Study may help identify SIDS cause

Hoeveel wiegendood in Belgie?

Gevraagd door: Elias van Roijen  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (50 stemmen)

Hoe vaak komt het voor? Jaarlijks zijn er in Vlaanderen ongeveer 40 gevallen van wiegendood.

Hoeveel procent kans op wiegendood?

In Nederland worden vijftien tot twintig kinderen per jaar getroffen door wiegendood: best zeldzaam dus. De kans dat dit na het eerste levensjaar gebeurt, is nog kleiner.

Welke leeftijd meeste kans op wiegendood?

De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.

Welke baby's hebben een verhoogd risico op wiegendood?

Jongensbaby's lopen een kleine kans meer op babysterfte. Baby's met een laag geboortegewicht ook. Meerlingbaby's (die hebben meestal ook een lager geboortegewicht). Gebruik van onveilig beddengoed.

Welke factoren hebben een invloed op wiegendood Kind en Gezin?

Belang van rust en regelmaat

Rust en regelmaat hebben een goede invloed op de slaap. Een plotse verandering, zoals de start van de kinderopvang, druk bezoek of een verhuis kan door de baby als stresserend worden ervaren. Dit kan het slaappatroon veranderen en verhoogt de kans op wiegendood.

39 gerelateerde vragen gevonden

Is wiegendood te voorkomen?

Wereldwijd worden er vier maatregelen aanbevolen ter preventie van wiegendood:
 • Een veilige slaaphouding in ruglig.
 • Vermijd roken, alcohol en drugs tijdens en na de zwangerschap.
 • Zorg dat de temperatuur van de slaapomgeving niet te hoog is en dat het hoofd ten allen tijden vrij ligt.
 • Hou regelmatig toezicht.

Hoeveel wiegendood Nederland?

In 2021 zijn van de 178.506 levendgeborenen 6 baby's overleden (ten opzichte van 11 baby's in 2020 en 13 baby's in 2019) die vallen onder de categorie wiegendood/SIDS (CBS, 2022).

Hoe groot is de kans op wiegendood bij Buikslapen?

Nu vaststaat dat het op de buik te slapen leggen van een baby ('primaire buikligging') de kans op een onverwachte dood (wiegendood) 3 tot 7 maal zo groot maakt,1-4 doet zich de vraag voor wat het gevaar is van 'secundaire buikligging': het verschijnsel dat een baby zichzelf tijdens een slaapperiode uit rug- of ...

Kan je testen op wiegendood?

Een slaaponderzoek is een polysomnografie (PSG). Met dit onderzoek sporen we een eventueel verhoogd risico op wiegendood op. Dit slaaponderzoek gebeurt alleen op doorverwijzing van een huisarts of kinderarts.

Hoe veilig is aerosleep?

Het zou naar zeggen oververhitting en zelfs wiegendood voorkomen. Dit zijn we nagegaan bij de echte experts van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid én de Consumentenbond. Conclusie, ongegronde verkooppraat die de veiligheid van je kind zelfs in het geding kan brengen.

Hoe lang kan baby in co-sleeper?

Een co-sleeper is een veilig slaapplaats voor je baby, maar alleen de eerste 3 tot 6 maanden. Je wisselt dan van co-sleeper naar ledikant. Een co-sleeper is niet meer veilig als je baby 6 maanden oud is. Dat komt omdat je baby dan beweeglijker wordt en kan omrollen en zitten.

Hoe lang slaapt een baby bij je op de kamer?

Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen. Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen.

Wat moet je doen als je je baby niet direct wakker krijgt?

Krijg je je baby niet direct wakker? Kriebel je baby onder de voeten. Neem je baby in je armen en ondersteun zijn of haar nek. Schud je baby nooit.

Hoe verklein je de kans op wiegendood?

Tips wiegendood voorkomen
 1. Leg de baby vanaf de geboorte in rugligging te slapen. ...
 2. Gebruik geen dekbed, kussens, slappe matrassen of hoofdbeschermers voor baby. ...
 3. Ventileer de slaapkamer van je baby goed. ...
 4. Laat de baby niet bij jullie in bed slapen. ...
 5. Houd je baby vrij van rook. ...
 6. Gebruik een speen voor het slapen.

Hoe vaak overlijd baby in buik?

Van elke 500 baby's die er in Nederland per dag worden geboren, overlijden er vier, gerekend vanaf 22 weken zwanger- schap. Dat zijn meer dan 1.400 baby's per jaar. Vijfenzestig procent overlijdt in de buik van de moeder.

Wat is de beste temperatuur voor een babykamer?

Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje.

Wat zijn de oorzaken van wiegendood?

Zes risicofactoren voor wiegendood
 • Over de oorzaken van wiegendood is nog steeds veel onduidelijk, maar door onderzoek weten we al veel meer over de omstandigheden die zich voordoen bij wiegendood. ...
 • Buikligging. ...
 • Warmtestuwing. ...
 • Onveilig beddengoed. ...
 • Samen slapen. ...
 • Roken. ...
 • Kalmerende medicijnen.

Welk matras tegen wiegendood?

Op een slecht ventilerende matras kan een baby zijn lichaamswarmte onvoldoende kwijt. De baby kan hierdoor oververhit raken. Oververhitting of warmtestuwing is een van de belangrijkste risico's van wiegendood. Kies daarom niet voor een matrasbeschermer of matrashoes die waterdicht of vochtafstotend is.

Waar leg je je baby overdag te slapen?

Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.

Wat als je baby alleen bij jou wil slapen?

Een kindje dat zijn of haar ouders vertrouwd en weet dat papa en mama er zijn wanneer dat nodig is, durft los te laten. En dat is wat slapen feitelijk is. Het is dus heel normaal als jouw baby alleen maar bij jou kan slapen. Die veilige basis is nodig om uiteindelijk naar goede slaap toe te kunnen werken.

Kan je op je buik slapen als je zwanger bent?

'Op je buik slapen kan geen kwaad als je zwanger bent, want je kind wordt goed beschermd door het vruchtwater.

Hoe voorkom je Buikslapen baby?

Gelukkig kun je zelf dingen doen om het buikslapen van je baby tegen te gaan. Maak gebruik van een Snoozzz slaapwikkel of een babyslaapzak om te voorkomen dat je baby zelf op de buik kan draaien in de slaap. Zo slapen jullie, als bezorgde ouders, ook een stuk rustiger!

Hoe vaak per dag Tummy time?

Leg je baby minimaal drie keer per dag even op de buik als hij wakker is. Dat kun je doen vanaf de geboorte totdat je baby zich zelf kan omdraaien. Als je baby nog erg klein is, kun je hem iedere keer als je de luier verschoont een paar tellen op zijn buik leggen. Je baby spant dan even de spieren aan.

Hoeveel baby's overlijden?

De grootste afname is te zien bij de pasgeborenen: van 648 in 2020 naar 597 in 2021. Dat wordt gevolgd door de 15-20 jarigen: van 192 in 2020 naar 179 in 2021. Er is de laatste vijftien jaar sprake van een daling van de sterfte onder kinderen.

Waarom slapen baby met billen omhoog?

Automatische draait je baby's of dreumes zichzelf op zijn buik, lekker met de knieën iets onder de buik en de billen in de lucht. Kinderarts Corrie Jacobs zegt dat kinderen deze houding fijn vinden omdat ze ook zo in de baarmoeder lagen: 'Kinderen kruipen graag terug in de foetushouding.

Volgende artikel
Is een zitverhoger veilig?