5 Signs You Had A Traumatic Childhood (And Don't Realize It)

Is mijn kind getraumatiseerd?

Gevraagd door: Ties van Haeften  |  Laatste update: 7 december 2023
Score: 4.1/5 (41 stemmen)

Voorbeelden van voorkomende klachten bij kinderen en jongeren met een trauma zijn: nachtmerries, angsten, snel kwaad zijn, moeite met concentreren en/of slaapproblemen. Mogelijk zijn zij ook extra aanhankelijk of vertonen lichamelijke klachten zoals hoofd- of buikpijn.

Hoe weet ik of mijn kind een trauma heeft?

Opeens heel prikkelbaar zijn en in woede uitbarsten; gedragsproblemen hebben. Seksueel grensoverschrijdend gedrag laten zien. Moeite hebben met sociale contacten, ook in relatie met jou als onderwijsprofessional. Moeite hebben met autoriteit en veel aandacht vragen.

Wat is een Vroegkinderlijk trauma?

Onder vroegkinderlijke traumatisering worden ervaringen met verlies, geweld, mishandeling, seksueel misbruik, ernstige emotionele en pedagogische verwaarlozing, zo tussen het eerste en zesde levensjaar, verstaan.

Kan een kind een trauma hebben?

Mogelijk heeft je kind een trauma. Elk kind is anders, dus ook alle kinderen met een trauma. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Je kind kan last hebben van gedachten waarin hij de gebeurtenis steeds opnieuw beleeft, moeite hebben met in slaap komen of nachtmerries hebben.

Wat valt onder jeugdtrauma?

Een jeugdtrauma kan ontstaan door:

Emotionele, lichamelijke of seksuele mishandeling. Aanhoudende en langdurige emotionele of lichamelijke verwaarlozing. Getuige zijn van aanhoudend en langdurig geweld (verbaal en/of fysiek) in het gezin. Verkeren in oorlogsomstandigheden en / of hebben moeten vluchten.

21 gerelateerde vragen gevonden

Kun je een trauma hebben zonder dat je het weet?

Ja. Het kan zijn dat je jezelf bewust of onbewust afsluit voor de verwerking van het trauma. Dan stop je het weg en vermijd je nadenken over je gevoelens en gedachten die met het trauma te maken hebben. Soms lijkt het zelfs zover weg, dat je het niet eens meer goed kunt herinneren.

Wat gebeurt er als je een trauma niet verwerkt?

Wanneer je een trauma niet goed kunt verwerken, levert dit langdurig klachten op: er kan PTSS ontstaan. De klachten gaan dan niet vanzelf over. Traumatherapie kan je helpen om te herstellen van het trauma. Sommige mensen vinden het spannend of eng om in therapie te gaan voor PTSS.

Wat zijn de symptomen van een trauma?

Een trauma herkennen

Je hebt last van sombere gevoelens en / of huilbuien en vaak ben je voortdurend gespannen. Een traumatische ervaring kan leiden tot het hebben van flashbacks van de gebeurtenis, herbelevingen van de gebeurtenis overdag of in je slaap.

Hoe help je een kind met trauma?

Omgaan met een kind met een trauma
  1. Geef eerlijke antwoorden op vragen van het kind of de jongere, maar ga niet verder dan een kind zelf vraagt. ...
  2. Stel open vragen zoals: "Kan je daar meer over vertellen?"
  3. Probeer het kind een veilige omgeving te bieden.
  4. Houd vast aan rust, regelmaat en routine.

Hoe begeleid je een getraumatiseerd kind?

Voor een getraumatiseerd kind is het extra belangrijk om positieve relaties op te bouwen, bijvoorbeeld met jou als pleegouder. Daarmee doorbreek je het patroon van negatieve ervaringen. Laat het kind positieve ervaringen opdoen. Zo kan het kind negatieve ervaringen langzaam omvormen naar positieve ervaringen.

Wat zijn de symptomen van dissociatie?

Klachten bij een dissociatieve stoornis zijn bijvoorbeeld:
  • De wereld om u heen voelt raar, alsof u er niet bij hoort.
  • Het voelt alsof u uit verschillende personen bestaat.
  • U vergeet dingen. Ook belangrijke, dagelijkse dingen.
  • U hoort stemmen in uzelf.

Wat zijn de gevolgen van jeugdtrauma?

