Kinderopvang SKDD collega's aan het woord

Welke overheidsinstantie is verantwoordelijk voor de controle in de kinderdagverblijven of crèches?

Gevraagd door: Helena Bosch  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (34 stemmen)

De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) voert de inspectie uit (in opdracht van de gemeente). De inspecteur van de GGD is de zogenaamde toezichthouder. De inspecteur bezoekt minimaal één keer per jaar alle kinderdagverblijven, bso's, gastouderbureaus, peuterspeelzalen en een deel van alle gastouders.

Welke overheidsinstantie is verantwoordelijk voor de controle in de kinderdagverblijven of creches?

Voor haar toezicht op de toepassing van de kwaliteitseisen baseert Zorginspectie zich op een referentiekader dat alle regelgeving samenbrengt. Dit vindt u bij Kind en Gezin. Minstens 2 keer in een periode van 3 jaar inspecteert Zorginspectie de groepsopvang en de gezinsopvang die alleen werkt.

Wie controleert de kinderopvang?

De oudercommissie heeft adviesrecht over het veiligheids- en gezondheidsbeleid. De GGD is toezichthouder van de kinderopvang en controleert het beleid.

Wie controleert de kwaliteit in de kinderopvang?

Toezichthouders van de GGD zien toe op het naleven van de eisen en dragen zo bij aan het waarborgen van die kwaliteit van de kinderopvang. Gemeenten in Nederland hebben de opdracht toezicht te houden op de kinderopvang en gastouderopvang en schakelen hiervoor de GGD'en in.

Wie is verantwoordelijk voor kinderopvang?

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de toezicht en handhaving op kinderopvang. In opdracht van de gemeente voert de GGD dit toezicht uit en adviseert de gemeente hierover. Minimaal 1 keer per jaar bezoekt de GGD onaangekondigd ieder gastouderbureau, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang.

25 gerelateerde vragen gevonden

Welk ministerie gaat over kinderopvang?

Kinderopvang valt onder het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wat controleert de GGD bij kinderopvang?

De toezichthouder van de GGD onderzoekt of de opvanglocatie – nu er daadwerkelijk kinderen worden opgevangen – voldoet aan alle kwaliteitseisen uit de Wet kinderopvang. Zowel de eerder beoordeelde kwaliteitseisen als de praktijk komen aan bod bij dit onderzoek.

Wat doet een toezichthouder kinderopvang?

De functie van inspecteur kinderopvang (ofwel toezichthouder kinderopvang) is in het leven geroepen vanuit GGD'en. Je houdt namens de GGD toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang door het inspecteren van kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, gastouders en gastouderbureaus volgens de Wet kinderopvang.

Wie controleert kwaliteit van zorg?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houden toezicht op de zorg. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert zorgondernemingen op grond van de Mededingingswet.

Welke organisatie heeft als belangrijkste doelstelling het verbeteren van de kwaliteit binnen de kinderopvang?

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor handhaving van de kwaliteitseisen op de kinderopvang. De GGD-kinderopvanginspectie houdt in opdracht van de gemeenten toezicht op de locaties. De volgende zaken worden in de huidige situatie onder meer gecontroleerd: Groepsgrootte en het aantal kinderen per pedagogisch medewerker.

Welke protocollen zijn verplicht in de kinderopvang?

De volgende protocollen worden gehanteerd en zijn in te zien op de groep van uw kind(eren).
  • Veiligheid en Gezondheid protocol.
  • Protocol Veilig slapen en Wiegendood.
  • Protocol bij Sterfgevallen.
  • Ziekteprotocol met richtlijnen GGD.
  • Protocol bij Pesten en Internet.
  • Zorg map.

Wat staat er in de Wet IKK?

De Wet IKK staat voor Wet Innovatie en Kwaliteit in de Kinderopvang. Het doel van de wet is dat de kwaliteit van de kinderopvang verbetert. Dit zie je terug in een aantal nieuwe regels, aanscherping van bestaande regels en in de nadruk die gelegd wordt op de professionaliteit van jou en je vak.

