During Pregnancy, Which Supplements Should A Woman Take?

Is magnesium goed tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: dr. Jolijn die Bont  |  Laatste update: 3 maart 2024
Score: 4.7/5 (45 stemmen)

Niet alleen voor de moeder, maar ook voor het ongeboren kindje is magnesium goed. Er is een kleinere kans op zwangerschapsvergiftiging als je in magnesiumbalans bent. Ook blijkt dat het geboortegewicht van kinderen waarvan de moeders geen magnesiumtekort hebben, hoger ligt.

Hoeveel magnesium mag je per dag als je zwanger bent?

Voor zwangere vrouwen is de aanbevolen hoeveelheid 280 mg per dag. Als je het lastig vind om dit uit je voeding te halen, kun je er voor kiezen een supplement te gebruiken.

Kan teveel magnesium kwaad tijdens zwangerschap?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor een zwangere vrouw is 300 milligram. Voor vrouwen die borstvoeding geven is dat 280 milligram. Een overschot aan magnesium kun je herkennen aan darmklachten, zoals diarree.

Waarom magnesium tijdens zwangerschap?

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met een goed magnesiumgehalte minder kans hebben op zwangerschapsvergiftiging. Ook zijn er aanwijzingen dat magnesium helpt bij het voorkomen van een miskraam en dat kinderen van vrouwen die extra magnesium namen tijdens de zwangerschap een hoger geboortegewicht hebben.

Welk magnesium supplement bij zwangerschap?

Magnesium Malaat Citraat poeder

Ga je naar de winkel dan kun je kiezen tussen veel verschillende soorten magnesium. Magnesium Malaat Citraat Poeder is het supplement dat het meest geschikt is voor gebruik tijdens je zwangerschap.

21 gerelateerde vragen gevonden

Welke supplementen niet tijdens zwangerschap?

Waar let je op? Let erop dat het supplement geen vitamine A bevat in de vorm van retinol, retinal, retinyl-acetaat of retinyl-palmitaat. Kies er altijd een die speciaal bestemd is voor zwangere vrouwen.

Wat zijn de symptomen van een magnesium tekort?

Symptomen van een magnesiumtekort
 • Spier- en zenuwstoornissen: krampen, stuiptrekkingen, trillingen ...
 • Samentrekken van het oog.
 • Hoofdpijn en migraine.
 • Concentratieproblemen.
 • Vermoeidheid, slaapproblemen.
 • Prikkelbaarheid, depressieve gevoelens, angsten.

Wie mag geen magnesium gebruiken?

Vijftigplussers die een verhoogd risico lopen op vroegtijdige osteoporose of botontkalking. Mensen die bepaalde geneesmiddelen innemen (zoals bijvoorbeeld protonpomp inhibitoren, diuretica of laxeermiddelen) die de opname van magnesium verstoren.

Kun je zomaar magnesium gaan slikken?

Op korte termijn is het slikken van teveel magnesium in principe niet gevaarlijk, mits je verder gezond bent. Bij langdurige inname kan het daarentegen wel schadelijke gevolgen hebben. Dit komt vooral voorkomt bij mensen met problemen met hun hart, nieren of schildklier.

Waarom magnesium in de avond?

De receptoren laten je lichaam en geest rusten. Dit is nodig om in slaap te vallen en in slaap te blijven. Door 's avonds magnesium in te nemen, heb je minder angst en stress. Je ligt met meer rust in bed en slaapt beter.

Wat zijn de nadelen van magnesium?

Diarree en andere maag- en darmklachten kunnen optreden bij een inname van meer dan 300 milligram magnesium per dag. Een dosis van meer dan 2500 milligram per dag kan zelfs gevaarlijke bijwerkingen hebben zoals een daling van de bloeddruk of spierslapte. Ernstige magnesiumvergiftiging komt echter zelden voor.

Is het goed om elke dag magnesium te slikken?

We krijgen niet snel te veel magnesium binnen. Het kan enkel gebeuren wanneer je langdurig te veel magnesium slikt (als supplement) en lange tijd meer inneemt dan 250 mg per dag. Teveel magnesium is niet schadelijk, al kun je er wel vervelende klachten door krijgen, zoals diarree en misselijkheid.

