Is mola-zwangerschap gevaarlijk?
Gevraagd door: ing. Juliette Güneş | Laatste update: 11 november 2023Score: 4.2/5 (42 stemmen)
Een mola-zwangerschap is op zich een goedaardige aandoening. Als blijkt dat de embryo niet meer levensvatbaar is, worden zo veel mogelijk mola-blaasjes uit de baarmoederholte verwijderd. De achtergebleven blaasjes ruimt het lichaam meestal zelf op.
Hoe voelt een mola-zwangerschap?
Bij een molazwangerschap hebt u last van de bekende zwangerschapsverschijnselen: vermoeidheid en misselijkheid zijn wel vaak aanwezig. U kunt zelfs extreem misselijk zijn. Opvallend is verder het snel dikker worden van uw buik. De concentratie zwangerschapshormoon in uw bloed is extreem hoog.
Hoe vaak komt een mola-zwangerschap voor?
De kans op het terugkeren van de mola-zwangerschap nadat het zwangerschapshormoon hCG is genormaliseerd, is zeer klein (<1%). Bij 10-20% van de vrouwen daalt het hCG onvoldoende of stijgt het hCG zelfs.
Hoe lang duurt een mola-zwangerschap?
Als er sprake is van een mola-zwangerschap wordt in het ziekenhuis de baarmoederholte via de vagina leeggemaakt met een dun slangetje (curettage). Na die behandeling moet de hoeveelheid zwangerschapshormoon (HCG) in het bloed binnen 8 weken dalen tot normale waarden. Er is controle op kwaadaardige celdelingen.
Hoeveel kans op mola-zwangerschap?
Een complete mola zwangerschap komt voor bij 1 op de 2.000 zwangerschappen. Bij 1 op de 20.000 zwangerschappen is er sprake van een partiële mola zwangerschap.
Hoe snel daalt hCG na mola?
Gemiddeld duurt het drie tot vier maanden voordat de bloeduitslagen normaal zijn. Soms daalt het hCG onvoldoende of blijft het te hoog. Dan is verdere behandeling nodig. Soms verdwijnen de mola-blaasjes niet uit de baarmoeder of groeien ze zelfs weer aan.
Hoe hoog is hCG bij mola?
Bij ongeveer 80-90% van de vrouwen met een complete mola zwangerschap zal de hCG-waarde normaliseren, wat overeenkomt met een volledige verdwijning van het abnormaal weefsel.
Wat is mola miskraam?
Contact. Een mola-zwangerschap is een zwangerschap waarbij er (meestal) geen embryo aanwezig is, maar alleen groei van placentaweefsel plaatsvindt. Wanneer er bij of kort na de bevruchting iets misgaat, kan het gebeuren dat alleen de placenta doorgroeit. Er is dan sprake van een mola-zwangerschap.
Hoeveel weken meeste kans op miskraam?
De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.
Wat is partiele mola?
Bij een partiële mola wordt 1 eicel bevrucht door 2 spermacellen. Daardoor zit er veel te veel erfelijk materiaal in de cel. Vaak is er wel een vruchtje, maar dat is niet levensvatbaar.
Wat is een goede hCG waarde?
Een waarde van dit hormoon van minder dan 5mlU/ml is een negatieve uitslag voor de zwangerschap, en een waarde van boven de 25mlU/ml is een positieve uitslag voor de zwangerschap.
Hoe lang duurde de langste zwangerschap?
De langste zwangerschap ooit gemeten duurde maar liefst 375 dagen. In 1945 was Penny Diana Hunter maar liefst 100 dagen overtijd. 3. Wanneer je zwanger bent, neemt je bloedvolume met maar liefst 50% toe – zo is er genoeg voor jou en je baby!
Kan je hCG dalen en weer stijgen?
Meestal dalen de waardes na een vacuümcurettage tot ze niet meer detecteerbaar zijn. In het geval van een Gestational Trophoblastic Neoplasia (vroeger persisterende trofoblast genoemd) dalen de hCG waardes afwijkend of niet en kunnen ze zelfs weer stijgen na verloop van tijd.
