Hoe herken je weeën? En wanneer bel je de VERLOSKUNDIGE? | VERLOSKUNDIGE #8

Hoeveel tijd zit er tussen de eerste weeën?

Gevraagd door: Mick Tahiri  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (38 stemmen)

Als de weeën beginnen is het tijdsinterval tussen twee weeën ongeveer 10-30 minuten en duurt elke wee ongeveer 40-60 seconden. De samentrekkingen van de baarmoeder komen gedurende de bevalling met steeds kortere intervallen en worden sterker, langer en pijnlijker. Dit wordt de ontsluitingsfase genoemd.

Hoe meet je tijd tussen weeën?

Het begint met weeën

Ga deze dan timen. Wanneer de weeën een uur lang om de 3-5 minuten komen en waarbij één wee een minuut of langer duurt, is de bevalling vaak begonnen. Hierbij is het zo dat er 5 minuten tussen het begin van elke wee zit, je hebt dus 3-4 minuten pauze tussendoor.

Hoe herken je de eerste weeën?

Het begint met weeën

Het voelt als een soort kramp in je onderbuik. Het komt langzaam op en zwakt weer af. De weeën volgen elkaar steeds vaker en regelmatiger op. Bij begin weeën kan het af en toe een beetje “borrelen”, voelen als een harde buik of een kleine kramp.

Hoeveel tijd tussen weeën naar ziekenhuis?

Is het uw eerste kind? Neem dan contact op wanneer de weeën een uur à anderhalf uur om de vier minuten of vaker komen. Bij een volgend kind belt u wanneer de weeën om de vijf minuten of vaker komen, gedurende een uur.

Kun je slapen met weeën?

neem iets ontspannends voor de nacht, een glas warme melk, een warm bad of twee paracetamol, kunnen helpen om toch een paar uur te slapen. Een rubberen kruik tegen je buik (stop hem in je onderbroek om hem op z'n plek te houden) tijdens het slapen kan de baarmoeder zo ontspannen dat je toch kunt slapen.

34 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel weeën per uur bellen?

Bij een eerste bevalling bel je ons in ieder geval bellen bij weeën die 1 uur duren en om de 5 minuten komen en 1 minuut duren. Bij een tweede of een volgende bevalling, als je herkent dat het begonnen is en ons nodig hebt. Maar bel ons in ieder geval bij weeën om de 5-7 minuten.

Waar beginnen de eerste weeën?

Meestal begint de bevalling met weeën. In het begin vaak als menstruatieachtige krampen in onderbuik en /of onderrug. Ze beginnen vaak mild met lange tussenpozen en zijn kort van duur. Gedurende de dag of nacht volgen weeën sneller op elkaar, duren langer en worden pijnlijker.

Is de baby actief tijdens weeën?

De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen. Warme handen op de buik maken het kindje rustig.

Welke weeën zijn het pijnlijkst?

Aan het einde van de ontsluitingsfase is het moment waarop veel vrouwen zeggen: geef mij maar pijnstilling. De laatste centimeters ontsluiting zijn dan ook vaak het zwaarst en het pijnlijkst, want de weeën komen snel achter elkaar en zijn erg sterk.

Hoe voelt rommelen voor bevalling?

Harde buiken/Oefenweeën

Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling.

Heb ik echte weeën?

Herkennen echte weeën

Je kunt ze herkennen doordat ze steeds sneller achter elkaar komen en steeds langer gaan duren. In de beginnende fase van de bevalling zullen ze pauzes van 10 minuten hebben en zo'n 30 seconden duren, maar dit zal snel toenemen.

Wat zijn valse weeën?

Als je in de laatste maanden van je zwangerschap bent, heb je het misschien al eens gevoeld: je baarmoeder trekt soms even samen. Hoe verder je bent, hoe meer dat kan gebeuren. Het komt door hormonen en de samentrekkingen worden ook wel 'Braxton-Hicks contracties', 'oefenweeën' of 'valse weeën' genoemd.

Heb je tijdens een wee een harde buik?

