Hoe weer je of je ontsluiting hebt?
Gevraagd door: Marinus Blewanus | Laatste update: 8 juli 2025Score: 4.9/5 (16 stemmen)
Je verloskundige of arts meet tijdens een vaginaal toucher de ontsluiting. Met de wijs- en middelvinger voelt ze in je vagina hoeveel ruimte er is in de baarmoedermond. Afhankelijk van hoe ver de wijs- en middelvinger van elkaar geopend kunnen worden tijdens dit onderzoek, schat ze hoeveel ontsluiting er is.
Hoe kan ik controleren of ik ontsluiting heb?
Past één vinger in de baarmoedermond, dan is dit 1 centimeter ontsluiting, met 2 vingers is het 3 centimeter ontsluiting, kan ze een V maken, dan is het 4 centimeter, en zo verder. Is er uiteindelijk geen rand van de baarmoedermond meer te voelen rond het hoofdje van de baby, dan heb je volledige ontsluiting.
Kun je ongemerkt ontsluiting hebben?
Soms gaat de ontsluiting ongemerkt totdat u ineens persdrang heeft en het kind snel wordt geboren. Ook kan het voorkomen dat u dagenlang weeën heeft met toenemende ontsluiting.
Wat voel je bij beginnende ontsluiting?
Een bevalling begint vaak met wat 'gerommel', willekeurige samentrekkingen van je baarmoeder waar nog geen ritme inzit en die niet heviger worden. Deze voorweeën kunnen ook weer afzakken.
Kan je nog seks hebben als je ontsluiting hebt?
Zolang je nog bloed verliest, is het advies om niets in te brengen in je vagina. Andere vormen van intimiteit en seks, zoals orale seks of masturberen, kunnen wel. Wanneer je weer begint met seks met je partner, is het ook belangrijk dat jullie er allebei aan toe zijn.
Wat wekt ontsluiting op?
Het hormoon oxytocine zorgt voor deze samentrekkingen van de baarmoederspieren. Voordat dit gebeurt, maakt het hormoon prostaglandine de baarmoedermond zacht en kort (verweken en verstrijken) om te kunnen openen (ontsluiten).
Hoe lang duurt het nog na de 10 cm ontsluiting?
Als je de 10 cm ontsluiting hebt bereikt in de actieve fase dan ga je over naar de persfase waarin je kind ook geboren wordt. Als je kind geboren is dan kom je in het nageboorte tijdperk. Dit duurt tot ongeveer 2 uur na de geboorte van het kind.
Hoe voelt de baarmoedermond bij ontsluiting?
Heb je volledige ontsluiting, dan is de baarmoedermond helemaal open. Vaak voel je nu ook dat je kindje dieper in je bekken komt. Tijdens een wee voel je dan druk in je bekken. Het lijkt net alsof je moet poepen.
Hoe kan ik mijn ontsluiting versnellen?
De sleutel om je arbeid te versnellen, is ontspannen.
Je moet je vooral op je gemak voelen. Zorg ervoor dat je in een rustige omgeving bent en je in een comfortabele positie kan zitten, zodat je je in je bubbel kan terugtrekken. Yogaoefeningen, sofrologie of zelfhypnose helpen om gemakkelijker te ontspannen.
Kun je zelf voelen hoeveel ontsluiting je hebt?
Met de wijs- en middelvinger voelt ze in je vagina hoeveel ruimte er is in de baarmoedermond. Afhankelijk van hoe ver de wijs- en middelvinger van elkaar geopend kunnen worden tijdens dit onderzoek, schat ze hoeveel ontsluiting er is.
Hoe merk je dat je bijna gaat bevallen?
De weeën beginnen en zijn regelmatig
Je kunt het vergelijken met menstruatiepijn of lage rugpijn. Na verloop van tijd komen die krampen regelmatig terug en worden ze ook krachtiger. Echte weeën zijn overduidelijk te herkennen. Je kunt ook misselijk zijn tijdens weeën.
Is platte rust tijdens de zwangerschap belangrijk?
Er zijn heel wat redenen om bedrust voor te schrijven. Bedrust kan helpen om een hoge bloeddruk te verlagen, het kan worden ingezet om een dreigende vroeggeboorte uit te stellen of het zorgt ervoor dat je lichaam wordt ontlast wat voordelen oplevert wanneer je bloed verliest.
Hoe voel je of je baarmoedermond open staat?
Als je vruchtbaar bent, is de baarmoedermond zo zacht als je oorlel of lippen en staat hij een beetje open.
