NIPT TEST | Voor & nadelen | Hoe werkt het | Afwijkende uitslag | Nevenbevindingen | Combinatietest

Waarom wel of niet een NIPT test?

Gevraagd door: Julia Yildiz B  |  Laatste update: 25 februari 2024
Score: 4.3/5 (42 stemmen)

Waarom de NIPT? Je kunt kiezen voor de NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test ) als je tijdens de zwangerschap al wil weten of jouw kind het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. Mensen met downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Iemand wordt daarmee geboren.

Is de nipt test altijd juist?

De NIPT geeft een hoog risico

Met andere woorden: in 92% van de gevallen wordt een positief NIPT-resultaat voor trisomie 21 bevestigd bij een diagnostische test, maar voor trisomie 13 is dit in minder dan de helft van de gevallen.

Waarom wel of geen Nevenbevindingen NIPT?

Omdat het laboratorium de chromosomen 21, 18 en 13 onderzoekt, kunnen andere afwijkingen dan een trisomie op deze drie chromosomen worden gevonden. Ook kan in zeer zeldzame gevallen het laboratoriumonderzoek verstoord worden door de aanwezigheid van andere chromosoomafwijkingen.

Hoe groot is de kans op slechte uitslag NIPT?

Ongeveer 995 van de 1.000 vrouwen krijgen deze uitslag. Deze uitslag klopt bijna altijd. Minder dan 1 op de 1.000 vrouwen is toch zwanger van een kind met een van deze aandoeningen.

Hoe vaak nipt test niet goed?

Bij 0,4% (dus 4 op de 1.000) NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test )-uitslagen wordt een nevenbevinding gezien. De kans op een nevenbevinding is ongeveer gelijk aan de kans op een aanwijzing voor downsyndroom.

29 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel procent zwangeren doet nipt test?

De NIPT-test, waarmee kan worden getest of een ongeboren baby bijvoorbeeld het syndroom van Down heeft, is populair onder zwangere vrouwen. De test wordt sinds vorig jaar april aangeboden in Nederland, en in het eerste jaar lieten zo'n 73.000 vrouwen de test doen.

Hoeveel vrouwen kiezen voor NIPT?

De deelname aan NIPT is toegenomen van 39,2% van de zwangerschappen in 2017 naar 55,1% in 2021.

Hoe zeker is het geslacht bij NIPT?

NIPT is een niet-invasieve test waarvoor je alleen een eenvoudige en risicoloze bloedafname moet ondergaan. In tegenstelling tot de invasieve testen (vruchtwaterpunctie), loopt de foetus dus geen risico. De geslachtsbepaling van de foetus gebeurt met een juistheid van meer dan 99%.

Kun je met 13 weken echo het geslacht zien?

De geslachtsorganen zijn bij de 13 wekenecho nog te klein om betrouwbaar te kunnen beoordelen op afwijkingen.

Hoeveel mensen kiezen voor NIPT?

Van de 1.000 zwangeren die kiezen voor de NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test ), krijgen ongeveer 4 vrouwen te horen dat er een nevenbevinding is. Om zeker te weten om wat voor nevenbevinding het gaat, is vervolgonderzoek nodig. Dit is meestal een vruchtwaterpunctie of vlokkentest.

Wat zijn de kosten van een NIPT test?

Minister Kuipers van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft besloten dat de NIPT vast onderdeel is van de onderzoeken waarvoor u kunt kiezen. Bent u na 8 oktober 2023 uitgerekend, dan hoeft u vanaf 1 april 2023 de eigen kosten van 175 euro voor de NIPT niet te betalen.

Waarom in Nederland geen geslacht bij NIPT?

Omdat de test kijkt naar kleine stukjes DNA van de baby in het bloed, kan de test je ook meteen vertellen of het een jongetje of meisje wordt. Alleen wie een tweeling op komst had, kon tot voor kort het geslacht niet via de NIP-test laten bepalen.

Hoeveel weken kun je het geslacht zien?

Voor het achterhalen van het geslacht van de baby bestaat geen aparte geslachtsbepaling-echo. Tijdens verschillende andere echo's is het wel mogelijk om het geslacht te ontdekken. Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar.

Hoe lang duurt de NIPT uitslag?

De NIPT test wordt doorgestuurd naar een genetisch centrum. Het duurt maximaal 2 weken vooraleer het resultaat is gekend. Het resultaat van de test kan u raadplegen via MyNexuzHealth.

Hoeveel buisjes bloed is de NIPT?

We noemen dit non-invasieve prenatale testen (NIPT). De test kan vanaf 10 weken worden uitgevoerd met 2 buisjes bloed van de zwangere.

Wat is er te zien op de 12 weken echo?

Deze termijnecho noemen we ook wel de 12-wekenecho. Hierbij kijken we hoelang je al zwanger bent. Ook krijg je hier je uitgerekende datum te horen. Deze datum is belangrijk en staat vermeld op de zwangerschapsverklaring die je nodig hebt om zwangerschapsverlof bij je werkgever aan te vragen.

Wat kan er uit Nevenbevindingen komen?

Als er nevenbevindingen gevonden worden, dan kan er bijvoorbeeld een erfelijke aanleg voor kanker, voor een hartaandoening of een andere aandoening gevonden worden. Dit kan gevolgen hebben voor familieleden, want zij kunnen die aanleg dan ook hebben.

Waarom nekplooimeting?

Wij onderzoeken voor u hoe groot de kans is dat uw kindje afwijkingen heeft. De uitslag Een sterk verdikte nekplooi kan een aanwijzing zijn voor het syndroom van Down of andere chromosoomafwijkingen, hartafwijkingen of genetische syndromen.

Is NIPT gratis?

Je betaalt niets voor de NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test ).

Hoe vaak bloedprikken tijdens zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap moet je minstens twee keer bloed laten prikken; in het begin van de zwangerschap (rond 10-14 weken) en rond 30 weken. Of er meer bloedonderzoek nodig is hangt af van jouw/ jullie wensen (NIPT ), je bloedgroep en eventuele andere medische redenen.

Hoe groot is de kans op een afwijking?

Naar schatting 3 op de 100 kinderen heeft een afwijking bij de geboorte. De kans daarop neemt toe als de ouders al een kind met een afwijking hebben of de vrouw ouder is dan 35 jaar.

Kan iedereen een kind met Down krijgen?

Iedereen kan een kindje met Downsyndroom krijgen. Wel neemt de kans toe met de leeftijd van de moeder. Vanaf 35 jaar stijgt deze kans snel. Als je een kind met trisomie 21 hebt gekregen, dan is de kans dat een volgend kind ook weer Downsyndroom heeft licht verhoogd.

Hoe weet je of je baby gezond is?

Tijdens uw zwangerschap kunt u bloedonderzoek, de NIPT en 2 echo-onderzoeken laten doen. Vlak na de geboorte krijgt de baby een gehoortest en wordt er bloed afgenomen (hielprik). Deze gratis testen onderzoeken of de baby ziekten of aandoeningen heeft.

Hoe oud wordt een kind met syndroom van Down?

Wat is de levensverwachting? De levensverwachting van mensen met Downsyndroom is zeer verbeterd van onder de 9 jaar in 1920 tot rond de 60 jaar nu. Deze enorme toename is te danken aan de vooruitgang in de medische wetenschap waardoor vooral de overleving van kinderen met Downsyndroom zeer sterk is verbeterd.