How To Budget And Save in Your 20's | Tips and Tricks

Hoeveel geld sparen scholieren per maand?

Gevraagd door: Rens de Bruyn  |  Laatste update: 5 maart 2024
Score: 4.3/5 (39 stemmen)

Hoe sparen scholieren? Het bedrag dat scholieren sparen is gemiddeld € 52,- per maand. De meeste scholieren sparen een vast bedrag (31 procent). Sparende scholieren die een vast bedrag én wat ze overhouden opzijleggen, hebben een hoger spaarbedrag per maand dan scholieren die alleen sparen wat ze overhouden.

Hoeveel sparen scholieren gemiddeld per maand?

Het gemiddelde spaarbedrag per maand is 52 euro. Jongens sparen per maand meer dan meisjes, respectievelijk 59 en 47 euro. Het spaarbedrag verschilt per leeftijd: hoe ouder, des te meer wordt er gespaard.

Hoeveel spaargeld is normaal student?

Een uitwonende student heeft ongeveer € 1050 per maand nodig. Thuiswonende studenten kunnen aan een bedrag van € 450 voldoende hebben. Als je de helft van de studie van een (klein)kind wilt bekostigen (voor 4 jaar), plan je tussen de € 10.000 en € 25.000 in.

Is 20.000 euro spaargeld veel?

De doorsnee waarde van het spaargeld van een huishouden is ruim 18.000 euro. Ruim 1 op de 10 huishoudens heeft 100.000 euro of meer aan spaargeld. 11 procent van de Nederlanders heeft helemaal geen spaargeld. Nog eens 14 procent heeft minder dan 3.400 euro aan spaargeld.

Hoeveel geld mag je sparen in 2023?

Die rente beschouwt de Belastingdienst als inkomen. Daarom moet je vanaf een bepaald bedrag belasting betalen over je spaargeld. In 2023 mag je 57.000 euro belastingvrij sparen. Heb je een fiscaal partner, dan mag je zelfs tot 114.000 euro belastingvrij sparen.

25 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel geld hebben jongeren te besteden?

Gemiddeld geeft een scholier 126 euro per maand uit. Omgerekend naar alle scholieren in Nederland (760.000) besteedt deze groep maandelijks 95,7 miljoen euro. Een twaalfjarige geeft per maand zo'n 70 euro uit. Zes jaar later, als hij 18 is, geeft de gemiddelde scholier vier keer zo veel uit: 256 euro, aldus het Nibud.

Hoeveel geld per maand nodig student?

Veel ouders leggen al geld apart voor een studie later als een kind nog jong is. Een richtbedrag voor de kosten van studeren is ongeveer 1000 euro per maand. Het hangt er ook vanaf of studenten uitwonen of thuis wonen en of ze een studie doen op mbo-, hbo- of wo-niveau.

Hoeveel geld heeft de gemiddelde student op zijn rekening?

Gemiddeld heeft de student zo'n 10.000 euro op z'n rekening staan. Maar achter dat gemiddelde schuilt een grote ongelijkheid, zo blijkt uit een peiling van Veto.

Waar geven tieners hun geld aan uit?

Kleding, snacks en beltegoed

Ook aan mobiele telefoons (55%), kleding (58%) en wat leuks doen (zoals naar de bioscoop gaan, 52%) wordt veel besteed. Maar ook aan anderen wordt gedacht: maar liefst 65% van de scholieren geeft regelmatig geld uit aan cadeaus voor vrienden en familie.

Hoeveel sparen per maand is veel?

Het Nibud adviseert om iedere maand tien procent van je netto-inkomen te sparen. Stel dat je 2500 euro netto per maand verdient, dan zet jij 250 euro op je spaarrekening. Maar wat als je het minder breed hebt? Misschien verdien jij wel niet genoeg om maandelijks 10 procent van je netto-inkomen te kunnen missen.

Hoeveel contant geld mag je in huis hebben?

In Nederland geldt er geen limiet voor de hoeveelheid geld die u in huis mag hebben. Contante bedragen boven de € 596 euro moet u wel opgeven bij uw belastingaangifte. Dit is € 1.192 als u een fiscale partner heeft. Ook de waarde van cadeaubonnen die u in huis heeft telt mee.

Hoeveel zwart geld mag je hebben?

Zwart werken is niet helemaal illegaal. Je moet het dan wel aangeven bij de belastingdienst. Hoeveel mag je precies verdienen met zwart werken? Het bedrag dat je met zwart werken mag verdienen in 2023 is maximaal €8.520 per jaar.

Hoeveel geld op je 30e?

Hoeveel geld zou je op je dertigste gespaard horen te hebben? Het Nibud adviseert om maandelijks 10 procent van je netto inkomen opzij te leggen. Dat betekent dat je, als je jaarlijks 30.000 euro netto verdient, je aan het einde van het jaar 3000 euro extra op je rekening zou moeten hebben.

Hoeveel studenten hebben geen spaargeld?

Ondanks de soms bijna frivole omgang met leningen en geld, geeft ruim 60% van de hbo- en wo-studenten aan toch in meer of mindere mate te sparen. Ongeveer 28% van alle ondervraagden in deze categorie spaart helemaal niet en beschikt daardoor in het geheel niet over spaargeld.

Hoeveel mensen hebben 100.000 euro?

Veel mensen hebben weinig tot geen spaargeld

10 procent van de Nederlandse huishoudens heeft 100.000 euro of meer aan spaargeld, maar 20 procent heeft minder dan 2.500 euro op de spaarrekening staan. En dan is er ook nog eens 11 procent die helemaal geen spaargeld heeft.

Is 100 euro kleedgeld veel?

Voorlichtingsinstituut Nibud adviseert om vanaf het 12e jaar met kleedgeld te beginnen. De meeste kinderen ontvangen maandelijks een bedrag tussen de 25 en 50 euro. Slechts 2 procent krijgt meer dan 100 euro. Uiteraard zegt dit bedrag pas iets als ook bekend is wat kinderen ervan moeten kopen.

Wat is normaal kleedgeld 14 jaar?

Uit het Nibud Scholierenonderzoek van 2016 blijkt dat kinderen van 12 tot 18 jaar gemiddeld € 50 kleedgeld per maand krijgen. Dat bedrag is vrijwel gelijk voor alle leeftijden.

Hoeveel geld moet je sparen voor je kind?

Hoeveel je moet sparen voor je kind is dus afhankelijk van het spaardoel. Een 'standaard' spaarbedrag is er niet. Voor jouw beeldvorming: volgens vergelijkingsplatform Geld.nl sparen ouders gemiddeld zo'n 500 euro per jaar voor hun kinderen, wat neerkomt op ongeveer 40 euro per maand.

Vorige artikel
Wie betaald de condooms?
Volgende artikel
Hoeveel mm springt follikel?