Kelly mag langer in huurhuis blijven na overlijden moeder dankzij inzet raadslid Cock de Jong

Hoe lang in huurhuis mag je blijven na overlijden moeder?

Gevraagd door: ing. Rafael van Dongen  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (56 stemmen)

Meerderjarige inwonende kinderen hoeven na het overlijden van hun ouder(s) niet langer binnen twee maanden de ouderlijke huurwoning te verlaten. Daartoe werkt de minister van Binnenlandse Zaken samen met de minister voor Rechtsbescherming aan een ontwerpregeling.

Hoelang na overlijden huurwoning?

Als de overledene alleenstaand was eindigt het huurcontract van rechtswege de laatste dag van de tweede maand volgend op het overlijden. Bijvoorbeeld: Als de huurder op 16 mei overlijdt dan eindigt de huurovereenkomst 31 juli. Let op: U moet de huur wel opzeggen anders loopt de huur gewoon door.

Kan ik de huurwoning van mijn moeder overnemen?

De regel is dat een kind uw huurwoning niet kan overnemen. Alleen in uitzonderlijke situaties kan een kind huurder blijven. Om te beginnen moet hij dan al in dit huurhuis wonen als u overlijdt. Ook moet u samen een gemeenschappelijke huishouding hebben.

Wat als de hoofdbewoner overlijd?

Als de hoofdhuurder overlijdt, dan wordt de medehuurder automatisch hoofdhuurder. Dit geldt zowel voor een achterblijvende echtgenoot als voor een medehuurder in een andere samenlevingsvorm. De huurovereenkomst blijft geldig en de medehuurder wordt hoofdhuurder.

Kan een inwonend meerderjarig kind de huur van een sociale huurwoning na overlijden van een ouder voortzetten?

Conclusie. De hoofdregel is dat meerderjarige kinderen niet duurzaam samenwonen met hun ouders. Daarom kunnen zij over het algemeen de huur niet voortzetten na het overlijden van hun ouder(s).

25 gerelateerde vragen gevonden

Kan mijn inwonend kind medehuurder worden?

Soms komt het voor dat een kind medehuurder kan worden. Het inwonend kind moet in ieder geval minimaal 35 jaar oud zijn en zijn hele leven staan ingeschreven op het adres van zijn ouders. Daarnaast moet er ook worden aangetoond dat het kind een duurzaam gemeenschappelijke huishouding voert met zijn ouders.

Kun je als kind medehuurder worden?

Kinderen komen niet in aanmerking voor medehuurderschap, aangezien ze vroeg of laat op zichzelf gaan wonen. Zij hebben daarom geen gemeenschappelijke duurzame huishouding met hun ouders. Alleen in uitzonderlijke situaties kan een inwonend kind medehuurder worden.

Wat als een van de huurders overlijdt?

Volgens art. 1742 van het Burgerlijk Wetboek wordt het huurcontract niet ontbonden door de dood van de verhuurder, noch door de dood van de huurder. Het overlijden van de huurder zal dus geen invloed hebben op het (voort)bestaan van de huurovereenkomst.

Kan ik medehuurder worden?

U kunt medehuurderschap aanvragen. Voorwaarde is dat u minimaal 2 jaar samenwoont met degene voor wie u zorgt. En dat u al lange tijd samen een huishouding heeft, dus bijvoorbeeld samen eet. Vraag bij de verhuurder van de woning of u medehuurder kunt worden.

Wat te doen als huurder overlijdt?

Als je je woning verhuurt aan één persoon en deze komt te overlijden, dan eindigt het huurcontract automatisch aan het eind van de tweede maand na het overlijden. De huur moet in die periode worden betaald door de erfgenamen van de huurder.

Kan je een huurhuis overnemen?

Stopt de huurovereenkomst tussen de hoofdhuurder en de verhuurder? Bijvoorbeeld doordat de hoofdhuurder overlijdt of na scheiding? Dan kunt u de huur overnemen. U moet dan wel als medehuurder aan de verhuurder melden dat u de huurovereenkomst overneemt.

Kan je ook als medebewoner hoofdbewoner worden?

