Baby Geboren op 18 weken, Moeder was Geschokt toen ze Hem Vasthield in Haar Handen

Zijn 2e baby's vroeg of laat?

Gevraagd door: Julia van Dalem  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.3/5 (4 stemmen)

Antwoord: De zwangerschap van je tweede kindje duurt gemiddeld even lang als het eerste kindje. Bij de 677 vrouwen uit onze enquête die hun eerste 2 kinderen kregen via een spontane bevalling in de periode vanaf 37 weken, kwam het eerste kind gemiddeld met 39 weken en 6 dagen en het tweede kind met 39 weken en 6 dagen.

Hoelang duurt 2e bevalling gemiddeld?

Je lichaam perst mee als er een wee komt. De baarmoeder maakt golvende bewegingen. Bij je eerst kind duur de uitdrijving gemiddeld 45 minuten, maar soms ook ruim 1,5 uur. Bij je tweede of volgende kind verloopt de uitdrijving meestal veel sneller, gemiddeld 20 minuten.

Hoe groot is de kans op een tweede vroeggeboorte?

De kans op herhaling

Ben je eerder vóór 37 weken bevallen, dan is de kans om weer te vroeg te bevallen 20%. Dit betekent dat 1 op de 5 vrouwen nu weer te vroeg zal bevallen. Ben je nooit te vroeg bevallen dan is de kans op een vroeggeboorte ongeveer 4%.

Waarom gaat 2e bevalling sneller?

Je tweede bevalling zal dus waarschijnlijk een stuk sneller gaan dan de eerste. Dit heeft te maken met dat je baarmoederhals en bekken al een keertje zijn opgerekt, wat het makkelijker maakt om de baby erdoor te laten. Vooral de vroege fase van de bevalling (de latente fase) kan sneller gaan bij een tweede bevalling.

Hoe groot is de kans dat je eerder bevalt?

Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. De meeste vrouwen bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Ongeveer 7 procent van de vrouwen bevalt voor 37 weken zwangerschap. Dit heet premature bevalling of vroeggeboorte.

27 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of de baby eerder komt?

Vroegtijdige weeën kunnen op elk moment tussen de 20e en 37e week van de zwangerschap optreden. Ze stoppen niet en kunnen na verloop van tijd frequenter, regelmatiger en ongemakkelijker worden. Zo weet je dat het echte weeën en geen oefenweeën zijn.

Wat voel je een dag voor de bevalling?

Harde buiken zijn pijnloos en kun je al wat vroeger in de zwangerschap hebben, bijvoorbeeld na een drukke werkdag. Onschuldig, zolang je ze niet te vaak hebt. Voorweeën voelen meer aan als een kleine wee. Ze zijn vaak wat onregelmatig en duren kort.

Is een tweede bevalling minder pijnlijk?

Hoeveel pijn de bevalling doet, verschilt per vrouw en per bevalling. De geboorte van het eerste kind kan best pijnlijk zijn, terwijl de tweede meevalt. De pijn tijdens het persen is voor iedereen anders. Sommige vrouwen zijn opgelucht dat ze morgen persen, bij anderen doet het persen juist het meeste pijn.

Is de tweede bevalling makkelijker?

gaat een stuk sneller. Meestal duurt je tweede of volgende bevalling korter dan je eerste. Niet gek als je je bedenkt dat je baarmoederhals en bekken al een keertje opgerekt zijn geweest. Dat maakt het voor je lichaam makkelijker om je baby erdoor te laten.

Hoe snel ontsluiting tweede kind?

Ontsluiten bij tweede kind

Als je al een keer bevallen bent, ontsluit je vaak gemakkelijker dan de eerste keer. Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën.

Is een tweede zwangerschap anders?

Een tweede zwangerschap is in feite heel erg anders dan een eerste. Naast dat je fysiek veel veranderingen doormaakt tijdens een zwangerschap, doe je dat mentaal ook. In tegenstelling tot de eerste zwangerschap, heb je nu al een kindje waar je voor moet zorgen. Dit kan wat extra stress met zich mee brengen.

Hoeveel kom je aan bij je tweede zwangerschap?

Wanneer kom je aan

Vaak zit de grootste toename wel in het begin van de tweede helft van de zwangerschap: 0-12 weken 10% 13-20 weken 15% 21-30 weken 50%

Wat verhoogt de kans op vroeggeboorte?

