Slapen in een koude slaapkamer

Is het beter om in een koude kamer te slapen?

Gevraagd door: Cato Soekhoe  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (20 stemmen)

Slapen in een koele kamer is het perfecte medicijn. Slapen in een temperatuur tussen de 16 en 21°C stimuleert de aanmaak van melatonine. Melatonine bevordert niet alleen de kwaliteit van je slaap, melatonine is ook een krachtig anti-verouderingshormoon.

Is slapen in koude kamer gezond?

In een koele kamer slaap je niet alleen beter, maar verlies je ook sneller gewicht. Je stofwisseling werkt namelijk beter als het koud is. Je lichaam moet dan namelijk harder werken om op temperatuur te blijven. Zo verbrand je dus meer calorieën tijdens het slapen dan wanneer je in een warme slaapkamer slaapt.

Waarom moet je in een koude kamer slapen?

Je valt sneller in slaap

Ook melatonine, het slaaphormoon, is meer in je lichaam aanwezig bij een lagere temperatuur. Bovendien koelt je lichaam sneller af op een natuurlijke manier in een koude kamer. Hierdoor val je sneller in slaap dan in een warme kamer.

Hoe koud mag je slaapkamer zijn?

Om in slaap te vallen, moet je lichaamstemperatuur dalen. Dat lukt natuurlijk niet als je dekbed te dik is of als de slaapkamer te warm is. De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. De een slaapt net wat beter met nog een graadje minder en de ander met 19 graden.

Is 15 graden te koud om te slapen?

De beste slaapkamer temperatuur ligt tussen de 15 en 18 graden. Buitenlucht inademen is in ieder geval goed voor onze longen hoewel echt koude lucht ons soms verkouden maakt.

26 gerelateerde vragen gevonden

Is 12 graden in huis te koud?

In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden.

Is 12 graden te koud om te slapen?

In het algemeen geldt dat lagere temperaturen van rond de 12 à 17C goed worden verdragen, mits men slaapt op en onder aangepast bedtextiel en op een matras dat past bij het transpiratiepatroon van de persoon. Maar uiteindelijk bepaalt de persoonlijke voorkeur van de slaper hoe warm of hoe koud de kamer moet zijn.

Is 13 graden te koud om in te slapen?

Minimale temperatuur slaapkamer

Let er wel op dat de slaapkamer niet veel kouder is dan 13 graden. Want hoewel je niet ziek wordt van kou, verlaagt het je weerstand wel. Tenzij je gewend bent aan een erg koude slaapkamer.

Is 10 graden te koud om in te slapen?

Volgens wetenschappers ligt de ideale slaapkamertemperatuur tussen 15 en 19 graden celsius, terwijl temperaturen boven 23 graden en onder 12 graden je slaap ernstig kunnen verstoren. Gedurende een etmaal piekt je lichaamstemperatuur namelijk een keer en daalt het daarna weer rustig af.

Is een koude neus gezond?

Deskundigen noemen verder overmatig roken, hartproblemen en een hoge bloedsuikerspiegel als oorzaken van een koude neus. Aan de andere kant kan een koude neus er juist voor zorgen dat u een ziekte oploopt. U bent dan namelijk vatbaarder voor een verkoudheid, stellen onderzoekers van de Harvard University.

Wat is beter warm of koud slapen?

Een goede slaapkamertemperatuur is volgens verschillende onderzoeken ongeveer 18 graden, dat is het tijdens koude dagen in veel huizen niet. Hoe erg is dat? 'Voor een goede nachtrust is het beter als een slaapkamer niet te warm én niet te koud is', vertelt slaapexpert Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut.

Wat is beter met raam open of dicht slapen?

Het zuurstofgehalte in de slaapkamer ligt hoger waardoor de kans dat u wakker wordt met hoofdpijn kleiner is. Slapen in een geventileerde slaapkamer zorgt voor een betere weerstand. Door te slapen met het slaapkamerraam open zal u zich fitter voelen.

Waarom raam open op slaapkamer?

Voordelen van slapen met open raam

Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid. Met open raam slapen in de lente en de zomer zorgt er ook voor dat we beter kunnen ademen.