U dient als medebewoner minimaal twee jaar uw hoofdverblijf in de woning te hebben; Er dient sprake te zijn van een duurzame gemeenschappelijke huishouding. Een duurzame gemeenschappelijke huishouding houdt in dat de bewoners van plan zijn langdurig samen te wonen.

Kan ik in mijn huurhuis blijven wonen?

Eén huurder van het huurhuis. Als het huurcontract alleen op naam van jouw ex staat en jij niet officieel medehuurder bent, dan ben jij degene die moet vertrekken. De ex heeft in dat geval het recht om in het huis te blijven wonen. Als inwonend bewoner heb je niet dezelfde rechten en plichten als je ex.

Kan ik blijven wonen na overlijden?

Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.

Wie moet het huis leeghalen bij overlijden?

Wanneer iemand overlijdt, zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor het leeghalen van het huis en de bijkomende kosten. Wanneer er geen sprake is van een testament, staat in de wet beschreven dat alleen de echtgenoot, geregistreerd partner en bloedverwanten erven.

Wie mag de huur opzeggen bij overlijden?

De erfgenamen van de alleenwonende huurder die de erfenis hebben aanvaard, kunnen de huurovereenkomst pas tegen het eind van de eerste maand na het overlijden van de huurder opzeggen.

Hoe kan ik iemand medehuurder maken?

Om medehuurder te worden moet je samen met de huurder een schriftelijk verzoek indienen bij de verhuurder. Als de verhuurder niet schriftelijk instemt met dit verzoek, dan kun je de rechter verzoeken als medehuurders te worden aangemerkt.

Kan je als medehuurder hoofdhuurder worden?

Hoofdhuurder en medehuurder (of in sommige gevallen de rechter) kunnen dan kiezen wie er in de woning blijft wonen. In dit geval kan de medehuurder dus de nieuwe hoofdhuurder worden.

Wat met huurwaarborg bij overlijden?

Als de erfgenamen de huurwaarborg willen vrij krijgen, dan moeten ze na het einde van de huurovereenkomst een aantal documenten naar de bank brengen: Een formulier dat ondertekend is door de verhuurder en de erfgenamen zelf; Een overlijdensattest van de gemeente; Een attest van erfopvolging.

Wat te doen als je kind weer thuis komt wonen?

Als een volwassen kind weer thuis komt wonen, brengt dat extra kosten met zich mee. Niet alleen door bijvoorbeeld de extra boodschappen en verbruikskosten. Ook de gemeentelijke belastingen kunnen stijgen doordat die vaak afhankelijk zijn van de grootte van het huishouden.

Kan ik uit huis worden gezet als ik iemand laat inwonen?

Nee. U bent huurder van de woning en het is aan u om te bepalen wie met uw toestemming in uw huis mag wonen. U bent bevoegd om zolang u wilt iemand onder uw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang u samenwoont betreft uw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.

Kan mijn moeder medehuurder worden?

In enkele gevallen kunt u een verzoek indienen om medehuurder te worden: U bent 35 jaar of ouder; en u woont vanaf uw 18e tot nu bij uw vader of moeder en u heeft de intentie om deze samenwoning voort te zetten; en deelt de woonkosten met uw vader of moeder.

Hoe krijg ik mijn volwassen zoon het huis uit?

Als hij of zij nog een reden heeft bedacht om niet klaar te zijn om uit huis te gaan, vraag dan huur voor zijn of haar kamer. Er is een goede kans dat hij of zij niet heel graag huur voor een kamer wil betalen. Hierdoor zal hij of zij boos worden en graag snel uit huis willen gaan!

Wat zijn de rechten van een medebewoner?

Als een huurder de huur opzegt, kan een medehuurder het recht hebben om in de woning te blijven wonen. Een medebewoner is echter niet automatisch medehuurder en kan geen enkele aanspraak maken op de woning als de hoofdbewoner vertrekt.

Wie mag in huurhuis blijven?

De persoon die als huurder in het huurcontract staat, mag in de huurwoning blijven wonen. De andere partner heeft geen recht op de woning. Spreek af wanneer de ander vertrekt.