Wil je een erfenis verdelen zonder notaris? Dat kan in deze gevallen.

Hoe verdeel je een erfenis zonder testament?

Gevraagd door: Nienke van de Ven  |  Laatste update: 20 december 2023
Score: 4.3/5 (43 stemmen)

Bij de wettelijke verdeling in het erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt. Sinds 2018 gelden er regels die bepalen dat erfenissen en schenkingen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen.

Wie erft wat bij overlijden zonder testament?

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.

Kan ik de erfenis zelf verdelen?

De verdeling van de nalatenschap kunt u zelf doen, maar u kunt ook een notaris vragen om te helpen. Als er meer schulden dan bezittingen zijn in de nalatenschap en u heeft beneficiair aanvaard, is het verstandig u te laten adviseren.

Hoe verdeel je het eerlijkst een erfenis?

Zorg dat iedere erfgenaam een bedrag hecht aan een elk kostbaar object. Tel per erfgenaam het totaalbedrag op. Dit bedrag denkt de erfgenaam te moeten verdelen. Deel dat vervolgens door het aantal erfgenamen en je je krijgt voor iedere erfgenaam een bedrag waarvan hij of zij denkt dat hij daar recht op heeft.

Hoe werkt het verdelen van een erfenis?

Bij een wettelijke verdeling zijn de echtgenoot van de overledene en de kinderen voor gelijke delen erfgenaam. Maar de hele erfenis (bezittingen en schulden) gaat direct naar de echtgenoot van de overledene. De kinderen hebben wel recht op een deel van de erfenis - hun wettelijk erfdeel - maar zij krijgen dit nog niet.

30 gerelateerde vragen gevonden

Wat gebeurt er met erfenis zonder testament?

Is er geen testament, dan bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. De erfgenamen moeten samen de nalatenschap afwikkelen. Komen jullie er niet uit, dan kan de kantonrechter een besluit nemen.

Is er altijd een notaris nodig bij overlijden?

Het is niet verplicht om een notaris in te schakelen, maar soms is dat wel nodig. Staat er bijvoorbeeld geld op een geblokkeerde bankrekening van de overledene? Dan heb je als erfgenaam in sommige gevallen een verklaring van erfrecht nodig om aan te tonen dat je recht hebt op het banktegoed van de overledene.

Hoe verdeel je de inboedel bij een erfenis?

Hoe verdeel je de inboedel eerlijk?
  1. Maak, voordat het over de spullen zelf gaat, een plan van aanpak met alle betrokkenen. ...
  2. Maak een lijst met alle spullen die verdeeld moeten worden.
  3. Bepaal de waarde van de spullen. ...
  4. Laat iedereen een lijst maken van wat hij/zij het liefst wil hebben, in volgorde van belangrijkheid.

Wie betaalt de notaris bij erfenis?

De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.

Hoe voorkom ik dat de erfenis in verkeerde handen valt?

Opmaken verklaring van erfrecht

Op dat moment wordt de rekening van de overledene geblokkeerd. Zo wordt voorkomen dat er geld kan verdwijnen of in verkeerde handen kan vallen. Om weer bij de bankrekening te kunnen, zal de bank een verklaring van erfrecht eisen. Soms is die voldoende om de blokkering op te heffen.

Wie is executeur testamentair als er geen testament is?

Een erflater kan een executeur alleen bij testament benoemen. Als er geen testament is, kan er dus ook geen executeur zijn. De erfgenamen moeten de nalatenschap dan samen afwikkelen. Wel is het mogelijk dat aan één van de erfgenamen (of aan een derde) een volmacht wordt gegeven voor de afwikkeling van de nalatenschap.

Wat zijn de notariskosten bij een erfenis?

Ofwel bij een notaris, wat gemiddeld tussen de 300 en 500 euro kost. Ofwel gratis bij het Kantoor Rechtszekerheid bevoegd voor de woonplaats van de overledene, op voorwaarde dat de nalatenschap aan bepaalde wettelijke voorwaarden voldoet.

