7 theelepels ​zonnebrand voor een dagje zonnen

Waarom factor 30 ipv 50?

Gevraagd door: Naud Hoekstra  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.8/5 (19 stemmen)

Wat is het verschil tussen SPF factor 30 en 50? In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. Ter illustratie: SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming.

Wat is het verschil tussen factor 30 en 50?

Vaak wordt gedacht dat SPF 30 en SPF 50 veel van elkaar verschillen. Maar, niet is minder dan waar! Factor 30 biedt namelijk voor bijna 97% bescherming van zonnestralen en factor 50 voor maar liefst 98%. Dat betekent dat het verschil maar om ongeveer 1% gaat!

Waarom niet altijd factor 50?

Het risico dat zonbeschermingsproducten met SPF 50 met zich meebrengt, is dat door de extra chemicaliën die worden toegevoegd om de schadelijke UV-straling te blokkeren, de huid sneller kan reageren. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld rode bultjes ontstaan of in het ergste geval allergische reacties.

Waarom is factor 30 beter?

Volgens verschillende onderzoeken door dermatologen in binnen- en buitenland schijnt het verschil tussen factor 30 en 50 iets meer te zijn dan één procent. Factor 30 filtert bijna 97 procent van de UV-straling, tegenover 98 procent bij factor 50.

Kun je bruin worden met factor 30?

Kun je toch bruin worden als je zonnecrème (factor 30) gebruikt? Een zonnecrème houdt het bruiningsproces niet tegen, het gaat gewoon trager. Je zult dus ook met een factor 30 bruin worden… maar vergeet niet dat bruin worden het gevolg is van schade die je huid oploopt: zonder huidschade kun je niet bruin worden.

28 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang blijft factor 30 zitten?

Als je huid normaal gesproken verbrandt na 20 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon, dan biedt een zonnebrandcrème met SPF 30 je 10 uur bescherming. Deze berekening klopt alleen, als je je zonnebrandcrème royaal aanbrengt.

Hoelang mag je in de zon met factor 30?

Met een factor 30 zou je 450 minuten in de zon kunnen blijven (7,5 u). Een factor 30 is dus écht voldoende(SPF 50 is niet nodig!) om een hele dag op het strand te zitten mits je natuurlijk voldoende dik en frequent genoeg smeert.

Kun je met factor 50 bruin worden?

Fabel: Met factor 50 word je niet bruin

De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.

Welke zonnebrand raden dermatologen aan?

Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.

Is SPF 30 genoeg?

Ook in de zomer kun je met een factor 15 of 30 blijven smeren maar breng het dan wat frequenter aan. Tenzij je een extreem lichte huid hebt, is gebruik van een factor 15 of 30 vermoedelijk hoog genoeg. Een factor 30 is aan te raden voor mensen met een lichte huid of die last hebben van pigmentvlekken.

Heeft factor 50 zin?

Hoe hoger de factor, hoe langer je beschermd bent. Een hogere factor houdt namelijk meer UV-licht tegen. Toch is factor 50 voor de meeste mensen niet een veel betere keuze dan factor 30, legt dermatoloog Wakkee uit. 'SPF30 geeft ongeveer 97 procent dekking, terwijl SPF50 98 procent bescherming biedt.

Waarom factor 50 gezicht?

De SPF biedt voornamelijk bescherming tegen de UVB stralen, die een hoofdrol spelen bij huidkanker. De vuistregel bij SPF is: hoe hoger de factor, des te meer UVB-straling geblokt wordt. Bij het gebruik van SPF 50 wordt ongeveer 98% van deze straling tegengehouden, terwijl bij SPF 15 dit percentage 93% is.

Hoe vaak moet je je insmeren met factor 30?

Dermatoloog Menno Gaastra legt uit: "Smeer altijd minstens iedere drie uur, ongeacht de factor. Een hogere factor betekent namelijk niet dat hij langer blijft zitten, laat staan dat je hem minder vaak hoeft aan te brengen.

Hoe weet je welke factor je nodig hebt?

Welke factor (SPF) je nodig hebt hangt af van je huidtype en UV-straling. De hoogte van de SPF (Sun Protection Factor) die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Ga je op een zomerse dag naar het strand of park? Gebruik dan altijd minstens factor 30 en smeer jezelf elke 2 uur opnieuw.

Hoe lang zonnen met factor 50?

Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+

Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.

Is SPF goed voor je gezicht?

Voor een mooie huid is het essentieel om een goede SPF boordevol antioxidanten te gebruiken die je gezicht beschermt tegen schadelijke UVA- en UVB-straling en vrije radicalen. Zo ga je niet alleen huidveroudering tegen, maar verminder je ook de kans op huidkanker.

Is zonnebrand 30 of 50 beter?

Wat is het verschil tussen SPF factor 30 en 50? In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. Ter illustratie: SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming.

Is de zonnebrand van de Action goed?

Zenova zonnemelk Sensitive SPF 50 is in 2021 door de Nederlandse Consumentenbond verkozen tot beste koop. Hét bewijs dat goed niet duur hoeft te zijn.

Is zonnebrandcrème van merk Kruidvat goed?

In de categorie van zonnecrèmes met een factor 30, behaalde de Solait SPF 30 High Sunmilk van Kruidvat een score van 66 en is daarmee de Beste van de Test van Test Aankoop. Kruidvat Solait SPF 30 High Sunmilk biedt een hoge bescherming voor de huid met een uitgekiende combinatie van UVA- en UVB-filters en vitamine E.

Welke zonnebrand is niet goed?

Zonnebrandcrèmes die vallen in de groene categorie bevatten UV-filters met een lage giftigheid. Die vormen de beste keuze voor het milieu. In de gele en rode categorie vallen crèmes met UV-filters die biologisch slecht afbreekbaar zijn of/en giftig zijn voor algen, vissen of koraal.

Is factor 50 voor 50 minuten?

De vuistregel is als volgt: als je 10 minuten onbeschermd in de zon kan zitten zonder te verbranden, dan kan je met een factor 30 ongeveer 300 minuten (dus 30 keer zo lang) in de zon zitten zonder te verbranden – met een factor 50 ongeveer 50 keer zo lang.

Waarom is zonnebrand zo duur?

Maar waarom is zonnebrand zo duur? De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Dat heeft voor een deel te maken met de beschermfactor. Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15.

Is bruin worden goed voor je?

'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.

Hoe kan je het beste bruin worden?

Met deze tips krijg je sneller én op een verantwoorde manier een mooi bruin kleurtje.
  • Make-up met SPF factor. ...
  • Gebruik altijd breedspectrum. ...
  • Smeer regelmatig en vertoef af en toe in de schaduw. ...
  • Bekijk zorgvuldig de ingrediënten en kies voor minerale zonnecrème. ...
  • Scrubben! ...
  • Hydrateer je huid. ...
  • Eet jezelf gezond én bruin.

Wat is de hoogste zonnebrand factor?

Een lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10. Een gemiddelde beschermingsfactor: SPF 15 tot 25. Een hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50. Een zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+

Volgende artikel
Is het huis van het kind gratis?