How to care for a baby’s umbilical cord

Hoe verzorg je de navel van een baby?

Gevraagd door: bacc. Cornelis van Nederlotharingen D  |  Laatste update: 3 maart 2024
Score: 5/5 (53 stemmen)

De meeste baby's blijven erbij doorslapen en lijken er geen last van te hebben: Maak de navel deppend schoon met een wattenschijfje met lauw water. Droog de navel deppend af. Doe een mespuntje zout op het navelgranuloom.

Hoe geneest navel baby?

Het navelstompje. Nadat de navelstreng van je baby is doorgeknipt, blijft er een navelstomp over. Die droogt langzaam in, wordt zwart en laat na ongeveer een week vanzelf los.

Hoe lang Navelstompje?

Het navelstompje valt er meestal af binnen een paar weken na de geboorte van je baby. Neem contact op met de zorgverlener van je baby als deze er niet af is gevallen tegen de tijd dat je kleintje twee maanden oud is.

Hoe lang bloed uit navel baby?

Als het navelstompje is afgevallen, gemiddeld na 7 tot 14 dagen, kan het navelhof iets bloeden of er kan iets pus opzitten, maak dit schoon bij iedere verschoning met schoon water en dep goed droog met een schone hydrofiel luier. Als de navel mooi droog is hoef je er verder geen extra aandacht meer aan te besteden.

Hoe navelstreng verzorgen?

Verzorg de navelstomp minstens 1x per dag en telkens als hij in contact is gekomen met urine of ontlasting.
  1. Bedek de navelstomp niet extra, ook niet met de luier (plooi de luier eventueel een beetje om).
  2. Was de navelstomp met water en zeep. ...
  3. Droog goed af met een zachte doek.

30 gerelateerde vragen gevonden

Wat moet je doen als de navelstreng eraf valt?

Het stukje navelstreng dat bij de baby achterblijft, is het navelstompje. Dit stompje is onschuldig: na een aantal dagen droogt het stompje uit en laat het vanzelf los. Je kan er het beste niet teveel aanzitten, maar je mag het wel wassen en het daarna voorzichtig droogdeppen.

Hoelang duurt uitkloppen navelstreng?

Als de baby net geboren is, is die navelstreng nog blauw met dikke vaten die om elkaar heen kronkelen. De hartslag klopt dan nog in de navelstreng, en die helemaal laten uitkloppen kost een paar minuten. Meestal rond de tien, maar 35 minuten kan ook.”

Hoe ziet een ontstoken navel eruit baby?

Wanneer het navelstompje vies begint te ruiken, de huid rondom rood en opgezet is of er wat pus op het stompje zit kan het zijn dat het stompje is ontstoken. Vraag in dat geval om raad bij je kraamverzorgster, verloskundige of huisarts.

Hoe vaak moet je je navel schoonmaken?

Simpelweg douchen en wassen zou het meeste pluis, kiemen en de rest moeten kunnen verwijderen. Maar als je een innie hebt, zou je eens per week ook nog eens extra moeten schoonmaken van binnen. Gebruik een wattenstaafje met zeep en water of een beetje pure alcohol.

Hoe ziet navelbreuk baby eruit?

Hoe ziet een navelbreuk eruit? Je herkent het aan een elastische, uitstulpende bobbel in de navelstreek. Dit wordt ook wel eens een knoopnavel genoemd. Als je baby op zijn rug ligt, zakt deze uitstulping vaak vanzelf weer naar binnen.

Hoe snel moet navelstreng doorknippen?

Soms zelfs al voor de volledige geboorte van de baby! Het kan ook anders. Sterker nog, het is zelfs beter om te wachten. Niet voor niets adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de navelstreng pas na 60 seconden door te knippen, of wanneer de navelstreng gestopt is met kloppen.

Doet loslaten navelstreng pijn?

Het afvallen van de navelstreng doet meestal geen pijn voor de baby. Het is een natuurlijk proces en baby's hebben meestal geen last van het afvallen van hun navelstreng. In sommige gevallen kan het navelstompje echter gevoelig zijn, maar dit is normaal en verdwijnt meestal snel.

