Giving birth costs a lot. Hospitals won't tell you how much.

Hoeveel geld krijg je bij geboorte?

Gevraagd door: Fenna Dijkstra AD  |  Laatste update: 28 februari 2024
Score: 4.1/5 (52 stemmen)

Twee kinderen kosten gemiddeld 25 procent van het inkomen, drie kinderen 29 procent en vier kinderen 35 procent. Voor een eenoudergezin zijn die percentages hoger: één kind kost gemiddeld 23 procent, twee kinderen 31 procent, drie kinderen 37 procent en vier kinderen 42 procent.

Hoeveel geld krijg je als je een baby krijgt?

Als je 1 kind hebt, krijg je maximaal €100,33 per maand (2023). Voor 2 kinderen is dit maximaal €185,50 en voor 3 kinderen €262,08. Bij 4 kinderen of meer ontvang je €76,58 extra per kind. Als je recht hebt op kindgebonden budget, krijg je vanzelf bericht.

Wat krijg je van Helan bij geboorte?

Geboortepremie. Bij een geboorte of adoptie horen geschenken. Daarom geeft Helan: Een premie van 150 euro cadeau per aangesloten ouder.

Kan je geld krijgen als je zwanger bent?

De zwangerschaps- en bevallingsuitkering is 100% van uw dagloon. Wij baseren uw dagloon op de uitkering die u had voordat u met verlof ging. Voor de bevalling krijgt u zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering. Na de bevalling krijgt u bevallingsverlof en een bevallingsuitkering.

Hoeveel geld per maand voor kind?

Eén kind kost gemiddeld 15% van het besteedbaar inkomen

Stel: je verdient € 1500,- per maand, dan kost je kind gemiddeld € 225,- per maand. In één jaar is dat € 2700,- . Wordt je kleine ukkie tien jaar en heb je al die jaren datzelfde inkomen gehouden? Dan heeft je kind al ongeveer € 27.000 gekost.

26 gerelateerde vragen gevonden

Hoe verdien je snel 1000 euro als kind?

De meest voor de hand liggende manier om als minderjarige geld te gaan verdienen, is door klusjes te gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan klusjes zoals het gras maaien, of de auto wassen. Dit zijn vrij simpele klusjes en kunnen voor een minderjarige best wat geld opleveren.

Hoe hoog is het kindgebonden budget 2023?

Kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor uw kinderen tot 18. In het informatieblad leest u of u deze toeslag in 2023 kunt krijgen en hoe u het aanvraagt.

Waar heb je recht op als je een baby krijgt?

Als je 1 kind hebt, krijg je maximaal €100,33 per maand (2023). Voor 2 kinderen is dit maximaal €185,50 en voor 3 kinderen €262,08. Bij 4 kinderen of meer ontvang je €76,58 extra per kind.

Waar heb je recht op na bevalling?

Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt.

Wat kan je gratis aanvragen als je zwanger bent?

Enkele veelvoorkomende items die je in de box kunt vinden zijn:
 • Luiers.
 • Babydoekjes.
 • Monsters van babyvoeding.
 • Baby lotion of crème.
 • Fopspenen.
 • Borstvoedingspads.
 • Tijdschriften over zwangerschap of baby's.
 • Baby speelgoed of boeken.

Waar moet ik geboortepremie aanvragen?

Je kunt het startbedrag aanvragen bij een uitbetaler van het Groeipakket (vroeger kinderbijslagfonds) zodra je in je zesde zwangerschapsmaand bent. Dat is dus vier maanden voor de geschatte geboortedatum. Je kiest zelf bij welke uitbetaler van het Groeipakket je de aanvraag startbedrag doet.

Wat betaalt Helan terug?

We betalen je medische kosten terug en regelen je vervangingsinkomen zonder veel gedoe. Zo kan jij focussen op beter worden. We zijn ook zoveel meer dan een ziekenfonds. Wij hebben voor jou ook betaalbare verzekeringen, kinderopvang, kraamzorg, thuiszorg, huishoudhulp, vakantiekampen en een Zorgwinkel.

Is een kraampakket gratis?

Veel zorgverzekeraars bieden een kraampakket aan als onderdeel van hun aanvullende verzekeringen. Dit betekent dat als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten, je in aanmerking komt voor een gratis kraampakket.

Hoeveel geboortepremie 1ste kind?

Het startbedrag bedraagt voor elk kind 1.214,49 euro. Het speelt geen rol of het je eerste kind is of niet. Ook voor tweelingen en meerlingen krijg je voor elk kind 1.214,49 euro.

Hoe krijg je geld als een kind?

De meest voor de hand liggende manier om als minderjarige geld te gaan verdienen, is door klusjes te gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan klusjes zoals het gras maaien, of de auto wassen. Dit zijn vrij simpele klusjes en kunnen voor een minderjarige best wat geld opleveren.

Hoeveel uitkering na bevalling?

Als je een contract hebt op de startdatum van de moederschapsrust, bedraagt je moederschapsuitkering 82% van je werkelijke loon. Heb je geen contract op de startdatum van de moederschapsrust, dan bedraagt je moederschapsuitkering 79,5% van je begrensde loon.

Hoeveel geld krijg je tijdens zwangerschapsverlof?

Uw werkgever vraagt de uitkering aan bij UWV. Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof. De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient).

Hoeveel zelf betalen bevalling?

Het landelijke maximumtarief voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie of een bevalling in een geboortecentrum is € 761,85. Dat betekent dat u na de vergoeding uit de basisverzekering van € 236,- bij een gecontracteerde zorgaanbieder nog maximaal € 525,85 eigen bijdrage betaalt voor de bevalling zelf.

Welke toeslagen krijg je als ouders?

Een alleenstaande ouder krijgt een toeslag op het kindgebonden budget. Is uw bruto inkomen lager dan € 22.356 in 2022 dan is de toeslag € 3.285 per jaar. Is uw inkomen hoger, dan vermindert de toeslag.

Is het verplicht om kraamzorg te nemen?

Iedereen in Nederland heeft recht op kraamzorg, maar het is niet verplicht. Je mag zelf kiezen of je wel of geen kraamzorg wil hebben. Als je liever zo min mogelijk kraamzorg wilt, is wel het advies om te kiezen voor minimale zorg (3 uur per dag).

Wat is het maximale kindgebonden budget?

Een alleenstaande ouder ontvangt maximaal € 3.848 kindgebonden budget per jaar. Dit is afhankelijk van de hoogte van het inkomen. De aanvulling op de minimumuitkering verkregen van de gemeente, de Sociale Verzekeringsbank of UWV vervalt. Het bedrag vervangt ook de alleenstaande ouderkorting.

Welke hobby levert geld op?

 • 12 hobby's die geld opleveren. Schrijven. ...
 • Schrijven. Met schrijven en online publiceren kun je potentieel het nodige bijverdienen, ook als je ermee begonnen bent als hobby. ...
 • Illustreren en design. ...
 • Muziek. ...
 • Koken. ...
 • Tuinieren. ...
 • Fotografie. ...
 • DIY, crafts en handwerken.

Volgende artikel
Wat kost een GeboorteHotel?