REACTIES VAN FAMILIE & VRIENDEN OP ONZE ZWANGERSCHAP 🍼👶 || ZWANGERSCHAPSVLOG #2 | Lieke Biemans

Hoe zwangerschap aankondigen aan familie?

Gevraagd door: Rafael Zuidweg D  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (14 stemmen)

Zwangerschap bekendmaken: 15 originele ideeën!
 1. Kondig de zwangerschap aan met een spelletje. ...
 2. Kras en laat ze ontdekken over de zwangerschap. ...
 3. De zwangerschap bekendmaken met een boekje of tijdschrift. ...
 4. Een letterbord met een leuke spreuk over de zwangerschap. ...
 5. Grote broer of zus. ...
 6. Vertel het met een cake, taart of koekjes.

Hoe vertellen dat je zwanger bent aan familie?

De volgende cadeaus zijn echte klassiekers voor het bekendmaken van een zwangerschap.
 • Romper met een tekst als 'Lieve tante, ik kan niet wachten om je te ontmoeten'
 • Echofoto in een fotolijstje.
 • Matchende sokken voor de ontvanger en de baby.
 • Ballon met tekst.
 • Mok met 'Voor de liefste oom'
 • Kinderboekje.

Hoe kan ik mijn zwangerschap aankondigen?

Je zwangerschap aankondigen doe je zo
 • Vertel het met een foto. Maak een foto van bijvoorbeeld je handen op je buik of van de foto die je na de eerste echo hebt gekregen. ...
 • Gebruik ballonnen. Verwacht je visite? ...
 • Geef babysokjes cadeau. Wil je je ouders het nieuws vertellen? ...
 • Maak een filmpje. ...
 • Zet je andere kindje in.

Hoe je ouders vertellen dat je zwanger bent?

Geef je ouders de ruimte om hun emoties te uiten nadat je het ze verteld hebt. Ga daarna pas in gesprek over wat jullie nu verder gaan doen en mogelijke oplossingen. Misschien hebben je ouders even de tijd nodig om te wennen aan het idee dat je zwanger bent.

Hoe snel vertellen dat je zwanger bent?

Veel zwangere vrouwen geven er de voorkeur aan 12 weken te wachten om hun zwangerschap aan hun naasten bekend te maken. Tussen momenten van vreugde en momenten van stress bij de aankondiging van uw zwangerschap, wilt u deze traditie begrijpen om 12 weken te wachten alvorens uw zwangerschap aan te kondigen.

40 gerelateerde vragen gevonden

Welke week komt een miskraam het meest voor?

De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.

Kun je met 8 weken vertellen dat je zwanger bent?

De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap nog even geheim te houden tot na de twaalfde week zwangerschap. Na het eerste trimester is namelijk het grootste gevaar op een miskraam geweken, want 80% van de miskramen vindt plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.

Hoeveel weken zwanger eerste echo?

Veel vrouwen willen graag een echo laten maken in de vroege zwangerschap, om zo te controleren of alles goed gaat met het kindje in de buik. Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.

Wat is er te zien op een 8 weken echo?

8 weken zwanger: vitaliteitsecho

Tijdens deze echo kijkt de echoscopist of er wel een levend vruchtje in je baarmoeder zit, en of de innesteling van het embryo goed is verlopen. Ook kijken we of je zwanger bent van een eenling, of van een meerling.

Hoe vertel je je opa en oma dat je zwanger bent?

Geef opa en oma een ingepakte doorzichtige (lege) fles, met daarin de aankondiging van je zwangerschap. Dit kan de foto van de echo zijn, of als je deze nog niet hebt gehad, een briefje.

Wie moet je inlichten als je zwanger bent?

Maak meteen een afspraak met een verloskundige als je zwanger bent. Je krijgt bloedonderzoek en een echo.

Waar moet je op letten eerste weken zwangerschap?

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot en met ongeveer tien weken zwangerschap is het belangrijk om foliumzuur (vitamine B11) te slikken. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van de baby en met name zwangere vrouwen krijgen niet voldoende van de vitamine binnen.

Waarom wachten tot 12 weken zwangerschap?

Na 12 weken zwangerschap is de kans op een miskraam heel klein. Daarom wachten de meesten tot deze week met het bekend maken. Daarnaast hebben jullie dan samen even de tijd gehad om eraan te wennen en van te genieten.

