24 UUR ZWANGER-UITDAGING || Grappige zwangerschapssituaties door 123 GO!

Wie is de zwager?

Gevraagd door: Aron van de Velden  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (1 stemmen)

Schoonbroer en zwager hebben dezelfde betekenis, namelijk 'de broer van iemands partner' of 'de mannelijke partner van iemands zus of broer'. In ruimere zin hebben schoonbroer en zwager ook de betekenis 'de mannelijke partner van de broer of zus van iemands partner'.

Wat is de broer van je zwager?

Het woord schoonbroer staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.

Waarom schoonzus en zwager?

De beleefde en complimenteuze leden van het Franse hof noemden hun zwager 'beau-frère' (mooie broer) en hun schoonzus 'belle-soeur' (mooie zus). Via vertaalde leenwoorden ontstonden de huidige termen voor onze aangetrouwde familie. Vroeger betekende 'schoon' in het Nederlands nog mooi.

Waarom heet schoonbroer zwager?

Zwager was vroeger een veel breder begrip dan tegenwoordig. Het betekende in het algemeen 'aangetrouwd mannelijk familielid'. Er kon dus niet alleen een schoonbroer, maar ook een schoonvader mee bedoeld zijn. Naast zwager was de variant zweger in gebruik.

Hoe noem je de zus van je partner?

Antwoorden (3) Een schoonzus (of zwagerin) is een familielid, waarbij de verwantschap is ontstaan door een partnerschap: begint je broer/zus een relatie met een vrouw dan wordt zij je schoonzus. Een schoonzus is echter ook een zus van je eigen partner. Het mannelijke equivalent is schoonbroer of zwager.

29 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de zus van mijn zwager?

Een schoonzus, zwagerin of zwageres is een vrouwelijk aangetrouwd familielid, waarbij de verwantschap dus is ontstaan door een geregistreerd partnerschap of huwelijk.

Hoe noem je de man van je stiefzus?

Een zwager of schoonbroer is een mannelijk aangetrouwd familielid, waarbij de verwantschap dus is ontstaan door een geregistreerd partnerschap of huwelijk.

Is zwager en schoonbroer verschil?

Schoonbroer en zwager hebben dezelfde betekenis, namelijk 'de broer van iemands partner' of 'de mannelijke partner van iemands zus of broer'. In ruimere zin hebben schoonbroer en zwager ook de betekenis 'de mannelijke partner van de broer of zus van iemands partner'.

Wat is de vrouw van je broer?

[familie] de echtgenote van iemands broer of zus, of de zus van iemands echtgenoot of echtgenote.

Wat is de broer van mijn vriend?

Volgens de woordenboeken hebben schoonbroer en zwager dezelfde betekenissen, namelijk 'de broer van iemands partner' of 'de mannelijke partner van iemands zuster of broer'.

Hoe heet de vader van mijn schoonzoon?

Aangetrouwde familie, of schoonfamilie is: Schoonvader en schoonmoeder (schoonouders) – ouders van de partner. Schoonbroer of zwager en schoonzus – partner van broer of zus.

Is schoonzus familie?

Tweedegraads familieleden: broers, zussen, kleinkinderen, opa's, oma's, schoonzussen, zwagers, stiefzussen, stiefbroers. Derdegraads familieleden: ooms, tantes, neven en nichten (kinderen van een broer of zus), overgrootouders, achterkleinkinderen.

Wat is de zoon van je schoonzus?

[familie] een zoon van iemands broer of zus. [familie] een zoon van iemands schoonbroer of schoonzus.

Wat is de vader van je zwager?

Als je bedoelt hoe men een vader van een zwager noemt; De vader van je zwager.

Hoe noem je de zoon van je zwager?

Neef (m.)

Hoe noem ik de broer van mijn mama?

Oom is standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenis 'broer of schoonbroer van iemands vader of moeder'.

Hoe noem je de moeder van je vriendin?

Natuurlijk mag u over uw 'schoonouders' spreken! Er zijn genoeg stellen die nooit trouwen, hun hele leven blijven samenwonen, al dan niet met een geregistreerd partnerschap, en vanzelfsprekend de efficiënte term 'schoonouders' gebruiken voor de ouders van hun levensgezel.

Wat is mijn schoonmoeder?

Wat het bij al die woorden zegt, is dat de familierelatie door aantrouwen tot stand is gekomen. Zo is een schoonmoeder dus een 'aangetrouwde moeder'. De woorden met schoon- komen al in het Nederlands voor vanaf de 16e eeuw en zijn leenvertalingen uit het Frans.

Hoeveel graad is zwager?

Dit zijn: broers en zussen (inclusief stiefbroers en stiefzussen) zwagers en schoonzussen.

Hoe heet vrouw van schoonbroer?

Hoe noem je de vrouw van je schoonbroer (schoonbroer is de broer van je man)? Het is dan de schoonzus van je man.

Waarom zeggen we zwager?

In de middeleeuwen was zwager de gewone Nederlandse benaming. De betekenis van het woord was toen ruimer dan tegenwoordig: men duidde er iedere aangetrouwde verwant mee aan, dus niet alleen een schoonzoon maar ook een schoonbroer en een schoonvader. De vrouwelijke pendant was zwagerin.

Wat betekent een schoonzus?

1. de echtgenote van iemands broer of zus, of de zus van iemands echtgenoot of echtgenote.

Hoe heet de zus van mijn oma?

Dat is je oudtante. Ik denk dat gewoon tante en dan haar naam best wel een nette manier is van je oudtante aanspreken…

Hoe heet de vriend van mijn schoonzus?

De partner van mijn schoonzus heet Hans. Wij noemen het onze zwager. Die wordt in de volksmond gewoon schoonzus of zwager genoemd. Je kunt er eventueel het woord aangetrouwd voor zeggen.

Hoe noem ik de man van mijn tante?

De echtgenoot van een oom of tante wordt een aangetrouwde oom genoemd. Degene van wie iemand een oom is wordt een neef (man) of nicht (vrouw) genoemd.

Vorige artikel
Waarom zou je je placenta eten?