Alle vormen van jeugdtrauma bleken een risicofactor te zijn voor het ontwikkelen van angst en/of depressieve stoornissen op volwassen leeftijd. Het sterkste verband werd gevonden voor de mensen met zowel een angst en een depressieve stoornis.

Wat is getraumatiseerd zijn?

In de psychiatrie en psychologie wordt de term trauma gebruikt wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om ermee om te gaan.

Wat maakt PTSS erger?

Wat maakt PTSS erger? Lang wachten met behandelen is de voornaamste reden voor toename van de PTSS klachten. Hoe langer je wacht, hoe erger de klachten worden. Een slechte leefstijl, waaronder ongezonde voeding, alcohol- of drugsgebruik, is een risicofactor voor toenemende klachten.

Wat is de beste therapie bij trauma?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat EMDR therapie effectief is voor traumaverwerking. Zo is het bijzonder geschikt voor enkelvoudige psychotrauma. Tijdens de EMDR behandeling zal een therapeut vragen aan de persoon terug te denken aan de gebeurtenis, de beelden, de gevoelens en de gedachten op dat moment.

Kan een huisarts PTSS vaststellen?

Diagnose van PTSS

Ga dan eerst bij je huisarts langs. Die kan je doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater. Deze arts zal je vragen naar je klachten en je een paar vragenlijsten laten invullen. Meestal zal de psycholoog of psychiater na een paar gesprekken bepalen of je klachten passen bij de kenmerken van PTSS.

Wat niet doen bij trauma?

De traumatische ervaring kan zorgen voor allerlei klachten zoals slaapproblemen, nachtmerries, geprikkeld zijn, schrikachtig reageren, hartkloppingen, een gespannen gevoel, duizeligheid en soms zelfs flauwvallen. Blijf niet rondlopen met een onverwerkt trauma.

Kan je van een trauma afkomen?

Zo'n traumatische ervaring kan je leven helemaal ontregelen. Het kost tijd om van zo'n gebeurtenis te herstellen. Je verwerkt de gebeurtenis langzaam en pakt de draad van het dagelijks leven weer op. Hoe lang zo'n verwerking duurt, is voor iedereen verschillend.

Hoe verwerk je een jeugdtrauma?

Zes adviezen om je jeugdtrauma te overwinnen
  1. Realiseer je wat het probleem is waar je mee moet leren omgaan. ...
  2. Probeer bewust in het moment te blijven. ...
  3. Herschrijf je eigen verhaal over je jeugdtrauma. ...
  4. Zorg goed voor jezelf. ...
  5. Zoek steun bij je het verwerken van je jeugdtrauma. ...
  6. Kweek geduld.

Wat zijn onverwerkte emoties?

Die onverwerkte emoties kunnen tot uiting komen in bijvoorbeeld angsten, dwangmatig handelen, depressieve gevoelens, overspannenheid en burn-out. Als ons iets pijnlijks overkomt drukken we het meestal weg; we kunnen of willen er niet over praten, laten ons niet kennen en moeten toch vooral doorgaan.

Is trauma altijd PTSS?

Gelukkig ontwikkelt niet iedereen PTSS na een traumatische ervaring. Vijftig tot tachtig procent van de Nederlanders maakt in zijn of haar leven minstens één potentieel traumatische gebeurtenis mee; ongeveer 7 procent van hen ontwikkelt uiteindelijk een posttraumatische stress-stoornis.

Wat zijn de fases van traumaverwerking?

Een traumatische gebeurtenis wordt verwerkt in drie fases. De eerste fase is het ontladen, de tweede is het neutraliseren en de laatste, de derde, is het vervangen van de beleving bij het trauma. Dit wordt gedaan op de eigen manier door de persoon met die specifieke traumatische gebeurtenis.

Waar slaat trauma zich op in het lichaam?

Als iemand een traumatische ervaring heeft beleefd, wordt in de emotionele hersenen als het ware een trauma-netwerk aangemaakt waarin de context van de situatie wordt opgeslagen.

Wat is type 3 trauma?

Type 3 trauma is vroegkinderlijk chronisch trauma wat heeft plaatsgevonden binnen de primaire hechtingsrelaties.

Wat moet je niet zeggen tegen iemand met PTSS?

Tips voor naasten

Laat iemand met een posttraumatische stress-stoornis zijn of haar verhaal doen. Luister aandachtig en oordeel niet. Het kost tijd om te herstellen van een trauma. Zeg dus niet “het gaat vast snel over” en schep geen valse verwachtingen.

Vorige artikel
Hoe begrens je een baby?