Wat is een valse start van de bevalling?
Valse start van de bevalling
Harde buiken kunnen ook regelmatig om de 5 minuten komen, maar zwakken vaak na een periode weer af. Dit wordt ook wel een valse start genoemd en dit gebeurt vaker dan je denkt! We zien dat een valse start vaker voorkomt bij dames die al eens bevallen zijn.
Kun je zelf voelen of je baarmoedermond verstreken is?
Dit kun je merken doordat je krampen in je onderbuik voelt, maar soms merk je er niets van. Normaal gesproken is de baarmoedermond een stug tuutje en staat deze wat naar achter. Tijdens deze fase wordt de baarmoedermond zachter en korter (verstrijken noemen we dat) en komt de baarmoedermond meer naar het midden.
Hoe kun je zelf toucheren?
Toucheren wordt met handschoenen aan gedaan, en ook een beetje glijmiddel. Je kunt ook getoucheerd worden terwijl je in het bevalbad zit of op de baarkruk. Zittend op de baarkruk is de baarmoedermond beter te bereiken, omdat hij minder naar achteren kantelt dan wanneer je op je rug ligt.
Kan ontsluiting weer weggaan?
De ontsluiting kan soms erg vlot verlopen, dan gaan we niet meer bij je weg. Die keuze baseren we niet alleen op het aantal cm ontsluiting maar ook op de weeënactiviteit. Voorweeën: Je hebt bij een tweede of volgende kindje veel kans op voorweeën: weeën die een poosje regelmatig komen maar ook weer weg zakken.
Hoe herken je ontsluitingsweeën?
Ontsluitingsweeën. Bij een ontsluitingswee begint de bevalling echt. Deze weeën beginnen langzaam en worden steeds sterker, om zo de baarmoedermond klaar te stomen voor de geboorte van de baby. Ontsluitingsweeën voel je niet alleen in je buik, maar soms ook in je rug en benen.
Hoeveel cm ontsluiting niet meer naar ziekenhuis?
In geval van een thuisbevalling bellen we bij 5-6 centimeter ontsluiting de kraamverzorgster die ons komt ondersteunen bij de bevalling. Ga je poliklinisch bevallen dan gaan we bij 5-6 centimeter ontsluiting richting het ziekenhuis. De eerste vijf centimeter zijn voor de meeste vrouwen goed te doen.
Hoe versnel je ontsluiting?
Het helpt om de wee rustig weg te zuchten. Door op je ademhaling te concentreren ontspan je je bekkenbodem waardoor de ontsluiting makkelijker toeneemt. Doordat je je focust op de ademhaling kan je de wee ook beter opvangen. Probeer tijdens de ontsluitingsperiode regelmatig van houding te veranderen.
Kan je vrijen met ontsluiting?
Wanneer mag u niet meer vrijen? als er geen medische redenen zijn om het niet te doen (bijvoorbeeld infecties, premature contracties, voortijdige ontsluiting, …) kunt u in principe vrijen tot de laatste dag van de zwangerschap.
Hoe voelt het begin van de bevalling?
Aan het begin van de bevalling kunnen de weeën onregelmatig zijn en zeurende onderbuikpijn geven. Naarmate de bevalling doorzet komen de weeën regelmatig en worden ze pijnlijker. Goede ontsluitingsweeën komen met regelmaat om de 3-5 minuten terug en houden een minuut aan.
Kan je ontsluiting zelf zien?
Of je baarmoedermond korter wordt en er ontsluiting ontstaat kun je dus niet zien, dit kan je verloskundige je vertellen door hiernaar te voelen. Dit voelen noemen we een inwendig onderzoek of vaginaal toucher. Je herkent een wee doordat je baarmoeder tijdens een wee samentrekt en dus helemaal hard wordt.
Stoppen weeën als je gaat slapen?
Weeën zijn krachtige en pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder. Echte weeën zijn niet te missen; ze verdwijnen niet als je gaat liggen of rusten. Zolang weeën niet regelmatig komen, kunnen de weeën van het ene op het andere moment weer stoppen.
Wat zorgt voor ontsluiting?
Door de inwendige druk op de vliezen en baarmoedermond ontstaat er wat ontsluiting. Daarnaast zorgt de druk dat het lichaam het hormoon prostaglandine afgeeft, dat voor rijping van de baarmoederhals zorgt. Het rijpingsproces kan ongemerkt verlopen of samengaan met contracties (weeën).
Wie bepaalt het geslacht, de vader of de moeder?
Hoe tonen mannen hun interesse?