Tips & advies over i-Size autostoelen

Wat is een i size?

Gevraagd door: kand. Quinty Ferran MPhil  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (44 stemmen)

'I-Size' is een veiligheidsnorm. Om aan die norm te beantwoorden, beschikken i-Size-autostoelen over extra veiligheidsmaatregelen. Zo vind je op vele i-Size-autostoelen speciale Isofix-haken om het stoeltje in de auto te bevestigen.

Wat zijn I-size autostoelen?

i-Size-autostoeltjes zijn voor kinderen tot ongeveer 3,5 tot 4 jaar oud. Het stoeltje zet je vast in de auto met Isofix-bevestigingen. Het kind is gezekerd met een harnasje of vangtafel. Voor grotere kinderen zijn er zittingverhogers met rugleuning.

Is een Isofix verplicht?

Bijna alle auto's na 2006 zijn uitgerust met het Isofix-systeem. Vanaf november 2012 is Isofix verplicht bij nieuwe automodellen en vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto's die verkocht worden met Isofix uitgerust zijn.

Heb ik Isofix in mijn auto?

De beste manier om dat te controleren is door in de handleiding van je auto te kijken. Als jouw auto ISOFIX heeft, vind je een ISOFIX-logo of -label op je autostoel achterin de auto.

Wat is ECE R44 04?

ECE R44/04-labels

Een oranje ECE R44/04-goedkeuringslabel garandeert dat het autostoeltje voldoet aan de basisveiligheidseisen zoals omschreven in de Europese veiligheidsnorm ECE R44.

40 gerelateerde vragen gevonden

Is Top Tether verplicht?

De meeste nieuwe auto's zijn momenteel met het Isofix-systeem uitgerust. Vanaf november 2012 zijn Isofix en Top Tether bevestigingspunt verplicht bij nieuwe automodellen en vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto's die verkocht worden met Isofix en Top Tether bevestigingspunt uitgerust zijn.

Hoe oud mag je voorin?

Kinderen vanaf 1,35 meter mogen zonder een kinderstoeltje voorin de auto. Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je altijd in een kinderstoeltje of zitverhoger zetten. Voorin én achterin.

Wat te doen als je geen Isofix hebt?

Isofix is de veiligste en makkelijkste methode. Als jouw auto geen Isofix aansluiting heeft, dan kun je gebruik maken van een base die je met de 3-punts autogordel monteert.

Wat is beter Isofix of gordel?

Een autostoeltje met Isofix zet je makkelijker vast in de auto. De kans is veel groter dat je het autostoeltje goed vastzet. Controleer wel altijd of je het stoeltje goed hebt vastgeklikt. Ze zijn over het algemeen veiliger, omdat het autostoeltje direct aan de auto vast zit.

Kun je Isofix in een auto monteren?

U vraagt of het mogelijk is om isofix in uw auto te (laten) monteren. Isofix monteren kan alleen indien de auto hier ook op is voorbereid. Deze bevestigingspunten zijn alleen veilig wanneer ze door de fabrikant zijn aangebracht en dus goedgekeurd zijn door middel van botsproeven.

Wat kost Isofix inbouwen?

De installatie duurt meestal slechts 30 tot 60 minuten. Reken ook op montagekosten van 50 tot 100 euro. Over het algemeen bedragen de kosten voor het achteraf inbouwen van de Isofix in de auto ongeveer 100 tot 200 euro.

Welke stoeltjes passen op Isofix?

De Isofix-base kan worden gebruikt met de autostoeltjes Pebble, Cabriofix en Pearl. De base is te gebruiken vanaf te geboorte tot ongeveer 4 jaar. De installatie in de auto kan gemakkelijk worden gedaan met de Isofix bevestigingspunten.

Hoe lang gebruik je Isofix?

Volgens de nieuwe R129-regelgeving moeten kinderen tot minimaal 15 maanden achterwaarts vervoerd worden in een autostoeltje met een Isofix-bevestiging.

