Planning Your Maternity Leave! How Much Time Should You Take Off?

Hoe kom je je zwangerschapsverlof door?

Gevraagd door: bacc. Lana Waardeloo BA  |  Laatste update: 13 november 2023
Score: 4.4/5 (67 stemmen)

Zwangerschapsverlof berekenen Uw zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag van uw bevalling. Het begin van uw verlof berekent u door vanaf de dag na uw uitgerekende bevallingsdatum 6 weken terug te tellen. U moet uiterlijk 4 weken voor de dag na uw uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof.

Hoe zwangerschapsverlof doorkomen?

De eerste dag van je zwangerschapsverlof bereken je door vanaf de dag na je uitgerekende datum 4, 5 of 6 weken terug te tellen. De laatste dag van je verlof is dan 10, 11 of 12 weken na de dag van je bevalling.

Hoe kom ik mijn verlof door?

Als u vakantie-uren wilt opnemen vraagt u dit aan bij uw werkgever. Uw werkgever moet uw aanvraag in principe goedkeuren. Vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, vervallen of verjaren na een bepaalde periode.

Kan ik mijn zwangerschapsverlof verlengen?

Als u na de uitgerekende datum bevalt, wordt uw zwangerschapsverlof verlengd met het aantal dagen dat u later bevalt. De dagen die u later bevalt dan de uitgerekende bevallingsdatum tellen wij op bij uw zwangerschapsverlof. In totaal duren uw zwangerschaps- en bevallingsverlof dan samen langer dan 20 weken.

Heb je altijd recht op zwangerschapsverlof?

Als u zwanger bent, heeft u recht op samen minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het verlof gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. U bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag u het verlof laat ingaan.

43 gerelateerde vragen gevonden

Is zwangerschapsverlof volledig betaald?

Uw werkgever vraagt de uitkering aan bij UWV. Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof. De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient).

Hoe lang moet je in dienst zijn voor zwangerschapsverlof?

Het zwangerschapsverlof voor de geboorte, ook wel prenataal verlof genoemd, bedraagt maximum 6 weken (8 bij meerling) waarvan 1 week verplicht te nemen voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Vanaf de 7de dag vóór de vermoedelijke bevallingsdatum, mag je dus niet meer werken.

Wat als zwangerschapsverlof in vakantie valt?

Zwangerschapsverlof wat samenvalt met gepland vakantieverlof, kan op een later moment – in overleg met de werkgever– alsnog worden opgenomen (artikel 8.6 cao po en artikel 14.1 lid 7 cao vo). Het vakantieverlof wordt dus niet afgeschreven, maar kan op een later moment worden genoten.

Kan niet werken na zwangerschapsverlof?

Recht op aangepast werk tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap en tot 6 maanden na de bevalling heeft u recht op aangepast werk als uw werkgever mogelijke gevaren niet of onvoldoende kan wegnemen. Ook moet uw werkgever de fysieke belasting van uw werkzaamheden zoveel mogelijk beperken.

Hoe lang mag je thuis blijven na bevalling?

U hebt recht op 15 weken moederschapsverlof. Bij de geboorte van een meerling bedraagt het moederschapsverlof in principe 17 weken, maar het kan worden verlengd tot 19 weken.

Wat als je ziek bent tijdens zwangerschap?

Is griep schadelijk tijdens de zwangerschap? Het hebben van griep is meestal niet schadelijk voor je zwangerschap en ongeboren baby. Vertrouw je het niet of heb je een paar dagen achter elkaar koorts of is de koorts meer dan 38,5 graden, ga dan naar je huisarts. Hoge koorts kan bijvoorbeeld vroegtijdig weeën opwekken.

Wat te doen bij verveling zwangerschap?