Wat moet je slikken als je zwanger bent?

Adviezen voor foliumzuur en vitamine D in de zwangerschap

Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind en de aanleg van het ruggenmerg. Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken.

Wat is de beste tijd om magnesium in te nemen?

Omdat magnesium citraat gekenmerkt en geprezen wordt om zijn uitwerking op de spieren, wordt deze vorm vaak in de ochtend genomen. Een goed moment hiervoor is tijdens het ontbijt, zodat het mineraal samen de andere voedingsstoffen opgenomen kan worden.

Hoelang magnesium slikken voor resultaat?

Hoelang duurt het voordat magnesium gaat werken? Veel mensen voelen het verschil van een magnesiumsupplement al binnen een week. Bij sommige mensen duurt het tot enkele maanden voordat ze het effect van magnesium merken. De duur hangt ook af van de toepassing, de dosering en de vorm die gebruikt worden.

Hoe vaak mag je magnesium slikken?

De juiste dosering magnesium

De Gezondheidsraad geeft geen ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) af voor magnesium, maar een zogeheten 'Adequate Inname' (AI). Voor volwassen vrouwen geldt een AI van 300 mg per dag, voor volwassen mannen een AI van 350 mg per dag.

Kan magnesium samen met vitamine D?

De combinatie van vitamine D en magnesium is belangrijk voor een gunstig ziekteverloop. Een combinatie van een goede vitamine D-status in het bloed en een magnesiumrijke voeding is het beste voor een gunstig ziekteverloop in darmkankerpatiënten.

Is magnesium goed voor slapen?

Magnesium is een essentieel mineraal voor ons lichaam. Het is betrokken bij heel veel processen. Zo ondersteunt het onze stofwisseling, het zenuwstelsel en is het belangrijk voor de werking van onze spieren. Van magnesium wordt gezegd dat het ook kan bijdragen aan een goede nachtrust.

Wat is het beste merk magnesium?

Magnesiumsupplementen met organische binding zijn het beste. Dat zijn onder andere magnesiumcitraat, magnesiumbisglycinaat en magnesiumaspartaat. De hoeveelheid magnesium is net zo belangrijk als de opname ervan. De beste magnesium tabletten bevatten hulpvitamines (zoals vitamine B6) voor een goede opname.

Is magnesium van Kruidvat ook goed?

Is magnesium van Kruidvat ook goed? Het magnesium supplement van de Kruidvat bevat magnesiumoxide. Dit is een vorm van magnesium die niet zo effectief wordt opgenomen als andere vormen van magnesium. Magnesiumoxide is namelijk niet oplosbaar en wordt daardoor niet goed opgenomen in de lichaamscellen.

Hoe gevaarlijk is magnesium tekort?

Als je een langdurig tekort hebt aan magnesium kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking op stress, je spieren (bijvoorbeeld spierkramp of een trillend ooglid), energie (emotioneel of prikkelbaar), weerstand en bloeddruk.

Welk voedsel is rijk aan magnesium?

We zetten 9 voedingsmiddelen met magnesium op een rij.
 1. Noten en zaden. De grootste bron van magnesium zijn noten en zaden. ...
 2. Volkoren granen. Volkoren granen zijn een goede bron van magnesium. ...
 3. Pure Chocolade. Bevat pure chocolade magnesium? ...
 4. Vis. ...
 5. Bladgroente. ...
 6. Peulvruchten. ...
 7. Sojaproducten. ...
 8. Bananen.

Is magnesium goed tegen stress?

Het wordt daarom ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Door extra magnesium te nemen kun je voorkomen dat je lichaam magnesium tekort komt. Een magnesiumtekort maakt je namelijk ook weer gevoeliger voor stress.

Is magnesium goed voor je haar?

Omdat magnesium de calciumconcentratie beïnvloedt, is dit een essentieel element voor een goede haargroei en de gezondheid van het haar.

Wat gebeurt er als je geen foliumzuur slikt?

Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin wel zo snel mogelijk met het nemen van foliumzuur, want alle beetjes helpen.

Volgende artikel
Kan je Vapen als je zwanger bent?