Wat is een verborgen zwangerschap?
In de onderzoeksliteratuur is er sprake van een laat ontdekte zwangerschap, als je meer dan 20 weken zwanger bent en er dan pas achter komt. Sommige vrouwen ontdekken pas na 30 weken dat ze zwanger zijn en een enkeling pas op het moment dat de bevalling begint.
Hoe voel je dat je een miskraam krijgt?
U heeft in het begin een beetje bloedverlies. Dit kan enige dagen duren. Als de miskraam doorzet, verliest u meestal veel, helderrood bloed. De hoeveelheid bloed die u verliest, varieert van een normale menstruatie tot een erg heftige menstruatie.
Hoe verklein je de kans op een miskraam?
Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door rustig aan te doen of door medicijnen. Helaas gebeurt het zonder dat je daar iets aan kunt veranderen. Van vrijen, fietsen of bijvoorbeeld paardrijden kun je geen miskraam krijgen.
Hoe weet je of je baby nog leeft?
Afhankelijk van de aard van de klachten en de zwangerschapsduur kan er een echo gemaakt worden om vast te stellen of het embryo nog leeft. Een echo voor 7 weken zwangerschap heeft geen zin omdat je dan ook een goede zwangerschap nog niet kan zien. Een te vroege echo levert vaak meer onrust dan geruststelling op.
Hoe vaak geen kloppend hartje eerste echo?
Het kan zijn dat je toch een paar dagen minder ver zwanger bent dan je dacht. Als je dan te vroeg een echo maakt, zie je helaas nog geen kloppend hartje. Daarom is het beter om te wachten tot 7-8 weken met het maken van de eerste echo, dan weten we zeker dat we een kloppend hartje moeten zien.
Welke week komt een miskraam het meest voor?
De meeste miskramen vinden plaats tussen de 8 en 12 weken de zwangerschap. Meer dan 90% van de miskramen heeft als oorzaak een aanlegstoornis bij het embryo of foetus. Bloedverlies en menstruatie-achtige buikpijnklachten zijn vaak de eerste tekenen van een dreigende miskraam.
Waarom nestelt een embryo niet in?
Het vermogen van het menselijk embryo om zich in te nestelen, is namelijk vrij zwak. Men vindt weinig redenen waarom de innesteling mislukt. Dat kan te maken hebben met anatomische factoren in de baarmoederholte of met immunologische factoren. In elk geval kan men ze moeilijk evalueren en afweren.
Hoe vruchtbaar ben je na miskraam?
Na een miskraam kun je vrij snel weer zwanger raken. Zelfs al voordat je weer een keer ongesteld bent geweest. Hoe snel jouw cyclus herstelt, verschilt wel per vrouw. Maar er is geen medische reden om te wachten; meteen na een miskraam zwanger worden is niet gevaarlijk en geeft geen grotere kans op een nieuwe miskraam.
Welke week hCG het hoogst?
De hoogste concentratie hCG is aanwezig rond de 10 weken zwangerschap. Vanaf 12 weken neemt het hCG hormoon geleidelijk weer af, daardoor worden vaak de zwangerschapsklachten ook minder. Dit is niet iets om je zorgen over te maken.
Wat als hCG niet genoeg stijgt?
HCG stijgt of daalt licht
Als het HCG niet goed stijgt en niet goed daalt, dan ontwikkelt de zwangerschap zich niet goed. Het is niet zeker of je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt of een miskraam krijgt. Je krijgt na twee dagen opnieuw bloedonderzoek. De gynaecoloog onderzoekt of het HCG voldoende daalt.
Wat als hCG traag stijgt?
Als je hCG-concentratie constant laag is, zonder stijging of daling, of als je pijn of bloedingen hebt, ga dan onmiddellijk naar je arts om het risico van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uit te sluiten (dit betekent dat de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder heeft genesteld)11.
Hoe groot is je buik bij 17 weken?
Hoe herken je Onderprikkeling?