Tijdens een wee spannen de spieren van je baarmoeder aan, dat voel je aan de buitenkant van je buik doordat je buik heel hard wordt.

Hoe voelt een wee in het begin?

Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt een wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen.

Waarom weeën snachts?

Het komt regelmatig voor dat vrouwen al weken voor de bevalling last hebben van voorweeën. Deze voorweeën komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Je voelt je baarmoeder hard worden, ze zijn ook wel wat pijnlijk, nog niet zo erg als ontsluitingsweeën, maar pijnloos zijn ze zeker niet.

Hoeveel cm ontsluiting bij weeën om de 5 minuten?

Wanneer ze ongeveer om de 4 à 5 minuten komen en een minuut duren, spreken we van ontsluitingsweeën. Je bevalling is nu echt begonnen! Met deze weeën bereik je vaak zo'n 3 tot 4 centimeter ontsluiting.

Hoe lang kun je met 3 cm ontsluiting lopen?

De baarmoedermond zal korter worden (verstrijken) en zich geleidelijk openen tot 3-5 cm ontsluiting. Gemiddeld genomen duurt deze fase 8 uur.

Wat voor soort weeën zijn er?

Soorten weeën
 • Voorweeën. Deze kunnen vanaf een week of 24 tot en met de laatste weken voorkomen. ...
 • Oefenweeën. In de laatste weken van de zwangerschap kan het voorkomen dat de samentrekkingen van de baarmoeder al langer aanhouden en pijnlijker worden. ...
 • Ontsluitingsweeën. ...
 • Persweeën. ...
 • Naweeën.

Hoe lang duurt een wee in het begin?

Je lichaam perst mee als er een wee komt. De baarmoeder maakt golvende bewegingen. Bij je eerst kind duur de uitdrijving gemiddeld 45 minuten, maar soms ook ruim 1,5 uur. Bij je tweede of volgende kind verloopt de uitdrijving meestal veel sneller, gemiddeld 20 minuten.

Kunnen weeën voelen als darmkrampen?

Soorten weeën

Meestal doen ze niet echt pijn, maar ze kunnen op menstruatiepijn of darmkrampen lijken. Deze komen onregelmatig en gaan vanzelf weer weg. Warmte en rust kunnen ontspannend werken. Deze kun je vanaf de 6e maand gaan voelen.

Waar begint de pijn bij weeën?

De weeën kunnen pijn veroorzaken in bijvoorbeeld de buik, de rug, de billen, het stuitje, de anus, de vagina of de ruimte hiertussen (het perineum). De pijn neemt soms toe als de baarmoedermond verder uitgerekt en de weeën steeds korter op elkaar komen en krachtiger worden.

Hoe lang kun je lopen met 2 cm ontsluiting?

Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën. Als de bevalling dan echt begint heb je al een voorsprong en hoef je die eerste 4 cm, die bij het eerste kindje soms zo lang duren, niet meer te gaan.

Kunnen weeën weer stoppen?

Zolang de weeën nog niet regelmatig komen, kunnen de weeën van het ene op het andere moment weer stoppen. De eerste uren (de zogenaamde latente fase) vordert de ontsluiting meestal nog niet zo snel.

Hoe lang mag je maximaal persen?

Persen (de uitdrijving)

Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld een uur en mag maximaal 2 uur duren. Bij een volgend kindje gaat dit meestal een stuk sneller en mag dit maximaal 1 uur duren. Het is belangrijk goed contact te houden met je verloskundige.

Hoe stimuleer je weeën?

Bevalling zelf opwekken
 1. Bevalling opwekken met sex. ...
 2. Tepelstimulatie. ...
 3. Kopje thee om weeën op te wekken. ...
 4. Ricinus cocktailtje. ...
 5. Ananas, bitter lemon of tonic. ...
 6. Zelf bevalling opwekken met voetreflexmassage. ...
 7. Breng contracties op gang met pittig eten. ...
 8. Lekker bewegen om je baarmoeder te prikkelen.

Vorige artikel
Hoeveel inkomen voor een kind?
Volgende artikel
Hoe noem je de ouders van je oma?