Hoe je wandelen opbouwt na de bevalling

Is wandelen goed voor je na de bevalling?

Gevraagd door: Tycho Schipper  |  Laatste update: 12 juli 2025
Score: 4.8/5 (25 stemmen)

Lopen na de bevalling Wandelen is een goede oefening voor na je zwangerschap. Bouw het als volgt op: Ga bij de eerste keer maximaal 5 minuten wandelen en til de kinderwagen niet op en af de trap. In de eerste 6 weken kun je het beste maximaal 15-20 minuten wandelen achter elkaar en dit geleidelijk opbouwen.

Is wandelen goed na de bevalling?

Over het algemeen zeggen we dat je de eerste 10 dagen na je bevalling écht rust moet nemen. Wandel dan ook niet meer dan 5 minuten achter elkaar. Na een bevalling met een keizersnede kan het echt wel wat langer duren voordat jij weer achter een kinderwagen kan lopen. Schrik dus niet als dat pas na 2 weken is.

Waarom niet veel lopen na de bevalling?

Waarom niet lopen/rennen na bevalling? In de eerste minstens drie maanden na de bevalling moet je bekkenbodem nog herstellen en kun je beter heel rustig aan doen met rennen en andere sport.

Is wandelen goed voor het einde van de zwangerschap?

Wandelen, fietsen, yoga, zwemmen en fitness kun je prima tot het einde van de zwangerschap doen. Ook bekkenbodemoefeningen zijn goed om tijdens je zwangerschap te doen. Drink bij het bewegen en sporten voldoende water.

Hoe lang na de bevalling mag je lopen?

Vanaf 12 weken na je bevalling mag je, indien je klachtenvrij bent, voorzichtig aan het hardlopen opbouwen. Mocht je na de bevalling twijfelen of je het hardlopen al kunt oppakken, kan een jouw trainer of geregistreerd bekkentherapeut je hier advies over geven.

44 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel kan ik wandelen na de bevalling?

Na de bevalling moet je elke week minstens 150 minuten matig intensieve aerobe activiteit doen. Je kunt deze 150 minuten verdelen over trainingen van 30 minuten, verdeeld over 5 dagen per week, of over kleinere sessies van 10 minuten verspreid over de dag. Je kunt bijvoorbeeld drie keer per dag 10 minuten wandelen .

Wat is de beste sport na de bevalling?

De eerste 12 weken na de bevalling is het verstandig geen high impact oefeningen te doen zodat de bekkenbodem kan herstellen. Dit zijn oefeningen waarbij je een sprongetje maakt, zoals bijvoorbeeld rennen. Een goed alternatief hiervoor is powerwalken.

Hoeveel wandelen 38 weken zwangerschap?

Zo is het advies voor zwangere vrouwen om per week minimaal 150 minuten matig intensief te bewegen, verspreid over verschillende dagen. Matig intensief bewegen betekent beweging met een iets verhoogde hartslag en versnelde ademhaling en dan is wandelen natuurlijk een ideale optie.

Hoe lang moet ik rusten na de bevalling?

0-2 weken. ▸ De eerste dagen na de bevalling is het advies: rusten, rusten en nog eens rusten. Blijf vooral veel plat liggen omdat op die manier de bekkenbodem goed kan herstellen. ▸ 4 dagen na de bevalling mag je starten met kraambedoefeningen.

Is wandelen goed voor de bekkenbodem?

Is wandelen goed voor de bekkenbodem? Ja, wandelen kan goed zijn voor de bekkenbodem. Het helpt de spieren in het algemeen te versterken en kan de bloedcirculatie in het bekkengebied verbeteren.

Waarom wordt het afgeraden om trap te lopen na de bevalling?

Blijf de eerste dagen in bed en vermijd traplopen omdat dit belastend is voor je bekken en bekkenbodem. Je kunt evt. wel het liggen afwisselen met zitten en kleine stukjes lopen op dezelfde verdieping als waar je slaapkamer is.

Hoe moet ik in bed liggen na de bevalling?