Waarom Isize?

i-Size autostoeltjes kunnen universeel gebruikt worden op i-Size goedgekeurde zitplaatsen. Dit garandeert een goede afstemming van het stoeltje op de zitplaats. Bij auto's die nieuw op de markt verschijnen worden de zitplaatsen gekenmerkt door het label 'i-Size ready'.

Welke 3 autostoelen naast elkaar?

3 smalle zitverhogers

Zijn alle 3 je kindjes ouder dan 4 jaar? Kies dan voor 3 smalle zitverhogers met rugleuning, zodat ze veilig naast elkaar op de achterbank passen. De meeste auto's hebben geen isofix bevestiging voor de middelste stoel. Hierdoor bevestig je deze autostoel alleen met de 3 punts autogordel.

Welke lengte zonder zitverhoger?

Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto.

Kunnen alle autostoeltjes op Isofix?

Wanneer je een autostoeltje met behulp van het isofix systeem in je auto wilt bevestigen heb je een isofix base nodig. Deze Isofix base moet geschikt zijn voor jouw autostoeltje en misschien ook wel voor het opvolgende stoeltje.

Waarom draagt politie geen gordel?

Met het niet dragen van een gordel breng je de verkeersveiligheid op geen enkele manier in gevaar, en je verhindert er verder geen enkele verkeersdeelnemer mee terwijl bij alle andere boetes wat de politie kan uitdelen daar wel altijd sprake van is.

Kunnen alle Maxi-Cosi op Isofix?

Er zijn verschillende Isofix bases verkrijgbaar. Niet ieder Maxi-Cosi autostoeltje past op iedere Maxi-Cosi Isofix base, dus let daar goed op bij de aanschaf.

Hoe Maxi-Cosi met gordel vastmaken?

2) Riempjes van de maxi-cosi
  1. Zonder isofix: Zet de autostoel voor baby's vast met de gordel. Klik eerst het korte deel van de gordel vast (deel over de beentjes) en zet deze vast in de gleufjes. ...
  2. Met isofix: installeer het draagsysteem volgens de gebruiksaanwijzing. Let erop dat de poot van het systeem op de grond rust.

Kan Isofix draaien?

Je kunt het zitje zowel achterwaarts als voorwaarts richten en bevestigen met Isofix. Plus- en minpunten: Groep 0+/1 autostoel (ongeveer 9 maanden tot 4 jaar, of 9 tot 18 kilo)

Hoe lang kan een baby in de Maxi-Cosi?

In Nederland moeten kinderen tot een lengte van 1,35 meter in de auto verplicht worden vervoerd in een goedgekeurd autostoeltje. Vanaf de geboorte tot je kind 13 kilo weegt, gebruik je een Maxi-Cosi groep 0+ (tot 13 kilo) of een R129/i-Size stoeltje geschikt voor kinderen tot 83 centimeter én minimaal 15 maanden oud.

Waarom airbag uit bij kind voorin?

Bij het vervoeren van kinderen tot 12 jaar op de passagiersstoel is het raadzaam om de airbag uit te schakelen omdat ze in veel gevallen nog niet de lichaamslengte hebben voor een airbag. Wanneer je de airbag voorin niet kunt uitschakelen, zet dan de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren.

Hoe oud is een kind van 1.35 meter?

In veel landen wordt de regel gehanteerd dat kinderen tot 1.50 m in een kinderzitje of verhoger in de auto mogen worden vervoerd. In Nederland is de lengte 1.35 m. Veelal is er ook een regel die bepaald tot welke leeftijd dit het geval moet zijn. Zo is de leeftijd in Frankrijk bijvoorbeeld 10 jaar.

Hoe lang moet je zijn om van voor te zitten in de auto?

Wanneer de kinderen groter zijn dan 1,35 meter is een kinderzitje niet meer verplicht en moeten ze de veiligheidsgordel dragen. Kinderen mogen daarnaast, ongeacht hun leeftijd, voorin zitten op voorwaarde dat ze worden vastgeklikt zoals de wet voorschrijft.