Hoeveel procent kans op miskraam per week?

We weten dat ongeveer 1 op de 7 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Het merendeel van de miskramen vindt plaats in de eerste weken. Soms nog voordat iemand wist zwanger te zijn. Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%!

Wat moet je doen als je een positieve zwangerschapstest hebt?

Het eerste wat je moet doen, is naar je arts gaan voor een bloedtest. Vals-positieven zijn zeldzaam, maar met een bloedtest ben je pas écht zeker. Die test maakt het bovendien mogelijk om je zwangerschap te dateren dankzij de gemeten hoeveelheid van het zwangerschapshormoon B-HCG.

Hoeveel weken Termijnecho?

Een termijnecho vindt bij voorkeur plaats tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. Waarom een termijnecho? Bij de termijnecho wordt aan de hand van de metingen van de foetus de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum nauwkeurig vastgesteld.

Is de 7 weken echo inwendig of uitwendig?

Deze echo is uitwendig (via de buik), daarom vragen we je om met een volle blaas te komen (dus niet net vooraf gaan plassen). Mocht het zo zijn dat we geen goed beeld van de zwangerschap kunnen krijgen, dan kunnen we via de vagina een inwendige echo maken.

Wat kost een 8 weken echo?

Het beste is om deze echo te doen vanaf 7-8 weken. Tot 7-8 weken is de kans op een miskraam nog erg reëel en kan de echo een valse geruststelling of blijdschap geven. Een vroege echo kost €50.

Wat kan er mis zijn bij de eerste echo?

Tijdens deze eerste zwangerschapscontrole wordt de zwangerschap bevestigd, en maken we een (vaginale) echografie om te zien hoeveel baby's er zijn, hoe groot de baby('s) is/zijn en of het/de hartje(s) kloppen. Tijdens de eerste controle controleert de gynaecoloog ook uw gewicht, uw bloed en uw urine.

Is 6 weken te vroeg voor echo?

Bij een vroege echo kijken we of de zwangerschap in de baarmoeder zit, of het een eenling of meerling is en of het hartje klopt. Daarnaast kijken we of de baarmoeder en eierstokken er normaal uit zien. Het is mogelijk om deze echo vanaf 6 weken te maken.

Is een 8 weken echo inwendig?

Dit echo-onderzoek is altijd inwendig (vaginaal). Zo kan de echoscopist dichter bij de baarmoeder en omgeving kijken. Meestal lig je in een houding waarbij het bekken gekanteld is, dat geeft het beste beeld.

Kun je met 6 weken het hartje zien kloppen?

Als je ongeveer zes weken zwanger bent, kun je het hartje zien kloppen op een inwendige echografie. Je ziet dan een vruchtzakje met daarin het embryo met een klein knipperend stipje. In principe heb je vóór de zevende week geen echo's, alleen als daar medische redenen voor zijn, zoals een ivf-behandeling.

Wat niet eten tijdens eerste weken zwangerschap?

Waar moet je op letten bij eten en drinken als je zwanger bent?
 • Geen alcohol. Een beetje alcohol kan al schadelijk zijn voor je baby.
 • Niet meer dan 2 kopjes koffie per dag. ...
 • Niet te veel soja-producten. ...
 • Geen of weinig zoethout-thee. ...
 • Geen of weinig kruidenthee. ...
 • Geen rauwe melk. ...
 • Geen zachte kaas van rauwe melk. ...
 • Geen rauwe eieren.

Hoeveel kans op miskraam na kloppend hartje 6 weken?

Vanaf 6,5 weken zwangerschap is goed te zien of het hartje klopt. Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo zonder hartactie zijn bij deze zwangerschapsduur met echoscopie betrouwbaar te zien. De kans op een miskraam bij een kloppend hartje is dan nog <10%. Vanaf 10-12 weken is deze kans <2%, maar nooit uitgesloten.

Wie bellen als bevalling begint?

Pas als je echt pijnlijke weeën hebt, die 1 tot 1 ½ minuut duren en die om de 3 minuten terug komen, dan begint de ontsluiting goed op gang te komen. Dan wordt het ook echt tijd om je verloskundige te bellen. Spreek van te voren met je verloskundige af wanneer jij wilt dat ze komt.

Vorige artikel
Wat is een i size?