De Voordelen van Lezen

Is het goed om elke dag te lezen?

Gevraagd door: drs Jade Özer Bsc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (31 stemmen)

Maar wat veel mensen niet weten, is dat je door te lezen ook de gezondheid van je hersenen op peil kunt houden. En daarvoor hoef je echt niet elke dag urenlang boeken te verslinden. Want wat blijkt? Een kwartiertje lezen per dag is al genoeg om je brein scherp te houden.

Wat gebeurt er als je elke dag leest?

Meer nog, verschillende studies waaronder een van de 'American Academy of Neurology' ontdekten dat lezen je brein jong houdt en het verouderingsproces kan tegengaan. Bovendien zouden mensen die vaak lezen, minder vatbaar zijn voor dementie. Duik dus snel weer in een boek en zet die hersenen maar aan het werk!

Waarom elke dag lezen?

Als je elke dag minstens 10 minuten leest, vergroot je je leesvaardigheid. Je zult al snel merken dat je sneller en beter gaat lezen. Ook leer je steeds meer nieuwe woorden kennen. Doordat je veel leest, doe je veel (nieuwe) informatie op.

Wat doet veel lezen met je?

(Voor)lezen ligt aan de basis van de taal- en leesontwikkeling van kinderen en aan de kansen die zij krijgen op school en in de maatschappij. Lezen verruimt ons denken, leert ons om anderen beter te begrijpen en vergroot ons welzijn. Juist daarom is inzetten op leesbevordering zo onontbeerlijk.

Wat doet veel lezen met je hersenen?

Hogere concentratie, rijkere taal

Naast een goede leesvaardigheid helpt lezen ook om ons concentratievermogen te trainen. Neurologische studies van o.a. Stanford University concluderen dat lezen een cognitief proces is waarbij hersenen de gelezen tekst omzetten in betekenis en informatie, wat concentratie vereist.

36 gerelateerde vragen gevonden

Is veel lezen slecht voor je?

Veel dichtbij kijken – lezen, smartphone of tablet – is schadelijk voor kinderogen, maar er is wat aan te doen! Steeds meer mensen worden bijziend en dat begint al op jonge leeftijd. Naast erfelijkheid speelt leefstijl een grote rol in de ontwikkeling van bijziendheid (myopie).

Hoe gezond is lezen?

Lezen is veruit dé ultieme vorm van ontspanning. Dat bewijst een studie van de Britse universiteit van Sussex. Lezen zou je stressniveau met 68 procent doen dalen. En of je nu een boek leest of een tijdschrift: zelfs 6 minuten lezen kan je hartslag doen dalen en je spierspanning verminderen, aldus Dr.

Is het goed om te lezen voor het slapen?

Je slaapt dieper door te lezen voor het slapengaan

Door te lezen, kan je brein ontspannen en verminder je de stress van de dagelijkse sleur. Tijdens het lezen pieker je niet over de dag of maak je je zorgen over wat je morgen allemaal moet doen. En daardoor slaap je rustiger én dieper en word je dus uitgeruster wakker.

Wat is de beste manier van lezen?

9 trucs waardoor je alles onthoudt wat je leest
 • Scan eerst de tekst. ...
 • Maak notities op de pagina. ...
 • Stel vragen aan jezelf over de tekst. ...
 • Verbeeld, associeer, herhaal. ...
 • Deel de info met anderen. ...
 • Lees hardop. ...
 • Lees van papier, niet van een scherm. ...
 • Verdeel je aandacht.

Hoe kun je het best lezen?

Sneller lezen op 7 manieren:
 1. Gebruik je wijsvinger. Als je leest, bewegen je ogen mee. ...
 2. Snellezen is controle, en geen snelheid. Het klinkt tegenstrijdig: snellezen gaat niet om steeds maar sneller te lezen. ...
 3. Lees vooral niet hardop. Misschien doe je het onbewust. ...
 4. Lees actief. ...
 5. Rem op tijd af. ...
 6. Maak het leuk. ...
 7. Oefening baart kunst.

Hoe lang moet je lezen per dag?

Lezers en leestijd

De fervente lezers lezen per dag gemiddeld ruim 2 uur. 'Medium' lezers lezen ongeveer 45 minuten per dag en 'lichte' lezers besteden gemiddeld 15 minuten per dag aan lezen.

Hoeveel uur per week lezen?

De inspectie geeft aan dat de tijd voor taal en lezen ongeveer 8 uur per week zal moeten bedragen. Voor scholen met veel leerlingen met een taalachterstand (scholen in de schoolgroepen 4 tot en met 7) is meer nodig, namelijk 9-10 uur per week.

