Wrights test | Thoracic outlet syndroom

Hoe wordt de diagnose TOS gesteld?

Gevraagd door: dr. Liv Zhou MA  |  Laatste update: 15 februari 2024
Score: 4.3/5 (25 stemmen)

Na het logopedisch onderzoek stelt de logopedist een diagnose TOS vast op basis van de verzamelde onderzoeks- gegevens. Dit gebeurt nooit alleen op basis van de scores op een taaltest, maar dient te gebeuren op basis van uitkomsten van taaltesten en observaties.

Hoe wordt een TOS vastgesteld?

In de eerstelijns zorg geldt dat de logopedist de diagnose TOS mag stellen als anamnese en onderzoek (naar de in- en exclusiecriteria) zijn afgerond en het kind minimaal 3 jaar is. Bij kinderen jonger dan drie jaar stelt de logopedist de diagnose vermoedelijke TOS.

Wie stelt diagnose taalstoornis?

De wijze van diagnose van een spraakstoornis hangt af van het type spraakstoornis (stotteren, dysarthrie, verbale ontwikkelingsdyspraxie, verbale apraxie, stemstoornissen ...). In de meeste gevallen zal een logopedist en/of arts betrokken zijn bij de diagnosestelling.

Hoe weet je of je kind TOS heeft?

Kinderen met TOS praten soms niet of weinig. Ze kunnen ook klanken omwisselen ('titter' in plaats van 'kikker') of klanken weglaten ('teevisie' in plaats van 'televisie'). Soms hebben kinderen moeite om op een woord te komen, kennen ze weinig woorden of zijn ze niet goed verstaanbaar.

Is TOS een diagnose?

Na het onderzoek krijg je uitleg over wat er is onderzocht, wat de resultaten zijn en wat jouw kind kan helpen. Heeft je kind inderdaad een taalontwikkelingsstoornis? Dan krijgt hij of zij de diagnose TOS.

15 gerelateerde vragen gevonden

Is TOS een handicap?

Net als dyslexie is TOS een onzichtbare handicap die kinderen enorm kan belemmeren in hun ontwikkeling. Ongeveer 5% van de bevolking heeft TOS. Een kind met TOS heeft moeite met praten en het begrijpen van taal. Hij kan woorden en klanken lastig onthouden en heeft moeite met zinsopbouw en grammatica.

Wat is het verschil tussen TOS en autisme?

Deze twee neurobiologische stoornissen hebben veelal dezelfde symptomen en komen vaak comorbide voor. Ondanks vele overeenkomsten (zie verder), zijn er duidelijke verschillen tussen beide stoornissen. Kinderen met een TOS laten bijvoorbeeld nooit repeterend of compulsief gedrag zien, terwijl dit kenmerkend is voor ASS.

Is TOS genetisch bepaald?

Wat is TOS? Een taalontwikkelingsstoornis is neurobiologische ontwikkelingsstoornis die erfelijk kan zijn. De precieze oorzaak is nog onbekend. Kinderen met TOS hebben moeite met taal.

Wat doet een logopedist bij TOS?

De logopedist kan taaltesten en spraaktesten doen. Zo kan die zien wat er moet gebeuren. De logopedist kan ook de ouders helpen zo goed mogelijk te praten met hun kind. En op zo'n manier te praten dat het kind goed taal leert.

Kan een kind met TOS naar regulier onderwijs?

Kinderen die een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben of slechthorend, doof of doofblind zijn, hebben recht op passend onderwijs. 'Regulier als het kan, speciaal als het moet', zegt de Wet passend onderwijs.

Wat is TOS symptomen?

Wat zijn de symptomen?
  • Zwelling van de arm.
  • Blauwe verkleuring van de arm.
  • Pijn in de arm, schouder of hals.
  • Pijn in de hals die naar het achterhoofd uitstraalt.
  • Pijn aan het achterhoofd.
  • Tintelingen, voosheid of verminderde kracht in de arm of het hand.
  • Koud gevoel in het hand.
  • Pijn in de bovenrug en het schouderblad.

Welke vormen van TOS zijn er?

