Hoe herken je een hoogbegaafd kind?

Hoe weet je of je kind onderpresteert?

Gevraagd door: prof. Tim Meijer  |  Laatste update: 4 december 2023
Score: 4.3/5 (41 stemmen)

Hieronder de voornaamste signalen waaraan je kunt zien dat je kind een onderpresteerder is.
  • Hekel aan school, soms zo erg dat het kind helemaal niet meer naar school wil.
  • Buiten school een brede interesse, vooral in 'moeilijke onderwerpen'.
  • Gedrag dat niet past bij de leeftijd: afwisselend 'jong' of juist heel 'wijs'.

Wat als je kind onderpresteert?

Wanneer er sprake is van onderpresteren, is het belangrijk in te grijpen en het kind hulp te bieden. Want onderpresteren leidt tot meer dan alleen minder goede cijfers. Als je kind niet laat zien wat hij kan. Je weet zeker dat je kind het kan en toch haalt het niet de resultaten die je zou verwachten.

Waarom is onderpresteren een probleem?

Ouders, kind en school moeten een actieve rol spelen om dit zelfbeeld te verbeteren. Onderpresteerders kunnen depressief, perfectionistisch of faalangstig worden. Sommigen ontwikkelen angsten en krijgen buikklachten. Ze kunnen in een sociaal isolement terechtkomen.

Is er een relatie tussen hoogbegaafdheid en onderpresteren?

Hoogbegaafdheid en onderpresteren

Een aanzienlijk deel van de hoogbegaafde leerlingen presteert onder hun niveau. De schattingen variëren van 15% tot wel 50%. De verschillen in percentages hangen samen met verschillen in de definitie van onderpresteren.

Wat betekent onderpresteren?

Onderpresteren betekent letterlijk: onder het eigen niveau presteren. Onderpresteren is een fenomeen dat vaak voorkomt bij hoogbegaafden. Wanneer het eigen niveau ver boven het gemiddelde ligt, is de kans op onderpresteren groot. Geschat wordt dat ongeveer de helft van de hoogbegaafden onderpresteert.

23 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of je kind begaafd is?

Met een intelligentietest, ook wel bekend als de IQ-test, kun je vaststellen hoe intelligent je kind is. Bij een IQ-score van 130 of hoger wordt er gesproken van een hoge intelligentie, of ook wel een 'score op zeer begaafd niveau'.

Wat zijn de symptomen van hoogbegaafdheid?

Algemene kenmerken
  • Ongewone alertheid al op zeer jonge leeftijd.
  • Lange aandachtspanne/concentratie.
  • Sterke verbale begaafdheid: snel leren en goed verbanden kunnen leggen.
  • Ongebruikelijk goed geheugen: onthouden van veel informatie.
  • Ongebruikelijk grote woordenschat en complexe zinsbouw op jonge leeftijd.

Hoe gedragen hoogbegaafde kinderen zich?

Sommige kinderen met hoogbegaafdheid vertonen gedrag dat lijkt op odd. Ze zijn voortdurend opstandig en dwars. Ze gaan contant in discussie en gedragen zich dominant in de groep. Hierdoor hebben ze vaak ruzie met klasgenoten en conflic- ten met de leerkracht.

Welke problemen zie je bij kinderen die hoogbegaafd zijn?

Hoogbegaafde kinderen hebben weleens verborgen leerstoornissen. Dit kunnen stoornissen zijn zoals moeilijkheden met visuele perceptie, schrijfstoornissen, ruimtelijke stoornissen, dyslexie en aandacht stoornissen. Hoogbegaafde kinderen kunnen een slecht zelfbeeld ontwikkelen als ze een leerstoornis hebben.

Kun je hoogbegaafd zijn zonder hoog IQ?

Veel mensen zien het als een manier om hun hoogbegaafdheid te kunnen bewijzen. Misschien voelt het alsof je dan pas mag vinden en zeggen dat je hoogbegaafd bent. Maar hoogbegaafdheid komt niet altijd naar voren in een IQ-test. Sommige hoogbegaafden scoren zelfs laag op een IQ-test, ook al hebben ze een hoog IQ.

Waarom veel hoogbegaafden zich niet herkennen als hoogbegaafd?

Onder hoogbegaafden is veel diversiteit aanwezig. De ene hoogbegaafde is echt de andere niet. Dat betekent ook dat je jezelf niet in alle kenmerken hoeft te herkennen om hoogbegaafd te zijn. Bovendien speelt de omgeving waarin jij functioneert een grote rol in het wel of niet tot uiting komen van hoogbegaafdheid.

Wat doen bij vermoeden hoogbegaafdheid?

