Is sondevoeding volwaardige voeding?
Gevraagd door: Jonas Vroeg in de Wei | Laatste update: 11 februari 2024Score: 4.9/5 (12 stemmen)
Sondevoeding is een vloeibare volwaardige voeding die via een slangetje (sonde) rechtstreeks in de maag of de darmen toegediend kan worden.
Wat is volwaardige sondevoeding?
Sondevoeding is een volwaardige en evenwichtige vloeibare voeding die via een sonde toegediend wordt. Meestal vervangt sondevoeding de normale voeding en wordt deze als enige voedingsbron gebruikt. Indien nog gewone voeding gegeten wordt, kan sondevoeding ook als aanvulling op de normale voeding gebruikt worden.
Kan je met sondevoeding ook nog normaal eten?
Er zijn verschillende soorten sondevoeding. Uw diëtist zorgt ervoor dat u de sondevoeding krijgt die u geeft wat u nodig heeft. De diëtist past de sondevoeding later ook weer aan als dat nodig is. Soms mag u naast de sondevoeding ook gewoon eten en drinken.
Is sondevoeding gezond?
Sondevoeding bevat alle voedingsstoffen die je kind per dag nodig heeft, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen en vocht. Dit zijn dezelfde hoeveelheden als middels de Schijf van Vijf wordt bereikt. Daarom valt sondevoeding binnen gezonde voeding.
Is sondevoeding vervelend?
Een 'neus-maagsonde' kan door een verpleegkundige worden ingebracht. De verpleegkundige schuift de sonde via uw neus, keel en slokdarm naar uw maag. Het invoeren van de sonde kan een vervelend gevoel geven, maar meestal gaat dit zonder problemen.
Wat zijn de nadelen van sondevoeding?
- Misselijkheid en braken.
- Diarree.
- Obstipatie.
- Irritatie van neus, keel of slokdarm.
- Klachten fistelkanaal.
- Verstopte sonde.
- Uitvallen van voedingssonde.
Hoe lang kun je op sondevoeding leven?
Uw diëtist bepaalt welke sondevoeding, hoeveel en hoelang u sondevoeding moet gebruiken. Dit kan variëren van enkele weken tot een aantal maanden of zelfs levenslang, afhankelijk van uw situatie.
Wat doet sondevoeding met je lichaam?
Sondevoeding bevat alle voedingsstoffen die het lichaam dagelijks nodig heeft. De arts schrijft sondevoeding voor als u door ziekte, een behandeling of een operatie niet voldoende kunt of mag eten. Een goede voedingstoestand is nodig om in goede conditie te blijven en zorgt voor een betere genezing.
Is sondevoeding licht verteerbaar?
Sondevoeding is vloeibare, licht verteerbare voeding, die wordt toegediend via een dun, buigzaam slangetje dat door de neus naar binnen gaat en naar de maag of darm loopt.
Is sondevoeding altijd lichter verteerbaar dan normale voeding?
Sondevoeding is een vloeibare voeding die via een flexibel slangetje (de sonde) wordt toegediend. De voedingsstoffen in sondevoeding zijn te vergelijken met normale voeding en worden dus ook op dezelfde manier verteerd.
Kan je leven op sondevoeding?
In sommige gevallen is sondevoeding levenslang nodig, maar gelukkig is het vaak slechts tijdelijk, of kan er gewoon bij worden gegeten en/of gedronken. “,,Eten is welzijn, geluk ervaren, genot. Je hebt geen honger als je op sondevoeding leeft, maar wél trek.
Hoe lang na sondevoeding weer gewoon eten?
Gedurende de weken dat je drink- of sondevoeding gebruikt, hou je contact met de arts en diëtist hoe het met je gaat. Ook wordt gekeken of de voeding je darmen voldoende tot rust brengt of dat er toch medicijnen nodig zijn. Na 8 weken wordt bepaald of je weer mag beginnen met eten en drinken.
Hoe lang mag sondevoeding toegediend worden?
☞ Wanneer de sondevoeding continu wordt toegediend, moet het toedieningssysteem tot aan de sonde na maximaal 96 uur worden vervangen. ☞ De voeding via de sonde of de PEG-katheter wordt binnen 24 uur toegediend, hetgeen inhoudt dat de zak of fles met voeding niet langer dan 24 uur mag aanhangen.
Is sondevoeding Enteraal?
