Het verhaal van onze drie miskramen (en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap)

Hoelang geen seks na buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Gevraagd door: Jack Molegraaf Bsc  |  Laatste update: 28 februari 2024
Score: 4.3/5 (1 stemmen)

Na een laparoscopie is het advies om 2 weken te wachten voordat je weer gemeenschap hebt, na een laparotomie 6 weken. Als een (deel van) de eileider verwijderd is kun je het best met de gynaecoloog overleggen wanneer je weer zwanger mag worden. Dat kan variëren tussen één en drie menstruaties afwachten.

Hoelang duurt het herstel van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

De meeste vrouwen kunnen na een week weer werken. Soms ben je lichamelijk sneller hersteld dan emotioneel. Bespreek met je werkgever en zo nodig de bedrijfsarts wat een goed moment is om weer te gaan werken.

Hoe lang herstel na operatie buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

U mag weer gaan werken zodra u zich hiervoor goed genoeg voelt. Tot 4 weken na de operatie mag u niet zwemmen. Tot 4 weken na de operatie kunt u beter geen geslachtsgemeenschap hebben. Tot 6 weken na de operatie mag u geen tampons gebruiken.

Hoe snel weer zwanger na buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Weer zwanger worden

Na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap duurt het meestal 6 tot 8 weken voor het hCG-hormoon uit uw bloed is. Als uw lichaam de zwangerschap zelf heeft gestopt, mag u na de eerste menstruatie weer opnieuw proberen om zwanger te worden.

Wat te doen na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kun je weer normaal zwanger worden. Wacht daarmee wel tot je in elk geval 1 keer weer ongesteld bent geweest. Na behandeling met methotrexaat is het beter om de eerste 3 maanden niet zwanger te raken.

33 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang herstel na verwijderen eileiders?

Herstel. Over het algemeen moet u voor het herstel op één tot twee weken rekenen. De eerste dagen kunt u over het algemeen wel voor u zelf zorgen, maar bijvoorbeeld niet voor een gezin. Voordat u wordt opgenomen, is het aan te raden een en ander te regelen voor de periode na het ontslag uit het ziekenhuis.

Hoe groot is de kans op een tweede buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Het risico dat de innesteling weer buiten de baarmoeder plaatsvindt, is de kans ongeveer 15 tot 20 procent hoger dan wanneer je geen buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad zou hebben.

Hoeveel kans op zwangerschap na buitenbaarmoederlijke?

6 tot 7 op de 10 vrouwen worden zwanger in de eerste 2 jaar na de operatie. De gynaecoloog kan je persoonlijker advies geven over zwangerschapskansen. Je kans hangt namelijk ook af van wat er is gezien tijdens de operatie (bijvoorbeeld verklevingen).

Kan je ongesteld worden bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Klachten treden meestal op tussen de 5e en de 12e week van de zwangerschap, afhankelijk van de plaats waar de bevruchte eicel zich ingenesteld heeft. Er kan vaginaal bloedverlies optreden en/of u kunt pijn aan één kant van de buik krijgen. Een abnormale of late menstruatie kunnen passen bij de klachten.

Hoe snel daalt hCG na buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

De controles zijn afgelopen als het zwangerschapshormoon helemaal uit je bloed is verdwenen (hCG < 5 IE/L). Dit duurt meestal 4 tot 6 weken. Als het hormoon niet snel genoeg daalt, kan de arts nog een aanvullende behandeling met het medicijn methotrexaat voorstellen. Dit is bij 7% van de vrouwen nodig.

Hoe lang geen seks na laparoscopie?

Het is dan voor de genezing beter als er niets in de vagina komt. U krijgt dan het advies mee om de eerste 6 weken na de operatie geen seks te hebben en geen tampons te gebruiken.

Hoelang blijft je buik opgezet na een laparoscopie?

Dit komt door het gas dat in uw buik was gebracht. Deze klachten gaan vanzelf over. Dit kan wel een aantal dagen tot weken duren.

Kan een baby een buitenbaarmoederlijke zwangerschap overleven?

Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan nooit doorgroeien tot een baby. Er zijn 3 behandelingen: afwachten tot het lichaam het zwangerschapsweefsel zelf afbreekt.

Waarom 1 menstruatie wachten na BBZ?

Na de operatie daalt het zwangerschapshormoon snel. Daardoor laat het verdikte slijmvlies in je baarmoeder los. Daarom komt er ook bloed uit je vagina. Dit bloed ziet er anders uit dan bij een ongesteldheid.

Waarom krijg je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Oorzaak. Meestal komt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vaker voor als de eileider(s) beschadigd zijn. Dit komt voor bij ontstekingen aan de eileider(s) of eerdere operaties aan de eileider(s).

Heb je constant pijn bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

In het kort. Als een bevruchte eicel buiten de baarmoeder groeit, is het een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Je kunt constant een beetje buikpijn hebben en/of bloed uit je vagina. Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan nooit doorgroeien tot een baby.

Kan je sterven van buitenbaarmoederlijke?

De eileider waarin de eicel zich heeft vastgehecht, kan scheuren en een inwendige bloeding veroorzaken. Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen zijn dan ook de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in het 1ste trimester van de zwangerschap.

Hoeveel pijn doet een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Plotseling hevige buikpijn, soms ook schouderpijn. Het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt als je op de wc zit. Duizeligheid, zweten, een sneller kloppend hart en het gevoel dat je flauw gaat vallen.

Is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te zien op een echo?

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is moeilijk te zien op een echo. Meestal zit deze zwangerschap in een eileider. Soms is een afwijking naast de baarmoeder te zien die kan passen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Kan je nog zwanger worden na verwijderen eileider?

Eén eileider kan worden verwijderd als de andere eileider nog wel een goede kans op een zwangerschap geeft. Bij een IVF-behandeling kunnen dergelijke eileiders eventueel beide verwijderd.

Wat voel je bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Klachten zijn: plotseling hevige buikpijn, soms ook schouderpijn. het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt als je op de wc zit. duizeligheid, zweten, een sneller kloppend hart en het gevoel dat je flauw gaat vallen.

Welke week buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Dit gebeurt meestal in één van de eileiders, maar is ook mogelijk in de eierstokken, baarmoederhals of buikholte. De klachten van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ontstaan meestal tussen de 5e en 12e week van de zwangerschap, met een piekmoment rond 7-8 weken.

Hoe hoog is hCG bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Uitslag HCG hoger dan 5000

Is de uitslag hoger dan 5000? Dan heb je waarschijnlijk een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Omdat het hormoon al behoorlijk hoog is, heb je een hoger risico op een ernstige bloeding in de buik. Je hebt een behandeling nodig.

Hoe vaak gebeurt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Als deze innesteling buiten de baarmoederholte plaatsvindt, dan spreken we van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, afgekort EUG, extra-uteriene graviditeit. Dit gebeurt in minder dan 1 op de 100 zwangerschappen.

Hoe vaak komt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap voor?

Ongeveer 1,5 à 2% van alle zwangerschappen zijn buitenbaarmoederlijk. De meeste treden op bij vrouwen tussen 25 en 34 jaar. In ongeveer 95 à 98% van de gevallen nestelt het vruchtje zich in de eileider. Andere mogelijke (maar zeldzame) plaatsen zijn de baarmoederhals, eierstokken of buikholte.

Volgende artikel
Wat betekent eh bij baby?