Een afwijkend uitstrijkje, wat nu?

Is het wel genoeg om eens in de vijf of tien jaar een uitstrijkje te maken?

Gevraagd door: drs Rick Schwartsbach D  |  Laatste update: 8 februari 2024
Score: 5/5 (18 stemmen)

Aangetoond is dat deelname eens in de vijf jaar voldoende is om afwijkingen, die nog geen kanker zijn, op tijd te ontdekken. Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die door een eenvoudig onderzoek heel vroeg kan worden ontdekt. Dat onderzoek is het laten maken van een uitstrijkje.

Hoe vaak een uitstrijkje laten maken?

Vrouwen krijgen vanaf hun 30e tot en met hun 60e eens per 5 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dit onderzoek gebeurt met een uitstrijkje. Meestal doet de dokter of assistent dit, maar je kunt het ook zelf doen.

Hoe vaak is een uitstrijkje afwijkend?

Het advies is om het onderzoek na vijf jaar te herhalen. In het uitstrijkje zijn enkele cellen aanwezig die er iets anders uitzien dan normaal. Duidelijk afwijkend zijn ze niet. Daarom is het advies het uitstrijkje na een half jaar te herhalen.

Waarom Om de 5 jaar een uitstrijkje?

Dan krijg je ook een uitnodiging als je 45, 55 of 65 jaar bent. Het duurt meestal 10 tot 15 jaar voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Uit onderzoek blijkt dat 1 keer per 5 of 10 jaar een uitstrijkje doen, een goede manier is om baarmoederhalskanker op tijd te ontdekken. Het is dan bijna altijd goed te behandelen.

Hoe lang is uitstrijkje geldig?

U ontvangt uw eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker als u 30 jaar oud bent. Daarna ontvangt u iedere 5 jaar een uitnodiging tot en met 60 jaar.

45 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang duurt het voordat baarmoederhalskanker zich ontwikkelt?

Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. Daarom komt baarmoederhalskanker vooral voor bij vrouwen vanaf 30 jaar.

Waarom uitstrijkje om de 3 jaar?

Door om de 3 jaar een uitstrijkje van je baarmoederhals te laten uitvoeren kan baarmoederhalskanker voorkomen worden, letsels worden weggenomen vooraleer ze evolueren naar baarmoederhalskanker. Wanneer je er op tijd bij bent, is de behandeling minder zwaar en de kans om volledig te genezen veel groter.

Welke leeftijd laatste uitstrijkje?

U krijgt een uitnodiging als u 30, 35, 40, 50 en 60 jaar bent. Het duurt meestal 10 tot 15 jaar voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Daarom is vaker testen niet nodig. In sommige gevallen krijgt u ook een uitnodiging als u 45, 55 of 65 jaar bent.

Hoe betrouwbaar is het uitstrijkje?

"Een uitstrijkje bij de huisarts is een twee-in-één", legt Bekkers uit. "Je wordt getest op HPV en cellen, maar dat is maar voor 10 procent van de vrouwen nodig. 90 procent hoeft niet naar de huisarts voor een uitstrijkje."

Kan je ook baarmoederhalskanker krijgen zonder HPV?

Als het virus niet aanwezig is (HPV-negatief), is er vrijwel geen risico op een voorstadium van baarmoederhalskanker. Als dit virus wel aanwezig is, dan wordt ook meteen gekeken of er afwijkende cellen uit de baarmoederhals in het uitstrijkje zitten. Dat kan namelijk betekenen dat er een voorstadium aanwezig is.

Hoe groot is de kans op baarmoederhalskanker?

Elke vrouw kan baarmoederhalskanker krijgen. Maar gelukkig is de kans klein. Per jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen te horen dat zij baarmoederhalskanker hebben (2014).

Hoe weet je of je baarmoederhals kanker hebt?

Bij baarmoederhalskanker groeien er kankercellen in uw baarmoederhals. Er kan donkerrood of bruin slijm uit uw vagina komen. Ook kan er bloed uit uw vagina komen, terwijl u niet ongesteld bent. U krijgt onderzoeken, zoals een MRI en onderzoek van een stukje baarmoederhals.