Kan je navel open gaan?

Een verworven navelbreuk kan voorkomen bij volwassenen en kinderen. Het wordt veroorzaakt door een verhoogde druk in de buikholte of verzakking van de buikwand. Dit kan komen door zwangerschap, overgewicht, zwaar lichamelijk werk, veel hoesten of bepaalde ziekten zoals levercirrose.

Wat betekent het als er vocht uit je navel komt?

In dat geval is er sprake van een schimmelinfectie in de navel. De warme en vochtige omgeving in de navel is een paradijs voor schimmelgroei en een veel voorkomende reden voor een schimmelinfectie in de navel. Een schimmelinfectie in de navel kan ook ontstaan door een gebrek aan goede persoonlijke hygiëne.

Wat gebeurd er als je navel open gaat?

Een navelbreuk is een uitstulping van buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Bij druk op de buik, door bijvoorbeeld hoesten en persen, puilt de zwelling naar buiten. Meestal zijn er geen klachten en hoeft u er niets aan te doen.

Waarom uitpuilende navel?

Als je buik flink groeit tijdens de zwangerschap, kan er zoveel druk van binnenuit op de buikwand komen te staan dat je navel uit gaat puilen. Als je navel naar buiten 'plopt' tijdens de eerste zwangerschap, gebeurt dat meestal in het eind van het tweede of in het derde trimester van de zwangerschap.

Kan je navel lekken?

Er kan een verkleuring, zwelling of een rode dikke rand zichtbaar zijn. Meestal lekt er dan vocht uit de navel.

Wat is Buikpluis?

Navelpluis: mannen vs vrouwen

Navelpluis bestaat hoofdzakelijk uit kledingvezels, maar ook deels uit haar- en huidcellen. De beharing op je buik schraapt als het ware kleine stukjes pluis van je kleding af. Dat blijft vervolgens plakken in de talgrijke diepte van je navel.

Waarom Castorolie in je navel?

En castorolie zou helpen bij het verkrijgen van een zachtere en vollere huid. En wees voorzichtig, want je kunt ook een allergische reactie krijgen op essentiële oliën. Gebruik daarom altijd een met olie (bijv druivenpitolie) verdunde essentiële olie.

Hoe weet je of je navel ontstoken is?

Ontsteking. Een navelontsteking ontstaat in de eerste dagen na de geboorte. Het navelstompje wordt dan vochtig en gaat stinken. De huid, ook rond de navel, wordt rood en voelt warm aan.

Welke zalf voor ontstoken navel?

Meestal schrijven artsen in dat geval fusidinezuur in een crème of zalf voor. Fusidinezuur bestrijdt verschillende soorten bacteriën. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.

Kan een navelbreuk pijn doen bij babys?

Een navelbreuk hoeft geen klachten te geven, maar kan bij een beklemming wel pijnlijk zijn. Klachten die uw kind kan krijgen zijn ongemak, een zeurend of branderig gevoel en pijn in dat gebied. Soms wordt de bobbel platter als uw kind gaat liggen of als u de bult terugduwt.

Wat is het gouden uur bevalling?

Het eerste uur na de geboorte is heel bijzonder en belangrijk. In dit uur, ook wel het gouden uur genoemd, wordt de basis gelegd voor de band tussen moeder en kind.

Wat gebeurd er als je de navelstreng niet doorgeknipt?

Bij het intact laten van de navelstreng, kan de bloedtoevoer naar de baby door blijven gaan. Tijdens de bevalling draagt de placenta ongeveer 25-30% bloed van de baby. Dit bloed bevat niet alleen zuurstof, maar ook stamcellen, ijzer, witte bloedcellen en antistoffen.

Wat gebeurt er als je de navelstreng niet doorgeknipt?

Zo begint je baby niet meteen met een tekort aan bloed. Als je de navelstreng dus niet direct doorknipt, heeft de baby meer tijd om na de geboorte het bloed dat hij naar de placenta gestuwd had weer terug in zijn lijf te laten stromen.

Volgende artikel
Welke kleur maakt je ogen groter?