Hoeveel pagina's per dag lezen?

Hoe dik zijn de boeken die je normaal gesproken leest? 250-300 pagina's is wel een gebruikelijk midden. Dat zijn dus zo'n 40 pagina's per dag (gemiddeld een uur lezen). Hou dat aan.

Waarom zou je langer leven als je elke dag leest?

De onderzoekers verklaren hun resultaten met het feit dat boeken ervoor zorgen dat je cognitieve vaardigheden langer op peil blijven. Doordat onder andere je concentratie en emotionele intelligente beter zijn dan die van mensen die geen boeken lezen, zijn je overlevingskansen hoger.

Hoeveel pagina's kan je lezen in een uur?

Hoe snel lees ik nu eigenlijk? De gemiddelde lezer blijkt zo'n 250 woorden per minuut te lezen. In een roman staan ongeveer 300 woorden per bladzijde. Een gemiddelde lezer leest dus bijna een bladzijde per minuut.

Is lezen meditatie?

'Lezen is een vorm van meditatie, het is een contemplatieve bezigheid', getuigt ook neuroloog Steven Laureys in Leeswereld. Dat we zo geconcentreerd zijn tijdens onze lectuur, is ook een verademing in een wereld vol (digitale) prikkels.

Wat zijn de 7 Leesstrategieen?

Welke leesstrategieën zijn er?
 • Oriënterend lezen. Bij de leesstrategie oriënterend lezen kun je kijken of een tekst voor jou bruikbaar is. ...
 • Globaal lezen. Je gebruikt de leesstrategie globaal lezen als je op zoek bent naar de hoofdzaken van een tekst. ...
 • Zoekend lezen. ...
 • Intensief lezen. ...
 • Studerend lezen. ...
 • Kritisch lezen.

Wat zijn de 4 Leesstrategieen?

Om ze gemakkelijk te kunnen onthouden, worden de belangrijkste leesstrategieën vaak aangeduid als de '4 V's van begrijpend lezen': voorkennis gebruiken, voorspellen, visualiseren en vragen bedenken.

Is het beter om hardop te lezen?

Door hardop te lezen, slaan leerlingen informatie beter op.

Hierdoor zullen hardop gelezen woorden in je geheugen worden onderscheiden van stil gelezen woorden. Deze onderscheidende geheugensporen worden beter herinnerd dan stil gelezen woordsporen (zie grafiek, MacLeod, 2010).

Is savonds leren goed?

Uit onderzoek is gebleken dat 's ochtends als je net wakker wordt en 's avonds voordat je gaat slapen de beste tijden zijn om te studeren. Dit verschilt natuurlijk wel per persoon, omdat iedereen op een andere manier en tijd het beste kan leren.

Waarom krijg ik slaap als ik lees?

Kenmerkend voor narcolepsie is dat de slaperigheid dagelijks optreedt, soms meerdere keren per dag, terwijl iemand 's nachts wel lang genoeg in bed heeft gelegen. De neiging om in slaap te vallen komt vooral tot uiting tijdens passieve activiteiten zoals lezen, TV kijken of bijvoorbeeld tijdens vergaderingen.

Is lezen ontspanning?

Lezers vinden vooral ontspanning bij spannende fictie (91 procent), daarna bij fantasy en sciencefiction (87 procent) en literatuur (81 procent). Een voorlopig onderzoek van de Universiteit van Sussex uit 2009 lijkt erop te wijzen dat lezen daadwerkelijk het stressniveau verlaagt.

Waarom maakt lezen je slimmer?

Met verhalen geven we zin en betekenis aan de wereld. Hoe beter je kunt vertellen en luisteren, hoe slimmer je bent. Lezen draait niet alleen om mooie, leerzame verhalen, je traint er ook je intelligentie mee.

Hoeveel boeken per week lezen?

Lezen, een leuke bezigheid voor de één, een saaie aangelegenheid voor de ander. Wel is bewezen dat lezen erg goed is voor je. Te veel lezen is weer minder goed, omdat de dimensie diepte ontbreekt wanneer je te lang naar iets staart op een te korte afstand. Maar 1 boek per week is perfect.

Is lezen goed voor je ogen?

Vroeger werd dat gezegd over lezen bij slecht licht, dat je ogen slechter worden(Maar dat was meer om te zorgen dat je niet stiekem bleef lezen met zaklantaarn onder de dekens. Het enige wat gebeurt is dat ze dan eerder vermoeid raken, maar bij gewoon lezen bij voldoende licht is er niets aan de hand.