Gelukkig slaat het vervelen tijdens je zwangerschapsverlof niet toe met deze 22 tips!
  1. Zoek een leuke hobby voor tijdens je zwangerschapsverlof. ...
  2. Zwangerschapsverlof? ...
  3. Wat te doen tijdens zwangerschapsverlof: de vriezer volstoppen met eten. ...
  4. Koop de laatste dingen van de baby uitzetlijst. ...
  5. Kijk ongestoord films en series.

Welke week zwangerschap zwaarst?

Het derde trimester van je zwangerschap (27 weken – bevalling) De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten.

Hoeveel weken ben je hoogzwanger?

Wanneer je langer dan 42 weken zwanger bent, heet dit in medische termen serotien zijn. 5 op de 100 zwangere vrouwen wordt serotien. Als je langer dan 42 weken zwanger bent, neemt de gynaecoloog de zorg voor jou en je baby over van de verloskundige. De gynaecoloog zal je adviseren om de bevalling in te leiden.

Wie betaalt eerste maand zwangerschapsverlof?

Uitkering van het ziekenfonds

Tijdens je moederschapsverlof word je vergoed door het ziekenfonds. Je werkgever is dus niet verplicht om jou een gewaarborgd loon te betalen. Wanneer je ziek wordt in de periode voor de 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum, moet de werkgever je wel een gewaarborgd loon betalen.

Heb je altijd recht op 16 weken zwangerschapsverlof?

U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.

Kan je ontslagen worden tijdens zwangerschapsverlof?

Werkgever mag contract niet wijzigen of stoppen vanwege zwangerschap. Uw werkgever mag uw contract vanwege uw zwangerschap niet tegen uw zin in stoppen of wijzigen.

Kan een man met zwangerschapsverlof?

Geboorteverlof: 1 keer 1 week vrij

Werkt de partner bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt hij of zij 30 uur verlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. De werknemer kan de verlofdagen van het geboorteverlof naar eigen inzicht opnemen.

Wat zijn je rechten als zwangere?

Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof kunt u recht hebben op een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering. De opbouw van uw vakantiedagen loopt door. Bij ziekte rond zwangerschap of bevalling kunt u een ziektewetuitkering krijgen. Uw werkgever mag u niet ontslaan omdat u zwanger bent.

Waar heb je recht op als je zwanger bent?

Je hebt recht op zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit kan je van zes tot vier weken vóór de verwachte bevallingsdatum opnemen. Je bent verplicht om uiterlijk drie weken voordat je zwangerschapsverlof wilt opnemen te melden dat je zwanger bent, maar bij voorkeur doe je dit eerder.

Hoeveel weken van te voren mag je met zwangerschapsverlof?

U kunt met zwangerschapsverlof vanaf 10 weken voordat u bent uitgerekend. U moet uiterlijk 8 weken voordat u bent uitgerekend met verlof. Uw zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag van uw bevalling. Het begin van uw verlof berekent u door vanaf de dag na uw uitgerekende datum 8 tot 10 weken terug te tellen.

Hoeveel weken zwanger stoppen met werken?

Je mag maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaan. Je bent echter verplicht om minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Het totale verlof duurt 16 weken. Je hebt dus altijd minimaal 10 weken na je bevalling vrij ook wanneer de baby later dan gepland geboren wordt.

Hoe lang voor bevalling stoppen met werken?

Je moet uiterlijk 1 week of 7 dagen voor de vermoedelijke bevallingsdatum stoppen met werken. Die dagen kan je niet overdragen en neem je verplicht op. Ook verplicht op te nemen zijn de 9 weken na je bevalling. Dit is de eigenlijke bevallingsrust of het bevallingsverlof.

Kan ik later met zwangerschapsverlof?

Als je later bevalt dan de uitgerekende datum wordt je zwangerschapsverlof verlengd en blijft je bevallingsverlof gewoon staan. Het is dus niet zo dat je minder verlof over houdt als je later bevalt, want je hebt altijd recht op minstens 10 weken bevallingsverlof.

Volgende artikel
Hoeveel visolie slikken?