Toxoplasmosis | Acquired vs Congenital | Signs, Symptoms, Diagnosis and Treatment

Hoe weet ik of ik immuun ben voor toxoplasmose?

Gevraagd door: Livia von Heinrich d'Omóróvicza Bsc  |  Laatste update: 3 maart 2024
Score: 4.5/5 (16 stemmen)

Als je van plan bent zwanger te worden, kan je best nog voor je zwanger bent een bloedafname laten doen om te zien of je immuun bent tegen toxoplasmose. Zowel jij als je kind zijn immers beschermd als je deze ziekte ooit al hebt opgelopen.

Wat als je niet immuun bent voor toxoplasmose?

Als blijkt dat u niet immuun bent voor toxoplasmose, dan moet u enkele maatregelen in acht nemen. Vermijd rauw vlees en rauwe groenten. Verhit het voedsel voldoende. Vooraf invriezen tot -20°C volstaat ook.

Hoe word je immuun tegen toxoplasmose?

Het is een ziekte die je kan oplopen door het eten van rauw of onvoldoende gaar vlees, door het eten van ongewassen rauwe groenten en fruit en door contact met aarde, besmet met kattenuitwerpselen. je bent niet vatbaar (immuun) voor toxoplasmose? Dan zijn er geen preventieve maatregelen tegen toxoplasmose nodig.

Hoe groot is de kans dat je toxoplasmose krijgt?

De zwangerschapsduur op het moment van infectie bepaalt de grootte van de kans op transmissie van Toxoplasma gondii van moeder naar baby. De transmissiekans bedraagt 0-10% in het eerste zwangerschapstrimester (0-12 weken), 30% in het tweede trimester (13-26 weken) en 35-60% in het derde trimester (27-40 weken).

Hoeveel keer kan je toxoplasmose krijgen?

Eenmaal u toxoplasmose hebt gehad, bent u de rest van uw leven immuun voor de ziekte. Deze ziekte kan ook niet worden overgedragen van mens op mens.

17 gerelateerde vragen gevonden

Is toxoplasmose gevaarlijk als je niet zwanger bent?

Wat is toxoplasmose? Toxoplasmose is meestal een onschuldige ziekte. Enkel ongeboren baby's of erg verzwakte personen kunnen belangrijke gevolgen ondervinden. Toxoplasmose wordt in de volksmond soms (ten onrechte) kattenziekte genoemd.

Hoe lang blijft toxoplasmose in je lichaam?

Bij een klein deel van de mensen verloopt de infectie ernstig, met klinische beelden als encefalitis, pneumonie of myositis. Toxoplasma blijft levenslang aanwezig in het lichaam. Bij immunocompetente mensen levert dit over het algemeen geen problemen op.

Wat als je al toxoplasmose hebt gehad?

Voor de meeste mensen is toxoplasmose onschuldig. Sommige mensen vertonen helemaal geen klachten na infectie. Anderen hebben vage klachten als moeheid, lusteloosheid, opgezwollen klieren, lichte koorts of huiduitslag. Als je al toxoplasmose hebt gehad, ben je er daarna immuun voor en kan een besmetting geen kwaad.

Kun je testen op toxoplasmose?

Toxoplasmose komt door middel van een bloedtest aan het licht. Bij een acute infectie is de toxoplasmose na een week zichtbaar, anders is dat tussen 2 en 8 weken. De bloedtest kun je bij de huisarts of gynaecoloog laten afnemen. Je kunt binnen ongeveer 24 uur de uitslag van de test verwachten.

Kan je twee keer toxoplasmose krijgen?

Men kan wel een tweede keer besmet worden, maar loopt dan (nog) minder kans op ziektesymptomen. De kans dat een zwangere vrouw de parasiet bij een tweede besmetting overdraagt naar de foetus is érg klein. De aanwezigheid van de antilichamen in het bloed verraadt dat de persoon ooit met de parasiet besmet geraakte.

Kan je toxoplasmose krijgen door een kat te aaien?

Maar de parasiet wordt niet overgedragen door de poes te aaien. Met een aantal voorzorgsmaatregelen is er dus niets aan de hand. Een zwangere vrouw kan het schoonmaken van de kattenbak beter aan iemand anders over laten.

Kan je genezen van toxoplasmose?

Gelukkig is een toxoplasmose-infectie goed te behandelen met een combinatie van medicijnen. Naast antibiotica schrijft de oogarts ontstekingsremmende middelen (corticosteroïden) voor. Zo wordt de parasiet bestreden en de ontstekingsreactie van het lichaam geremd.