Draaien in bed

Je draait dus om het gestrekte been.Je kunt ook je benen gebogen neer zetten en je billen telkens een klein stukje heffen en draaien zodat je uiteindelijk op je zij ligt. Tip: een glijlaken van bijvoorbeeld voeringstof of gladde nachtkleding kan het draaien vergemakkelijken.

Hoe poepen na de bevalling?

Tips om je ontlasting op gang te brengen na de bevalling

Drink voldoende water, zeker als je borstvoeding geeft. Denk aan 1,5 tot 2 liter per dag. Eet vezelrijk voedsel, zoals fruit. Vooral mango's, pruimen, peren met schil en bosvruchten zijn goed voor je stoelgang.

Wanneer mag ik douchen na de bevalling?

Na de bevalling mag u gewoon douchen. Het is beter om de vagina zonder zeep te wassen gezien de genezing van eventuele hechtingen. U mag pas in bad als het vaginaal bloedverlies gestopt is en een eventuele knip of ruptuur goed genezen zijn. Meestal is dit het geval na 4-6 weken.

Hoe lang ben je ontzwanger?

Wanneer het gaat over ontzwangeren, wordt vaak gezegd dat het ontzwangeren net zo lang duurt als een gemiddelde zwangerschap. En in veel gevallen duurt het ontzwangeren inderdaad 9 maanden, al kan het natuurlijk heel erg per individu verschillen.

Wat zijn de leefregels na de bevalling?

Neem zoveel mogelijk rust, met name de eerste twee weken. Bezoek is erg leuk, maar verdeel het bezoek over de dag en niet tot 's avonds laat en niet te lang (richtlijn: maximaal een uur per bezoek). lauw water je vagina tijdens het urineren. Seksuele gemeenschap kan weer als het helderrood vloeien is gestopt.

Hoe ver mag ik wandelen na mijn bevalling?

Doorgaans wordt geadviseerd pas na een paar dagen een lichte wandeling te maken van slechts een paar minuten. En ook hiervoor geldt: luister altijd naar je lichaam en rust daarna goed uit.

Hoe snel buik weg na bevalling?

Het herstel van bekkenbodem, vagina en buikwand duurt vijf tot acht weken. Het herstel van de buikwandspieren kan enkele maanden duren. Het is verstandig om snel weer te gaan bewegen (zie kopje hieronder 'Voeding en bewegen'). Luister hierbij naar uw eigen lichaam.

Hoe voelt verzakking na de bevalling?

Symptomen van een verzakking na de bevalling

druk of een zwaar gevoel in je bekken. een vol gevoel in je vagina. het gevoel dat er iets uit je vagina steekt. regelmatig terugkerende blaasontstekingen.

Is wandelen goed voor de bevalling?

Dansen, bewegen, wandelen

Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat.

Hoeveel kilo baby 38 weken?

Je baby in week 38

48 cm, zo groot als een prei en weegt ongeveer 3200 gram. Je baby is nu echt helemaal af en kan ieder moment geboren worden. Gebruikelijk worden baby's tussen week 38 en 42 geboren. Je baby schudt nog de laatste donshaartjes van zich af.

Hoe voel je je in de laatste dagen voor de bevalling?

Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.

Welke oefeningen mag je niet doen na de bevalling?

Het is NIET verstandig om al snel na je bevalling te starten met hardlopen of high impact oefeningen (springen, box jumps etc). Bij dit soort bewegingen is er een verhoging van de buikdruk. De spieren en het bindweefsel moeten sterk genoeg zijn om dit te kunnen opvangen. Wacht hier minimaal 3-6 maanden mee.

Hoeveel weken na de bevalling seks?

Zorg dat je voldoende bent hersteld en wacht minimaal 6 weken na de bevalling bij zowel een vaginale bevalling als keizersnede. Je moet gestopt zijn moet vloeien en hechtingen moeten volledig zijn hersteld. Start pas wanneer jij er klaar voor bent en vooral wanneer jij er zin in hebt!

Hoe lang buikband dragen na bevalling?

Hoelang draag je een sluitlaken of buikband? Gemiddeld krijg je twee tot drie weken na je bevalling weer het gevoel terug in je buik- en bekkenbodemspieren. Als je hierover twijfelt, of als het gevoel langer wegblijft, kun je het beste contact opnemen met een bekkenfysiotherapeut.