Wat zijn de symptomen van baarmoederhals kanker?

Bloedverlies bij geslachtsgemeenschap: bloedingen die optreden tijdens of na seksueel contact kunnen een indicatie zijn van baarmoederhalskanker. Abnormale afscheiding en hevige pijn: veranderingen in vaginale afscheiding, zoals een ongewone geur of kleur, samen met ernstige pijn.

Waarom jaarlijks uitstrijkje?

Waarvoor dient een uitstrijkje? Een uitstrijkje (PAP-test) is een screeningsonderzoek om afwijkende cellen en infecties met het humaan papillomavirus (HPV) op te sporen die op lange termijn tot baarmoederhalskanker kunnen leiden.

Welke leeftijd komt baarmoederhalskanker het meest voor?

In 2022 bedroeg het aantal nieuw gediagnosticeerde gevallen van een invasieve vorm van baarmoederhalskanker 940 (0,11 per 1.000 vrouwen; voorlopige cijfers). Relatief de meeste nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker worden vastgesteld rond de leeftijd van 30 tot en met 34 jaar.

Wat kost een uitstrijkje op eigen verzoek?

Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je terug van je ziekenfonds. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is.

Kun je baarmoederhalskanker zelf voelen?

Afwijkingen aan de cellen van de baarmoederhals geven in het begin geen klachten. Het eerste verschijnsel dat u zelf kunt opmerken is een bloederige of bruinige, riekende afscheiding, buiten de gewone menstruatiecyclus, of bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap.

Kan een uitstrijkje mislukken?

Bij Pap 0 is het uitstrijkje als het ware 'mislukt' en moet het opnieuw afgenomen worden. Dit is altijd een technisch probleem (te weinig cellen, te veel bloed erbij en dergelijke). Meestal vindt een herhaling van het uitstrijkje plaats ongeveer zes weken na het eerste uitstrijkje.

Kun je met pap 2 kanker hebben?

De uitslag van een uitstrijkje wordt uitgedrukt in cijfers. Pap 1 is een goede, normale uitslag. Bij Pap 2 tot en met Pap 5 kan er iets aan de hand zijn: van een onschuldige irritatie of infectie tot onrustige cellen, een voorstadium van baarmoederhalskanker, of toch baarmoederhalskanker.

Kan gynaecoloog baarmoederhalskanker zien?

Zo krijgt de gynaecoloog een indruk van de ligging en de grootte van de organen onder in je buik, zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken. Ook kan de gynaecoloog de grootte van de tumor beoordelen. Dit onderzoek heet het vaginaal toucher. Het doet meestal geen pijn, maar kan wel gevoelig zijn.

Hoe weet ik wanneer mijn laatste uitstrijkje was?

Wil je weten wanneer je laatste uitstrijkje was? Raadpleeg dan Vitalink. Via mijngezondheid.be kun je je eigen gegevens over de bevolkingsonderzoeken raadplegen.

Kan je zomaar een uitstrijkje laten doen?

Bel je huisarts om een uitstrijkje te laten maken. Je huisarts krijgt de brief met de uitslag niet. Daarom moet je dus zelf je huisarts bellen.

Is pap 4 kanker?

PAP 4: er zijn ernstig afwijkende cellen te zien. In 90% van de gevallen is een behandeling nodig. PAP 5: de cellen zijn zeer afwijkend. Soms alarmeert het uitstrijkje ten onrechte, maar soms is er ook sprake van baarmoederhalskanker.

Hoe ernstig is pap3a2?

Zijn er ernstig afwijkende cellen gevonden (pap3a2 of hoger) dan is het advies verwijzing naar de gynaecoloog. Vervolgonderzoek in het ziekenhuis is dan nodig om de ernst te bepalen.

Is pap 3b ernstig?

Pap 3b: Er zijn meer afwijkende cellen te zien. Er volgt verder onderzoek bij de gynaecoloog en meestal is een behandeling nodig. Pap 4: Er zijn ernstiger afwijkende cellen te zien. Er is onderzoek nodig en bijna altijd is er een behandeling nodig.

Vorige artikel
Welk land heeft de meeste seks?