Zika Virus Infection | Transmission, Congenital Defects, Symptoms & What You Need To Know

Hoe weet je of je zika hebt gehad?

Gevraagd door: bacc. Arthur Bosman  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (15 stemmen)

Niet-etterige ontsteking van het oog. Spier- en gewrichtspijn (vooral van de handen en de voeten, soms gewrichtszwelling) Huiduitslag (vaak beginnende in het gezicht en uitspreidend over de rest van het lichaam) Minder vaak: hoofdpijn, gebrek aan eetlust, overgeven, diarree en buikpijn.

Kan je testen of je zika hebt?

Testen op het Zikavirus

Er kan door een huisarts, gynaecoloog of verloskundige worden getest in de volgende gevallen: Indien iemand terugkomt uit Zikagebied én klachten heeft die bij het Zikavirus kunnen passen. Wanneer een zwangere terugkomt uit Zikagebied en risico heeft gelopen.

Hoe lang blijft zika virus in je bloed?

Voor serum was de mediane tijd tot het niet meer kunnen detecteren van het zikavirus 14 dagen en de 95ste percentiel 54 dagen. Voor urine was dit 8 en 39 dagen en voor sperma 34 en 81 dagen.

Hoe testen op zika virus?

Algemene informatie. Diagnostiek naar zikavirus wordt verricht door middel van PCR op edta-plasma, mondwat/sputum en urine. Zikavirus RNA kan tot circa 5 dagen na start van de symptomen worden aangetoond in het bloed en speeksel, en 10 dagen of langer in urine.

Hoe lang niet zwanger worden na zika?

Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen tot minstens één maand na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst. Gebruik in tussentijd een condoom of andere anticonceptie bij seksueel contact.

38 gerelateerde vragen gevonden

Hoe groot is de kans op zika?

Reisadvies voor zwangere vrouwen en vrouwen met een zwangerschapswens. In landen waar de mug die zikavirus overbrengt voorkomt, kunnen zwangere vrouwen en vrouwen met een zwangerschapswens besmet raken met dit virus. De kans hierop is klein, maar als je besmet raakt kunnen de gevolgen voor de baby ernstig zijn.

Is het zika virus nog actief?

Zikavirus komt voor in grote delen van Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, en in sommige landen in Zuid-Oost Azië en Afrika. De uitbraak in 2015 en 2016 waarbij veel nieuwe gevallen gemeld werden is voorbij, maar het virus wordt nog steeds overgedragen door muggen in de betreffende gebieden.

Wat gebeurt er als je zika virus hebt?

Wat zijn de symptomen van het zika-virus? Veel voorkomende ziekte verschijnselen zijn: lichte hoofdpijn, huiduitslag, koorts, oogslijmvliesontsteking en gewrichtspijn. De klachten nemen meestal al na twee dagen vanzelf af en in drie dagen is de koorts verdwenen. Slechts één op de vijf personen ontwikkelt de symptomen.

Hoe lang duurt het voordat besmetting zichtbaar is?

Mocht je iemand besmet hebben dan duurt het 1 tot 14 dagen voordat diegene mogelijk klachten krijgt. Dit noemen we de incubatietijd.

Welke landen hebben geen zika?

Het zikavirus komt voor in verschillende landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Landen die destijds besmet waren met het zikavirus zijn in kaart gebracht hierboven. Ondertussen komt zika in Curaçao bijna niet meer voor. Ook zika in Kaapverdië is verdwenen en beide landen horen niet meer tot de zikagebieden.

Hoe lang blijft antistoffen in je lichaam?

Bij mensen die een milde infectie met het coronavirus hebben gehad, bevinden zich daarna antistoffen in het neusvocht. Deze antistoffen zijn tot wel negen maanden na de infectie aanwezig in de slijmvliezen van de neus. Dit tonen onderzoekers van het Radboudumc aan in een publicatie in Nature Communications.

Heb ik dengue gehad?