Roken in de zwangerschap verhoogt het risico op spontane vroeggeboorte. Streef naar een gezond lichaamsgewicht voorafgaand aan de zwangerschap. Zowel ondergewicht (BMI < 17) als overgewicht (BMI > 35 kg/m2) geven een grotere kans op vroeggeboorte. Laat uw tandarts regelmatig de gezondheid van uw gebit controleren.

Wat is een snelle bevalling?

Sommige bevallingen gaan sneller dan anderen. Heb je echt een razendsnelle bevalling, dan wordt dat een stortbevalling genoemd. Het hele baringsproces duurt dan vier uur of korter. Dat klinkt als een droom, maar er zitten ook wat mogelijke nadelen aan.

Waarom worden baby s nachts geboren?

Het komt regelmatig voor dat vrouwen al weken voor de bevalling last hebben van voorweeën. Deze voorweeën komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Je voelt je baarmoeder hard worden, ze zijn ook wel wat pijnlijk, nog niet zo erg als ontsluitingsweeën, maar pijnloos zijn ze zeker niet.

Hoe vaak gaat een bevalling fout?

Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.

Hoeveel verschil tussen eerste en tweede kind?

Een leeftijdsverschil van twee of drie jaar zorgt ervoor dat je lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen van de bevalling. Een periode tussen de 12 en 18 maanden tot je volgende zwangerschap zorgt er ook voor dat kans op zwangerschapscomplicaties beperkt blijft.

Hoe lang duurt latente fase tweede kind?

De latente fase kan gemiddeld 12 tot 14 uur duren, maar bij een eerste bevalling kan dat zelfs 24 tot 48 uur zijn. Bij een volgende bevalling gaat het meestal een stuk sneller, omdat je lichaam de baarmoedersamentrekkingen al heeft geoefend en door het spiergeheugen beter weet wat er moet gebeuren.

Hoeveel mensen mag je bij de bevalling?

Rust is belangrijk voor de bevalling. Wie bij de bevalling aanwezig moet zijn, bepaalt u zelf. Voor de rust en ook voor de voortgang van de bevalling is het beter het aantal mensen bij de bevalling te beperken tot maximaal twee; in de meeste gevallen de partner en soms nog een extra persoon.

Wat is het pijnlijkste aan een bevalling?

Vooral in de midden- en laatste fase is de pijn goed te voelen. In de uitdrijvingsfase (tijdens het persen) is de pijn vaak het hevigst. Meestal is de pijn het meest in de buik te voelen, maar ook in de rug en de benen kan pijn gevoeld worden. Na de geboorte van de baby neemt de pijn zeer sterk af.

Wat is het pijnlijkste van de bevalling?

Buik, rug- en beenweeën

We weten nog niet goed hoe het komt dat er zulke verschillen zijn. Het kan voor een deel liggen aan de plaats waar de pijn zit. De meeste vrouwen hebben tijdens de weeën vooral pijn in hun buik. Maar er zijn ook vrouwen die de pijn vooral in hun rug en/of hun benen voelen.

Wat is pijnlijker dan een bevalling?

Naweeën kunnen als een erg stekende, nare, intense pijn worden ervaren, vooral bij een tweede of volgende bevalling. Sommige vrouwen vinden het erger dan de bevalling zelf! De intensiteit neemt meestal na 3 tot 4 dagen af.

Kun je aan je buik zien wanneer je gaat bevallen?

Harde buiken

Als je meer dan 8 harde buiken in een uur hebt en de pijn ervan toeneemt, komt je bevalling waarschijnlijk op gang. Harde buiken heb je waarschijnlijk al vaker gevoeld, misschien zelfs al in het 1e of 2e trimester. Bij een harde buik trekt de baarmoederspier samen en dat doet normaal gesproken geen pijn.

Welke 3 kenmerken kondigen het begin van de bevalling aan?

Er zijn drie belangrijke voortekenen van het begin van de naderende bevalling:
  • Het begin van de weeën.
  • Verlies van slijmprop.
  • Vliezen breken.

Kan de bevalling ineens beginnen?

De eerste weeën zijn meestal onregelmatig, kort van duur, en nog niet zo sterk. Wanneer je deze weeën hebt, wil het nog niet zeggen dat de bevalling is begonnen; het kan nog afzakken. Pas als de weeën langer gaan duren, regelmatig en krachtig zijn, lijkt het dat de bevalling echt begint.

Volgende artikel
Waarom is er schoolplicht?