Specifieke TOS of niet-specifieke TOS

TOS of taalontwikkelingsstoornissen worden verdeeld in twee groepen. Een specifieke groep (S-TOS) en een niet-specifieke groep (TOS). Bij een specifieke groep staat de TOS op de voorgrond, er is geen heel duidelijke oorzaak te vinden.

Wat doet TOS met een kind?

Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat de hersenen taal minder goed verwerken. Een kind met TOS heeft daardoor bijvoorbeeld veel moeite met praten of het begrijpen van taal. De gevolgen van een taalontwikkelingsstoornis zijn voor ieder kind anders.

Wat is een TOS onderzoek?

Het onderzoek wordt gedaan om te bepalen wat het niveau van de taalontwikkeling is en of er sprake is van een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of dat er een andere oorzaak is voor de taalachterstand.

Wat is de oorzaak van TOS?

De oorzaak van TOS ligt in een neurobiologisch defect, er is geen duidelijke verklaring vanuit een afwijkend verloop van de (zintuiglijke) ontwikkeling van het kind of vanuit onvoldoende taalaanbod (Gerrits, 2017).

Wat zijn de gevolgen van TOS?

Gevolgen. Een taalontwikkelingsstoornis kan veel impact hebben op het leven van een kind. Kinderen met TOS hebben een verhoogd risico op sociale, emotionele en gedragsproblemen. Ook hebben ze een verhoogd risico op lees- en leerproblemen en worden ze vaker gepest.

Kan TOS verdwijnen?

Een ontwikkelingsstoornis als een TOS zal nooit helemaal over gaan. Met de juiste begeleiding kan een TOS wel naar de achtergrond verdwijnen.

Waar heeft een kind met TOS last van?

om aandacht te vragen voor mensen met een taalontwikkelingsstoornis. Kinderen met TOS hebben moeite met taal. Ze hebben moeite met praten, het maken van zinnen en het leren van woorden. En ze vinden het lastig om verbale informatie te verwerken.

Kan een TOS over gaan?

Helaas gaat een TOS niet vanzelf over. Een TOS kan overgaan of milder worden met goede behandelingen, maar een groot deel van de kinderen met een TOS blijft er zijn hele leven last van houden. Zij blijven bijvoorbeeld moeite houden met het vinden van woorden, als ze moe zijn.

Welke leeftijd TOS?

De logopedist mag altijd de diagnose TOS stellen als zij over de benodigde gegevens beschikt. Aanbeveling 9 uit de richtlijn stelt dat de logopedist voor multidisciplinaire diagnostiek kiest als een kind jonger dan 4 jaar is en er een vermoeden van TOS bestaat.

Is een TOS aangeboren?

TOS is een afkorting voor Taal-Ontwikkelings-Stoornis. TOS is aangeboren en het betekent dat het leren van taal niet vanzelf gaat.

Wat is het verschil tussen TOS en dyslexie?

Opvallend veel kinderen met TOS hebben ook dyslexie. Dyslexie is een hardnekkig probleem in het aanleren van accuraat en vlot lezen en/of spellen op woordniveau. TOS en dyslexie zijn allebei taalstoornissen, maar de eerste uit zich in de mondelinge taal, terwijl de andere betrekking heeft op de schriftelijke taal.

Wat is de heftigste vorm van autisme?

Autistische stoornis of klassiek autisme.

Klassiek autisme is de zwaarste vorm van autisme.

Wat gaat vaak samen met autisme?

Mannen met autisme hebben vaker comorbide externaliserende problemen (zoals gedragsproblemen en hyperactiviteit). Vrouwen met autisme hebben vaker comorbide internaliserende problemen (zoals angst en depressie).

Welke gedragskenmerken komen voor bij autisme?

Kenmerken die vaak in verband worden gebracht met autisme zijn:
  • Problemen op sociaal gebied/minder goed ontwikkelde sociale intuïtie.
  • Moeite met (onverwachte) verandering.
  • Dingen heel letterlijk nemen.
  • Eerlijk en recht door zee.
  • Uitstekende detailwaarneming.
  • Goed in analyseren.
  • Niet graag over koetjes en kalfjes praten.