Sondevoeding wordt ook wel enterale voeding genoemd. Enteraal betekent via het maag-darm kanaal. Er zijn verschillende manieren waarop sondevoeding kan worden toegediend. De indicatie, soort sondevoeding en de ligging van de sonde spelen een rol bij de keuze.
Hoeveel sondevoeding per dag?
Bij toediening per portie (ook wel 'per bolus' genoemd), krijgt u op verschillende momenten per dag een bepaalde hoeveelheid sondevoeding. Dit kan bijvoorbeeld 6 tot 8 keer per dag zijn, waarbij er 250 - 300 ml sondevoeding wordt gegeven. Hierdoor kan er een normale maaltijdcyclus worden nagebootst.
Waarom krijgt iemand sondevoeding?
Waarom sondevoeding? U krijgt sondevoeding voorgeschreven als u door ziekte, een behandeling of na een operatie niet voldoende kan of mag eten om te voorkomen dat u gewicht verliest. Als u namelijk teveel gewicht verliest, kunt u ondervoed raken. Sondevoeding kan u helpen op een goed gewicht te blijven.
Wat mag je eten naast sondevoeding?
Zolang het slikken veilig is, kunt u naast de sondevoeding nog eten of drinken wat u lekker vindt. De sondevoeding wordt dan aanvullend gegeven op wat u eet en drinkt. De diëtist rekent uit welke soort en hoeveelheid op dat moment nodig is.
Welke voedingsstoffen zitten er mogelijk in sondevoeding?
Samenstelling. Sondevoeding bevat alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Zoals energie, eiwit, vet en koolhydraten, maar ook vocht, vitamines en mineralen. Er zijn vele soorten sondevoeding (pdf, 177KB) beschikbaar.
Hoe vaak ontlasting bij sondevoeding?
Bij het overgaan op sondevoeding kan ontlasting er anders uit gaan zien. Het kan ook zijn dat de ontlasting minder frequent komt, bijvoorbeeld één tot twee keer per week. Door onvoldoende lichaamsbeweging, vochtopname en door sommige medicijnen wordt de kans op verstopping (obstipatie) vergroot.
Kan je drinken met sondevoeding?
Gebruik van sondevoeding
Als de sonde alleen gebruikt wordt om vocht aan te vullen, wordt meestal drie tot vier keer per dag een hoeveelheid water gegeven van 250 tot 300 ml. Zolang het slikken veilig is, kunt u naast de sondevoeding nog eten of drinken wat u lekker vindt.
Waarom geen sondevoeding?
Het inzetten van sondevoeding of parenterale voeding wordt niet aanbevolen bij patiënten in de palliatieve fase met ondervoeding of cachexie als daarbij de metabole stoornissen op de voorgrond staan en er geen ziektegerichte behandeling meer mogelijk is.
Hoe douchen met sondevoeding?
Tips douchen met sondevoeding
Vóórdat er gedoucht gaat worden is het belangrijk dat de pomp eerst uitgeschakeld en afgekoppeld wordt. Spoel de sonde door met lauwwarm water en sluit de sonde af met een afsluitdopje. Controleer of de neuspleister en neussonde nog op de juiste plaats zit.
Is sondevoeding blijvend?
Het is moeilijk te voorspellen hoe lang u sondevoeding krijgt. Sondevoeding kan tijdelijk maar ook blijvend zijn. Dat ligt aan de reden waarom u sondevoeding nodig hebt. Afhankelijk van de indicatie voor de sondevoeding kan of mag u naast sondevoeding gewoon eten en drinken.
Hoeveel calorieën sondevoeding?
1 ml standaard sondevoeding = 1 kcal Sondevoeding wordt afgeleverd in hoeveelheden van 500 ml of 1 000 ml. Soms kan de diëtiste in overleg met uw behandelende arts en uw verpleegkundige beslissen om sondevoeding te geven met een hogere energie of caloriewaarde. In dit geval bevat 1 ml sondevoeding 1,5 kcal.
Hoe lang mag een maagsonde blijven zitten?
Een maag darm en leverarts plaatst die via de neus en slokdarm in de maag. Het materiaal van de sonde heet polyurethaan (PUR) en kan ongeveer 6 tot 8 weken blijven zitten.
Hoe weet ik of baby warm heeft?
Wat zijn de zwaarste jaren met kinderen?