Hoogbegaafdheid testen

Wanneer je je zorgen maakt over de ontwikkeling van jouw zoon of dochter en vermoedt dat er sprake is van hoogbegaafdheid, kun je door Opdidakt een onderzoek laten uitvoeren. Bij een vermoeden van hoogbegaafdheid nemen we in ieder geval een intelligentietest af.

Wat te doen bij onderpresteren?

Onderpresteren voorkomen
  1. Aangepast onderwijs. Je kunt aangepast onderwijs aanbieden buiten de klas, bijvoorbeeld via een plusklas. ...
  2. Aangepast materiaal. Bied hoogbegaafde leerlingen voldoende uitdaging door ze aangepast materiaal te geven. ...
  3. Voldoende begeleiding. ...
  4. Klas overslaan. ...
  5. Scholing voor leraren.

Wat te doen als je kind te druk is?

Dit kunt u doen als uw kind heel druk is:
  • Op vaste tijden spelen, huiswerk maken, eten en naar bed.
  • Duidelijke regels afspreken voor de dingen die u belangrijk vindt. ...
  • Goed gedrag prijzen : dit is heel belangrijk! ...
  • Grenzen stellen : dit betekent dat u reageert als uw kind iets doet wat niet mag.

Waar komt een onhandelbaar kind vandaan?

Het kan verschillende oorzaken hebben dat een kind onhandelbaar wordt. Onbegrip vanuit de ouders, de komst van een jonger broertje of zusje, verkeerde vrienden en ook bepaalde aandoeningen, zoals asperger of ADHD kunnen ervoor zorgen dat ouders het kind minder goed begrijpen en begeleiding in de ontwikkeling.

Wat doen met een onhandelbaar kind?

Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.

Hoe kom je erachter of je kind hoogbegaafd is?

Vroege kenmerken hoogbegaafdheid

Snel gaan lopen (bijvoorbeeld met 10 maanden) Vroeg praten en over een grote woordenschat (met 1,5 jaar al 200 woorden of meer) beschikken. Snel inzicht in oorzaak en gevolg krijgen. Al vroeg alert zijn met veel aandacht voor de wereld om hem heen.

Waar zijn hoogbegaafden slecht in?

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Hierdoor hebben hoogbegaafde kinderen meer kans op emotionele problemen en vaker problemen in sociale relaties. Pesten: Hoogbegaafde kinderen lopen meer risico om het doelwit van pesten te worden, omdat ze zich anders gedragen dan leeftijdsgenoten.

Hebben hoogbegaafden gedragsproblemen?

Met name in het onderwijs kunnen hoogbegaafde kinderen zich te weinig gehoord, gezien en begrepen voelen. Hierdoor kunnen zij allerlei gedragsproblemen ontwikkelen. Een kind kan stil en teruggetrokken worden, en bijvoorbeeld oogcontact uit de weg gaan.

Hoe herken je hoogbegaafdheid bij een kleuter?

Veelvoorkomende eigenschappen van hoogbegaafde kinderen zijn:
  • opvallende intellectuele en sociale vaardigheden;
  • een uitstekende fijne motoriek;
  • een brede interesse;
  • creativiteit;
  • een uitmuntend geheugen;
  • doorzettingsvermogen;
  • goed kunnen omgaan met oudere kinderen;
  • een hoog IQ (hoger dan 130)

Hoe spelen hoogbegaafde kinderen?

Vaak zien we dat hoogbegaafde kinderen een brede interesse hebben en enorm nieuwsgierig en leergierig zijn. Ze worden graag uitgedaagd, ook tijdens het spelen. Daarnaast hebben ze vaak een levendige fantasie en zijn ze erg creatief.

Hoe voelt een hoogbegaafd kind zich?

Hoogbegaafdheid uit zich in het creatief denken, originaliteit en het vermogen om buiten reguliere kaders te denken. Hoogbegaafden hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel en accepteren regels en tradities niet zomaar. Er moet een reden voor gegeven worden.

Welke leeftijd hoogbegaafdheid testen?

,,Het uit zich eerst in een ontwikkelingsvoorsprong en vanaf een jaar of zes kan je de hoogbegaafdheid vaststellen met een test.

Wat kan een hoogbegaafd kind van 4 jaar?

Hoogbegaafde kleuters hebben een uitgebreide woordenschat, kennen moeilijke woorden, praten in complexe zinnen, maken woordgrapjes en kunnen vaak goed argumenteren. Ze beslissen zelf wat ze wel of niet vertellen. Als ze zich niet begrepen voelen, praten ze weinig.

Volgende artikel
Is aangetrouwde familie familie?