuurt u door naar de gynaecoloog als u zwangerschapsdiabetes heeft. Tijdens dit spreekuur controleert de gynaecoloog uw zwangerschap en volgt de groei van uw kind. Daarnaast begeleiden de internist, diabetesverpleegkundige en diëtist u met hoe u zelf uw bloedsuikers kunt regelen.

Wat is een gevaarlijke bloedsuiker?

Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor je gezondheid, maar kan op de lange termijn veel schade aanrichten. Komt je bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l? Dan kan het gevaarlijk worden en heb je waarschijnlijk diabetes type 2.

Welke week ontstaat zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat tijdens de zwangerschap. Vaak ontstaat zwangerschapsdiabetes na de 20e zwangerschapsweek. De placenta (of moederkoek) maakt zwangerschapshormonen die ervoor zorgen dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.

Is zwangerschapsdiabetes te voorkomen?

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes die tijdens de 2e helft van je zwangerschap kan ontstaan. Hoewel een gezonde levensstijl belangrijk is, kan je zwangerschapsdiabetes niet voorkomen.

Wat is het verschil tussen gewone diabetes en zwangerschapsdiabetes?

Diabetes gravidarum (zwangerschapsdiabetes) is meestal een tijdelijke vorm van diabetes. Diabetes gravidarum ontstaat onder invloed van de hormonen die tijdens de zwangerschap worden aangemaakt. Bij diabetes zijn er problemen met het op peil houden van de bloedglucosewaarden.

Welke koeken zwangerschapsdiabetes?

↗ Je hoeft geen speciale koekjes zonder suiker te kopen. Zij zullen nog steeds invloed hebben op je bloedsuikerspiegel door de bloem (= zetmeel) die ze bevatten. De portie die je inneemt, is veel belangrijker. Kies dus voor een gewone droge koek maar beperk zeker de portie tot maximum 20 g.

Vorige artikel
Waarom geen attracties zwanger?
Volgende artikel
Wie vitamine D innemen?