Klachten bij knokkelkoorts

U krijgt plotseling koorts met koude rillingen. U krijgt ook vaak heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen. Uw hele lichaam kan pijn doen: spieren, botten en gewrichten, vooral onder in uw rug. U krijgt huiduitslag op uw borst (romp), armen, benen en gezicht.

Kan je naar Curaçao als je zwanger bent?

Ook de WHO heeft in oktober 2018 onder andere Curaçao 'Zika-vrij' verklaard omdat er in 12 maanden geen meldingen waren geweest van een Zika besmetting. Een hele geruststelling dus, ook voor wensouders en zwangere vrouwen die lekker op vakantie willen naar Curaçao.

Kan je naar Bali als je zwanger bent?

Risico op malaria lag wat gevoeliger. Je mag namelijk absoluut geen malariapillen slikken als je zwanger bent en dat is een risico als je naar malariagebieden gaat. Op Bali (geen malaria(, Java en Zuid-Sulawesi (alleen normale muggenwering) is dat geen probleem, maar op de andere eilanden komt allemaal malaria voor.

Is Curaçao zika vrij?

Curaçao is formeel 'Zika-vrij' verklaard door de World Health Organization (WHO)!

Wat is gevaarlijker dengue of chikungunya?

De verschijnselen komen overeen met die van dengue, maar bij chikungunya zijn de gewrichtsklachten vaak ernstiger en kunnen langer aanhouden, soms tot wel 5 jaar na het doormaken van de ziekte.

Hoe lang na de besmetting krijg je symptomen?

Het aantal dagen tussen expositie en ontwikkeling van klachten varieert tussen de 1-14 dagen, mediaan 5 dagen voor het wild-type- (Wuhan) virus (Lauer 2020) en 3-4 dagen voor de omikronvariant (Brandal 2021). 99% van de personen ontwikkelt binnen 14 dagen klachten (Lauer 2020, Jansen 2021).

Wat voor ziekte heerst er op dit moment?

SARS-CoV-2: 1 keer (13%) Rhinovirus: 1 keer (13%) Para-influenzavirus: 1 keer (13%)

Wat moet je doen als je besmet bent?

Blijf thuis als u ziek bent. Overleg bij lichte klachten met uw werkgever of u thuis kunt werken. Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is, draag dan een mondkapje.

Welke landen niet reizen zwanger?

Zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens worden momenteel afgeraden om te reizen naar Zuid - en Centraal- Amerika, de Caraïben, Kaapverdië en sommige eilanden in de Stille Oceaan omwille van het zikavirus.

Waar zit de zika mug?

Deze mug komt voor in (sub)tropische gebieden, zoals Azië, Afrika, Zuid- Amerika, Midden-Amerika en delen van Noord-Amerika.

Kan je naar Dubai als je zwanger bent?

U kunt uw vlucht tot de 29e week van uw zwangerschap normaal boeken, zolang u geen complicaties of medische problemen heeft gehad. Als u reist in of na de 29e week van uw zwangerschap, dient u een medisch certificaat of brief ondertekend door uw huisarts of vroedvrouw mee te nemen.

Waar is het onveilig op Curaçao?

De wijken Koraal Specht, Souax, en Seru Fortuna staan bekend als arme en daardoor minder veilige wijken. Je kunt hier op zichzelf prima met een auto doorheen rijden maar het is niet raadzaam om een van deze wijken te voet te verkennen, zeker niet na zonsondergang.

Kun je zwanger naar Thailand?

Reizen naar Thailand tijdens uw zwangerschap

Als u besluit om tijdens uw zwangerschap naar Thailand te reizen, dan kunt u dit het beste doen als u tussen de 14 en 26 weken zwanger bent. Het is daarbij wel belangrijk dat u zich fit voelt.

Hoe lang blijft dengue in je bloed?

Bij primaire infecties treedt vier tot vijf dagen na het ontstaan van de koorts een stijging op van de IgM-antistoffen en na zeven tot tien dagen een IgG-stijging. IgM-antistoffen zijn drie tot zes maanden te detecteren, terwijl IgG-antistoffen het hele leven detecteerbaar blijven.

Vorige artikel
Wat als je 1 eileider hebt?