Is het erg als je geen testament hebt?

Hebt u geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels van het erfrecht staan in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat om kinderen die eigen kinderen waren door geboorte of erkenning of geadopteerde kinderen.

Wie regelt de erfenis na overlijden?

U kunt in uw testament een executeur aanwijzen. De executeur betaalt schulden en beheert goederen zolang deze nog niet onder de erfgenamen zijn verdeeld. In uw testament kunt u ook andere taken aan de executeur opdragen. Bijvoorbeeld het regelen van de begrafenis of crematie.

Hoe wordt een erfenis uitbetaald?

Over de nalatenschap moet je namelijk in de meeste gevallen belasting afdragen. Daarna moeten alle rekeningen betaald worden, bijvoorbeeld voor de notaris, de executeur en eventuele rechtbankkosten. Het geld dat overblijft, wordt vervolgens uitbetaald aan de erfgenamen.

Hoe lang duurt het voordat je de erfenis krijgt?

Dit duurt in veel gevallen gemakkelijk een jaar. In ingewikkeldere situaties kan dat oplopen tot een meerdere jaren. Een legaat wordt meestal eerder uitgekeerd of uitbetaald. Als het gaat om een legaat van een specifiek goed, dan kan dat in de eerste maanden na het overlijden al het geval zijn.

Hoe snel moet een erfenis afgehandeld worden?

Een executeur behoort een erfenis af te handelen binnen een termijn van 18 maanden.

Hoe lang na overlijden naar notaris?

Wanneer je naar een notaris gaat na overlijden bepaal je zelf. Er is hiervoor geen regel die bepaalt hoe snel je die moet inschakelen. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Zeker in het begin, tijdens de rouwperiode, kan de notaris je veel financiële en juridische zaken uit handen nemen.

Wie moet het huis leeghalen bij overlijden?

Wanneer iemand overlijdt, zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor het leeghalen van het huis en de bijkomende kosten. Wanneer er geen sprake is van een testament, staat in de wet beschreven dat alleen de echtgenoot, geregistreerd partner en bloedverwanten erven.

Hoe bepaal je waarde inboedel bij overlijden?

De wet schrijft voor dat 'in beginsel de werkelijke waarde van de inboedel door de erfgenamen bij hun verkrijging worden opgeteld'. Bij de erfbelasting is dus het uitgangspunt dat de economische waarde van de inboedel van toepassing is. Met andere woorden, het bedrag dat de hoogste bieder ervoor geeft.

Wat doe je met spullen na overlijden?

Bewaren, weggeven of weggooien?
  1. Bewaar spullen digitaal. Heb je besloten om iets weg te doen, maar vind je het lastig om er afstand van te doen? ...
  2. Een speciaal herdenkingsplekje of ruimte in huis. ...
  3. Of een memorybox. ...
  4. Kleding laten verwerken in een herinneringsvoorwerp. ...
  5. Weggeven of verkopen. ...
  6. Weggooien.

Wie moet overlijden melden bij de bank?

Overlijden van een rekeninghouder (geen en/of rekening, zie hierna) moet u doorgeven aan een bank en andere financiële instellingen zoals creditcardmaatschappijen, verzekeraars, beleggingsinstellingen en pensioenfondsen. Deze instellingen blokkeren vervolgens de tegoeden van de overledene.

Kan een gemachtigde geld opnemen na overlijden?

Was jij of bij leven van de rekeninghouder gemachtigd voor toegang tot de rekeningen? De machtiging vervalt na overlijden. Dat betekent dat je geen geld op kunt nemen.

Wat als je overlijden niet meldt bij bank?

Wat als u overlijden niet meldt bij de bank? U bent verplicht het overlijden te melden bij een bank. Als u dat niet doet, dan is dat strafbaar, net als geld opnemen van die rekening.