Is een koude woonkamer gezond?

Kou is niet altijd gezond

Zo adviseert de Vereniging Eigen Huis om de kamerthermostaat in de winter niet onder de 15 graden in te stellen, omdat het anders te vochtig kan worden in huis. Vocht kan reumatische en astmatische klachten veroorzaken of verergeren.

Is het goed om in de winter met je raam open te slapen?

Frisse lucht bevordert namelijk de nachtrust. Het zorgt ervoor dat er genoeg zuurstof aanwezig is, waardoor je dieper en langer slaapt. De ideale temperatuur om te slapen is trouwens tussen 16 en 18 graden, het kan dus zeker geen kwaad om je raam 's nachts open te laten.

Is slapen met verwarming gezond?

Volgens neuroloog en slaapgeneeskundige Hans Hamburger van het Boerhave Medisch Centrum is het niet verstandig om de verwarming 's nachts aan te zetten. De ideale kamertemperatuur ligt rond de 18 graden. Bij die temperatuur kan het lichaam goed de warmte kwijt en kan het in een regelmatig slaapritme komen.

Hoe laag mag temperatuur in huis zijn?

De aanbevolen minimumtemperatuur is 18 ° C ; De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen 18 ° C en 21 ° C ; Minimumtemperaturen van 20 ° C of 21 ° C kunnen voor ouderen en zieken vereist zijn; Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.

Welke temperatuur is te koud?

Voor volwassenen is een lichaamstemperatuur die onder de 35 °C daalt een teken van onderkoeling. De meeste mensen associëren onderkoeling met langdurig buiten zijn bij koud weer. Maar onderkoeling kan ook binnenshuis optreden.

Is 19 graden gezond?

19 graden lijkt zo de nieuwe norm te worden en dat is toch wat lager dan de 20 à 21 graden die nu op veel plaatsen gehanteerd wordt. "Het is een stapje terug", geeft thermofysioloog Wouter van Marken Lichtenbelt toe, "maar 19 graden is op zich een hele goede temperatuur".

Is 17 graden te koud in huis?

De Hartstichting adviseert daarom een gezonde, veilige en minimale temperatuur in huis van 17 graden. Voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een chronische ziekte wordt een minimale temperatuur in huis van 20 graden aanbevolen.

Is 14 graden te koud voor kinderkamer?

De ideale temperatuur van de babykamer ligt de eerste weken rond de 20 graden. Is je baby al een paar weken oud, dan is een temperatuur tussen de 16 en 19 graden ideaal. Afhankelijk van hoe goed je huis is geïsoleerd kan het in de winter kouder worden op de babykamer.

Hoe koud s nachts?

Momenteel ligt de temperatuur tussen de 13 graden in het noorden en delen van het binnenland tot bijna 16 graden aan de kust. Volgens onze weersverwachting koelt het komende nacht niet of nauwelijks af en na middernacht ligt de temperatuur tussen de 13 en 15 graden.

Wat is een gezonde kamertemperatuur?

De 'beste kamertemperatuur voor iedereen' bestaat niet, maar er zijn wel richtwaarden die je helpen om het thuis comfortabel te hebben. Een temperatuur die tussen 19 en 22 graden ligt, is de gulden middenweg.

Wat is het koudste moment van de nacht?

Alleen tijdens wat in weerjargon een stralingsnacht heet, een nacht zonder wolken en zonder wind, valt het koudste moment op een vast tijdstip. ,,Even na zonsopgang'', schat Johan Jaques van MeteoServices. ,,Meestal vlak vóór zonsopgang'', volgens Ukkel, ,,althans in de zomer.

Waarom kan je niet slapen als je het koud hebt?

Je brein probeert een slaaptekort te verhelpen door alles in stelling te brengen om in slaap te kunnen vallen, inclusief de daarbij behorende toename in huidtemperatuur. Om te voorkomen dat je daardoor onderkoeld raakt, voelt dit alsof je het koud hebt. Het zet je aan tot zoeken naar een warme plek om te gaan slapen.

Volgende artikel
Hoe lang duurt een DNA-onderzoek?