Wat is achterwacht kinderopvang?

De achterwacht is een persoon die op afroep beschikbaar is voor de pedagogisch professional die (tijdelijk) alleen op de groep of locatie staat. De achterwachtregeling geldt voor het kinderdagverblijf, de bso en peuterspeelzaal.

Hoe weet ik of mijn kind het goed heeft in de opvang?

Je kind voelt zich goed in de opvang als hij:

zich op zijn gemak voelt bij de begeleider en plezier beleeft aan de contacten. spontaan beroep op zijn vertrouwenspersoon, dingen toont, lacht, vertelt,... enthousiast reageert op wat de kinderbegeleider aan spel aanbiedt.

Wie controleert Kind en Gezin?

Je kan bij de arts of verpleegkundige terecht met al je vragen over ontwikkeling, voeding, opvoeding en ouderschap, gezondheid, praktische vragen ... De gezondheid, groei en ontwikkeling van je kind wordt opgevolgd. De opvolging van de groei gebeurt aan de hand van de Vlaamse groeicurven.

Wat is het verschil tussen gezinsopvang en groepsopvang?

De gezinsopvang (onthaalouder) is kleinschalig met opvang door een begeleider, meestal bij de onthaalouder thuis. De groepsopvang (crèche) is groter met meerdere begeleiders.

Wat is de rol van de overheid in de zorg?

Goed bestuur moet ervoor zorgen dat: zorgaanbieders zorgen voor kwalitatief goede en veilige zorg voor hun clienten; duidelijk is wie voor welk onderdeel binnen de zorgaanbieder verantwoordelijk is; zorgaanbieders zorgen voor goed financieel beheer.

Wie is er verantwoordelijk voor de zorg?

De Rijksoverheid, de gemeenten en de zorgverzekeraars zijn samen verantwoordelijk voor de langdurige zorg aan huis.

Wat doet de raad van toezicht in de zorg?

De raad van toezicht benoemt, schorst, ontslaat en verleent décharge aan de leden van de raad van bestuur. De raad van toezicht stelt de beloning, de contractduur, de rechtspositie en de andere arbeidsvoorwaarden van de individuele leden van de raad van bestuur vast.

Wie controleert de toezichthouder?

De provincie en gemeenten hebben de taak de naleving van de milieuregels te controleren. Wanneer u een activiteit uitvoert waarvoor milieuregels zijn opgesteld, dan moet u zich daar aan houden.

Wat valt onder toezichthouder?

Onder een "toezichthouder" wordt verstaan: een persoon, bij of krachtens wettelijk voorschrift belast met het houden van (onafhankelijk) toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens enig wettelijk voorschrift. Er zijn meer dan 100 Nederlandse toezichthouders actief.

Wat is de taak van de onafhankelijke toezichthouder?

Onder onafhankelijkheid verstaan we dat de toezichthouder, binnen zijn wettelijke mandaat, zelfstandig prioriteiten stelt en zelfstandig afwegingen maakt, bijvoorbeeld om een vermoede overtreding te onderzoeken en te bepalen welke sancties hij oplegt.

Wie is er verantwoordelijk voor de GGD?

Gemeente is verantwoordelijk voor publieke gezondheid

GGD'en zijn gemeenschappelijke regelingen en worden bestuurd door de wethouders van deelnemende gemeenten.

Welke organisatie behartigt en vertegenwoordigt de belangen van ondernemers in de kinderopvang?

Brancheorganisatie Kinderopvang is de organisatie die de belangen van ondernemers in de kinderopvang behartigt en vertegenwoordigt.

Wat zijn de taken van de oudercommissie in de kinderopvang?

Het doel van de oudercommissie is om gevraagd en ongevraagd advies geven aan de kinderopvangorganisatie over de kwaliteit van de zorg. De oudercommissie onderhoudt daarvoor contact met de ouders, de organisatie en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

Volgende artikel
Welke pindakaas mag een baby?