Is your child's car booster seat safe?

Is een zitverhoger veilig?

Gevraagd door: ir. Frederique Bastiaanse  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (60 stemmen)

Kinderlijven zijn veel fragieler dan het lichaam van een volwassene, daarom hebben ze heel veel baat bij extra bescherming. De veiligheid op een zitverhoger blijft beperkt tot de bescherming van de gewone autogordel. Je kind heeft geen zijdelingse bescherming en ook de rug en de nek blijven kwetsbaar.

Welke leeftijd op stoelverhoger?

Vanaf wanneer is een zitverhoger toegestaan? Kinderen mogen pas vanaf 22 kilo en 1,25 meter in een zitverhoger in de auto vervoerd worden. Dat geldt voor zowel zitverhogers mét als zonder rugleuning. Kinderen die kleiner zijn moeten nog in een passend autostoeltje zitten.

Wat is een veilige zitverhoger?

Een zitverhoger met Isofix zit altijd vast in de auto, ook als je kindje er niet op zit. Dat heeft als voordeel dat de zitverhoger niet in de rondte kan vliegen bij bijvoorbeeld een noodstop of botsing. Dat is wel zo veilig voor de andere passagiers.

Hoe oud is een kind van 1.35 meter?

In veel landen wordt de regel gehanteerd dat kinderen tot 1.50 m in een kinderzitje of verhoger in de auto mogen worden vervoerd. In Nederland is de lengte 1.35 m. Veelal is er ook een regel die bepaald tot welke leeftijd dit het geval moet zijn. Zo is de leeftijd in Frankrijk bijvoorbeeld 10 jaar.

Is een zitverhoger een autostoeltje?

Er zit een groot verschil tussen een autostoel en een zitverhoger. In een zitverhoger worden kinderen vastgezet met de gordel uit de auto. In een autostoeltje zitten kinderen vast in een apart gordelsysteempje in het stoeltje zelf. Daarnaast zijn zitverhogers te koop mét rugleuning en zonder rugleuning.

32 gerelateerde vragen gevonden

Waarom zitverhoger auto?

Kinderlijven zijn veel fragieler dan het lichaam van een volwassene, daarom hebben ze heel veel baat bij extra bescherming. De veiligheid op een zitverhoger blijft beperkt tot de bescherming van de gewone autogordel. Je kind heeft geen zijdelingse bescherming en ook de rug en de nek blijven kwetsbaar.

Waarom stoelverhoger auto?

Een autostoel zonder rugleuning heet ook wel een zitverhoger. De kinderautostoel met rugleuning beschermt je kind beter bij botsingen van de zijkant. Door de rugleuning loopt de schuine gordel beter over het sleutelbeen van je kind. Ook snijdt hij minder in de nek.

Welke maat heeft een kind van 3jaar?

Maat 92: 2 jaar (lichaamslengte 87-92 centimeter) Maat 98: 3 jaar (lichaamslengte 93-98 centimeter) Maat 104: 4 jaar (lichaamslengte 98-104 centimeter) Maat 110: 5 jaar (lichaamslengte 105-110 centimeter)

Welke autostoel vanaf 4 jaar?

Groep 1/2/3 autostoeltjes zijn geschikt zijn voor kinderen van 9 tot 36 kg. Deze autostoeltjes beschikken over een 5-puntsgordel of een vangtafel. Op deze manier gebruik je de autostoel vanaf 9 maanden. Vanaf 4 jaar gebruik je de 3-puntsautogordel voor bevestiging van het autostoeltje en kind.

Wat is de beste stoelverhoger?

De beste zitverhoger is de Rodifix Air Protect van Maxi Cosi. Installeren gaat gemakkelijk dankzij Isofix. Jouw kind zit met deze stoel altijd veilig. Er wordt gebruik gemaakt van AirProtect technologie wat optimale bescherming van hoofd en nek biedt.

Wat is de veiligste plaats in de auto?

1) Op de achterbank in het midden: de veiligste plek!

De veiligste plek voor een autostoeltje is midden op de achterbank omdat deze plek het verst verwijderd is van de zij-airbags en mogelijke botsingen.

Waarom zitverhoger met Isofix?

Een Isofix zitverhoger zit altijd vast, ook als het kindje er niet in zit. Het is dus veiliger voor de mensen die voorin de auto zitten. In het geval van een noodstop of aanrijding, vliegt de zitverhoger niet door de auto heen. Isofix zitverhogers worden alleen nog maar goedgekeurd worden voor de categorie Groep 3.

Welke autostoel vanaf 15 kilo?

Voor kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar: i-Size tussen 100 - 135 cm of groep 2/3 (van 15 tot 36 kg). Groep 2 (van 15 tot 25 kg) en groep 3 (vanaf 22 kg) worden bijna altijd gecombineerd in 1 autostoeltje. Dit soort autostoeltjes zijn zitting- of autostoelverhogers.

Hoe lang op Verhoogkussen?

Verhoogkussens worden aanbevolen tussen 18 en 36 kilo, maar ook hier geldt dat het best is om uw kind zo lang mogelijk in een kinderstoeltje te vervoeren (zolang zijn hoofdje nog niet boven de rugleuning uitsteekt).

Hoe lang blijven ze in maat 92?

Wanneer maat 92: leeftijd en lengte

Maat 92 past bij een leeftijd van 18 tot 24 maanden. Toch kan dit per kind verschillen. Babymaten zijn ongeveer gelijk aan de lengte van je kind in centimeters. Is je kleine 87 tot 92 cm?

Hoe oud moet je zijn om voorin de auto te zitten?

Kinderen vanaf 1,35 meter mogen zonder een kinderstoeltje voorin de auto. Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je altijd in een kinderstoeltje of zitverhoger zetten. Voorin én achterin. Let wel: in het buitenland gelden andere regels.

Wat te doen als je geen Isofix hebt?

Isofix is de veiligste en makkelijkste methode. Als jouw auto geen Isofix aansluiting heeft, dan kun je gebruik maken van een base die je met de 3-punts autogordel monteert.

Hoe lang gebruik je Isofix?

Volgens de nieuwe R129-regelgeving moeten kinderen tot minimaal 15 maanden achterwaarts vervoerd worden in een autostoeltje met een Isofix-bevestiging.

Vorige artikel
Hoeveel wiegendood in Belgie?
Volgende artikel
Hoe zwaar is de dikste baby?