Heeft toxoplasmose invloed op je ongeboren kind?

Vroeg in de zwangerschap is de schade het grootst en lijdt besmetting vaak tot intra-uteriene vruchtdood of abortus. Later in de zwangerschap treden vooral neurologische en oogafwijkingen op bij de pasgeborene.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.

Hoe kattenbak verschonen als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap kun je beter niet de kattenbak verschonen, ook niet met handschoenen. In de ontlasting van katten kan namelijk de kleine, eencellige parasiet toxoplasma gondii zitten. Deze parasiet veroorzaakt de infectieziekte toxoplasmose.

Wat mag je wel en niet als je zwanger bent?

Let op deze dingen als je zwanger bent:
  • Geen alcohol. Een beetje alcohol kan al schadelijk zijn voor je baby.
  • Niet meer dan 2 kopjes koffie per dag. ...
  • Niet te veel soja-producten. ...
  • Geen of weinig zoethout-thee. ...
  • Geen of weinig kruidenthee. ...
  • Geen rauwe melk. ...
  • Geen zachte kaas van rauwe melk. ...
  • Geen rauwe eieren.

Wat betekent toxoplasmose positief?

Een positieve test wijst op een doorgemaakte infectie. Bij mogelijk expositie worden IgG en IgM (immuunglobuline M) antistoffen bepaald. Een positieve IgM kan wijzen op een recente infectie. De bepaling is echter zo gevoelig dat deze maanden na de infectie nog positief kan zijn.

Heeft mijn kat toxoplasmose?

De meeste katten die zich infecteren met de toxoplasma parasiet vertonen geen symptomen. Soms zien we diarree of anderszins zachte ontlasting. Als een kat algehele toxoplasmose ontwikkeld, is de kat erg ziek en zijn de darmen, lever, longen en het zenuwstelsel aangetast. Soms ontwikkelen katten oogafwijkingen.

Waarom niet tuinieren tijdens zwangerschap?

Tuinieren en kattenbakken

Een zwangerschap is een mooi excuus om het tuinieren en het verschonen van de kattenbak aan iemand anders over te laten. Er bestaat namelijk een redelijke kans dat je besmet raakt met de parasiet toxoplasmose gondii. Deze parasiet verspreidt zich via kattenpoep en vlees.

Kun je feta eten als je zwanger bent?

Feta, witte en Mediterrane kaas

Griekse feta kun je gerust eten tijdens de zwangerschap, zolang de kaas maar is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Ook de varianten op feta die gemaakt zijn van gepasteuriseerde koemelk (witte kaas en Mediterrane kaas) kun je gerust eten als je zwanger bent.

Hoe gevaarlijk is kattenpis?

Het inademen van katten urine kan u ook ziek maken. Kattenplas zit vol met ammoniak, een giftig gas dat hoofdpijn kan veroorzaken, astma-aanvallen kan veroorzaken en zelfs kan leiden tot ernstige aandoeningen van de luchtwegen, zoals longontsteking.

Hoe slecht is carpaccio als je zwanger bent?

Carpaccio is gemaakt van rauw rundvlees. Tijdens de zwangerschap kun je beter geen rauw vlees eten, vanwege het risico op een toxoplasmose infectie. De toxoplasmose bacteria kan mogelijk schadelijk zijn voor je ongeboren baby, waarom je carpaccio en andere gerechten met rauw vlees beter kunt laten staan.

Is kitten gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Hou de kat weg van het aanrecht en de eettafel. Vooral jonge katten hebben toxoplasma-parasieten, dus neem geen kitten in huis tijdens je zwangerschap of als je bezig bent met zwanger worden. De kans dat de toxoplasma-parasiet in de vacht van een kat zit, is heel klein.

Wat mag je niet eten bij toxoplasmose?

Eet geen rauw of halfdoorbakken vlees, enkel goed doorbakken. Was je handen en nagels grondig na aanraking of bewerking van rauw vlees. Reinig oppervlakken en gereedschappen die met rauw vlees in aanraking zijn geweest. Was en spoel rauwe groenten en rauw fruit grondig en schil ze indien mogeljk.

Waar mag je een kat niet aaien?

De meeste katten houden er niet van om geaaid te worden tegen de haren in. Ga niet langs de zijkant van het lichaam en stop bij de staart. Sommige katten vinden het fijn om iets meer druk te voelen net aan aan het begin van de staart omdat hier ook een geurklier zit.