What is Speech Therapy for Toddlers? Speech Therapist Explains

Is logopedie verzekerd voor kinderen?

Gevraagd door: mr. Mees Sahin  |  Laatste update: 24 december 2023
Score: 4.7/5 (66 stemmen)

Logopedie valt net als fysiotherapie, oefentherapie, diëtetiek en ergotherapie onder de zogenaamde Paramedische zorg. Deze vormen van paramedische zorg worden vanuit het basispakket vergoed.

Is logopedie voor kinderen gratis?

In 2021 zit logopedie in het basispakket

De kosten voor logopedie vallen voor volwassenen echter wél binnen het eigen risico. Voor behandelingen van verzekerden onder de 18 jaar geldt geen eigen risico. De kosten voor logopedie voor kinderen / jongeren zal dus niet met het eigen risico verrekend worden.

Welke verzekering vergoed logopedie?

Een logopedie-behandeling wordt door de meeste zorgverzekeraars vrijwel altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor moet de behandeling plaatsvinden d.m.v. een verwijzing door een arts of specialist. Met uw hulpvraag gaat u naar uw huisarts of specialist, waarna zij u kunnen doorverwijzen.

Wat kost logopedie voor een kind?

Het marktconform tarief bedraagt € 47,50 per behandeling. De vergoeding aan de logopedist is per zorgverzekeraar verschillend maar ligt gemiddeld zo'n € 10,00 onder het marktconform tarief. De logopedische behandelingen worden bij kinderen direct volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Wie betaalt de logopedie?

Logopedie kan onderdeel zijn van de Wlz-behandeling. Deze behandeling wordt dan geboden en betaald vanuit de Wlz. Als logopedie geen onderdeel is van de Wlz-behandeling dan kan de behandeling vanuit het basispakket worden vergoed.

30 gerelateerde vragen gevonden

Wie betaalt logopedie?

Logopedie krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. U krijgt deze vergoeding als u naar een zorgverlener met een contract voor uw behandeling gaat.

Is voor logopedie een verwijzing nodig?

Voor logopedie heeft u geen verwijzing nodig. Dat is alleen het geval als uw zorgverzekering hier specifiek om vraagt. Natuurlijk kunt u eerst even met uw huisarts overleggen. Dan kunt u altijd alsnog om een verwijsbrief vragen.

Hoe oud kind logopedie?

Al vanaf een jaar of 2 biedt een kinderlogopedist uitkomst. Als een kinderlogopedist een andere oorzaak vermoedt kan hij of zij jou adviseren naar een arts te gaan. Ook voor problemen met de stem of eten, drinken of slikken kunt u een logopedische behandeling vinden.

Waarom moeten kinderen naar de logopedie?

Uw kind heeft taalproblemen

Uw kind heeft moeite met het vertellen van een verhaal; Het maakt nog geen goede zinnen of heeft een kleine woordenschat; Uw kind begrijpt u onvoldoende of heeft moeite om de opdrachten op school goed uit te voeren.

Wat kost een half uur logopedie?

Eén: de kosten voor een logopedische behandeling van een half uur bedragen liggen rond de 38 euro.

Welke behandelingen worden niet vergoed?

Behandelingen die de basisverzekering niet vergoed:
  • aanpassingsstoornissen.
  • problemen op het werk zoals burn-out en overspannenheid. ...
  • slaapstoornissen. ...
  • verstandelijke beperking.
  • communicatiestoornissen, bijvoorbeeld stotteren of een taalstoornis.
  • lichte eetbuistoornis.

Hoeveel keer per week logopedie?

Hoeveel keer je logopedie krijgt hangt van verschillende zaken af zoals wat er wettelijk terugbetaald wordt voor bepaalde stoornissen en wat de doelstellingen van de behandeling zijn. Dat kan variëren van 1 keer om de 14 dagen tot 5 uur per week. De logopedist zal de frequentie van de behandeling met u bespreken.

Hoe kan ik mijn kind aanmelden voor logopedie?

Wanneer kan ik mijzelf of mijn kind aanmelden bij uw logopediepraktijk? Om in contact met een logopedist te komen heeft u een verwijzing van de huisarts of een specialist nodig. De consultatiebureau arts kan niet rechtstreeks verwijzen, dat gaat via de huisarts.

Wat doet een logopedist bij kinderen?

Wat doet een logopedist? De logopedist werkt met je kind en jou aan het verbeteren of voorkomen van problemen met onder meer de taal- en spraakontwikkeling. Dit doet de logopedist met bewezen effectieve methodieken.

Wie kan logopedie voorschrijven?

Het Koninklijk Besluit van 10 januari 1991 liet daarbij geen keu- ze 2: logopedie kon alleen door een geneesheer-specialist in de neus-, keel- en oorheelkunde, neurologie, psychiatrie, pediatrie, neuropsychiatrie, neurochirurgie en interne ge- neeskunde worden voorgeschreven.

Hoe lang duurt een logopedie behandeling?

Een behandelsessie duurt in de meeste gevallen 30 minuten. Hoe lang de behandelperiode zal duren hangt af van de klacht, uw motivatie en andere factoren. Tijdens de kennismaking en/of na logopedisch onderzoek zal de logopedist een inschatting maken van de tijd die nodig is om uw klacht te behandelen.

Welke testen logopedie?

De volgende testen worden vaak afgenomen:
  • Schlichting test voor taalbegrip (wat begrijpt een leerling van de taal)
  • Schlichting test voor taalproductie (woordenschat en zinnen maken)
  • CELF (heeft veel onderdelen, bijvoorbeeld woordenschat, zinnen formuleren, cijfers herhalen)
  • T-TOS (heeft veel verschillende onderdelen)

Waarom ga je naar een logopedist?

Logopedie is zorg die nodig is als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Logopedisten behandelen stoornissen op het gebied van de persoonlijke communicatie. Zij houden zich daarnaast bezig met voorlichting, preventie en onderzoek.

Wat te doen als huisarts niet wil doorverwijzen?

Mijn huisarts blijft een verwijzing weigeren, wat nu? Je kunt zonder verwijzing naar een specialist gaan, maar moet dit consult dan in principe zelf betalen. Je kunt ook bemiddeling of toestemming van je zorgverzekeraar vragen om een specialist te bezoeken.

Welke soorten logopedie zijn er?

Er zijn verschillende vormen van logopedie:
  • Hanen-therapie – wordt toegepast bij taalontwikkelingsstoornissen bij kinderen.
  • Logopedie bij gehoorproblemen – behandeling die zich richt op articuleren, liplezen en gebarentaal.
  • Manuele larynx facilitatie – massagetechniek die stemproblemen vermindert.

Hoe heet iemand die logopedie geeft?

Een logopedist houdt zich bezig met alle aspecten van communicatie. Denk bijvoorbeeld aan moeilijkheden op het gebied van spraak, taal, stem, slikken, mondgewoonten en articulatie.

Hoe lang duurt logopedie afspraak?

Een logopedische behandeling duurt meestal een half uur. De laatste minuten worden gebruikt voor rapportage en het verslag. Sommige therapieën duren een uur, bijvoorbeeld in het geval van stotteren.

Is logopedie een therapie?

Wat doet een logopedist? De logopedist geeft in de eerste plaats behandeling (therapie) na een grondig onderzoek. Zo 'n behandeling heeft tot doel stoornissen in het normale communicatiegedrag te voorkomen, te beperken of te verhelpen.

Vorige artikel
Welke molton in kinderwagen?
Volgende artikel
Wat is baby gebarentaal?