Heb ik recht op zwangerschapsuitkering?
Gevraagd door: Simon Krabbe | Laatste update: 5 mei 2022Score: 4.3/5 (13 stemmen)
Als u in dienst bent bij een werkgever, dan heeft u bij zwangerschap recht op zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering (WAZO). Uw werkgever vraagt namens u de uitkering aan. UWV betaalt de uitkering meestal aan uw werkgever en uw werkgever betaalt gewoon uw loon door.
Heeft iedereen recht op zwangerschapsverlof?
Als u zwanger bent, heeft u recht op samen minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het verlof gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. U bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag u het verlof laat ingaan.
Heb ik recht op een zwangerschapsuitkering?
Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof heeft u recht op een zwangerschapsuitkering. Uw werkgever vraagt de uitkering aan bij UWV. Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof.
Waar heb je recht op tijdens zwangerschap?
Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof kunt u recht hebben op een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering. De opbouw van uw vakantiedagen loopt door. Bij ziekte rond zwangerschap of bevalling kunt u een ziektewetuitkering krijgen. Uw werkgever mag u niet ontslaan omdat u zwanger bent.
Wie heeft recht op zwangerschapsverlof?
Zelfstandig werkende vrouwen hebben een verlofperiode van 8 weken (9 weken bij een meerling). Vrouwelijke ambtenaren hebben eveneens recht op 15 weken zwangerschapsverlof (17+2 weken bij meerlingen).
Hoeveel procent van je salaris krijg je bij zwangerschapsverlof?
Een zwangerschapsuitkering is 100% van het dagloon.
Hoe bevallingsverlof aanvragen?
Zwangerschapsverlof aanvragen
Je moet je werkgever een medisch attest bezorgen, met daarin vermeld: de vermoedelijke bevallingsdatum en de datum waarop je je verlof wil nemen. Verwittig ook op tijd je ziekenfonds of ten laatste bij het begin van de 6 weken die aan de bevalling voorafgaan.
Welke beroepen mag je niet doen als je zwanger bent?
- blootstelling aan lawaai.
- werken bij hoge temperaturen.
- blootstelling aan scheikundige stoffen.
- blootstelling aan mechanische trillingen.
- gevaar voor besmetting.
- dragen van zware lasten (tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap)
Kan niet meer werken door zwangerschap?
Ziekte tijdens zwangerschapsverlof
Kan uw werkneemster na haar zwangerschapsverlof nog niet aan het werk? Als de ziekte het gevolg is van de zwangerschap of bevalling, kan zij een Ziektewetuitkering krijgen. Zij moet zich wel ziek melden bij u. Als werkgever vraagt u voor haar de Ziektewetuitkering aan.
Hoeveel maanden Kolfrecht?
Hoe vaak mag je kolven op werk? Volgens jouw kolfrecht mag je zo vaak en zo lang als nodig is kolven of borstvoeding geven, met een maximum van een kwart van je werkdag of -dienst. De tijd waarin je dit doet krijg je gewoon doorbetaald. Je hebt dit recht tot je kind 9 maanden is.
Wie betaalt salaris tijdens zwangerschap?
De moederschapsuitkering is een vervangingsinkomen dat het ziekenfonds jou betaalt tijdens je moederschapsverlof. Het bedrag van de uitkering hangt af van je loon.
Is zwangerschapsverlof verplicht?
Je zou denken dat je dit wel zelf mag bepalen, maar het tegendeel is waar: zwangerschapsverlof is verplicht! Je moet als werkende vrouw minimaal 4 weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gaan.
Heb je altijd recht op 16 weken zwangerschapsverlof?
U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.
Hoe ver van te voren zwangerschapsverlof aanvragen?
Uw zwangerschapsverlof gaat in tussen 6 en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. U bepaalt zelf op welke dag u het verlof binnen deze periode laat ingaan. Vervolgens vraagt u de zwangerschaps- en bevallingsuitkering aan 4 tot 2 weken voor uw eerste verlofdag.
Hoelang heb je recht op zwangerschapsverlof?
Je hebt recht op zwangerschapsverlof vanaf 6 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum tot en met de dag van de bevalling. Je hoeft niet 6 weken van tevoren te stoppen. Je mag nog 2 weken langer doorwerken. Het zwangerschapsverlof gaat uiterlijk 4 weken voor jouw uitgerekende bevallingsdatum in.
Wat te doen bij Hellp syndroom?
Doordat de oorzaak niet bekend is, bestaat er nog geen goede behandelmethode voor het HELLP-syndroom. Artsen kiezen voor symptoombestrijding of het beëindigen van de zwangerschap. U wordt opgenomen op de OHC (intensive care voor zwangere vrouwen) en er vinden regelmatig controles plaats.
Wat valt onder vangnetregeling?
Met de vangnet regeling wordt bedoeld dat een werkgever de directe loonkosten van een werknemer bij verzuim onder bepaalde condities via UWV ontvangt. Vangnet is een toepassing van de Ziektewet. Een werknemer komt in de navolgende situaties in aanmerking voor vangnet: een tijdelijk contract loopt af tijdens verzuim.
Hoe weet ik of ik bekkeninstabiliteit heb?
De symptomen van bekkeninstabiliteit zijn van persoon tot persoon verschillend. Meestal worden de volgende klachten ervaren: Pijn in het bekken, de onderrug, de onderbuik, de bovenbenen of de liezen. Pijn wanneer u lange tijd achtereen zit, traploopt, zich omdraait in bed of opstaat na het zitten.
Hoeveel weken zwanger stoppen met werken?
Je mag maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaan. Je bent echter verplicht om minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Het totale verlof duurt 16 weken. Je hebt dus altijd minimaal 10 weken na je bevalling vrij ook wanneer de baby later dan gepland geboren wordt.
Kan je werkgever je ontslaan als je zwanger bent?
Uw werkgever mag u niet ontslaan als u zwanger bent. Uw werkgever mag u ook niet ontslaan omdat hij denkt dat u zwanger wilt worden.
Hoeveel uur per dag mag je werken als je zwanger bent?
Extra pauze, geen nachtdienst
Zo hebben zwangere vrouwen recht op extra pauzes tot maximaal een achtste van de werkdag. Met andere woorden: werk je acht uur op een dag? Dan krijg je een uur extra pauze (onbetaald) als je daar behoefte aan hebt.
Hoe moederschapsrust aanvragen werkgever?
Een aanvraag dien je in bij het ziekenfonds. Je vult de voorziene bevallingsdatum in, het aantal weken (facultatieve) bevallingsrust dat je wenst op te nemen en de precieze periode. Deze data zijn niet definitief, achteraf kun je nog altijd wijzigingen aanbrengen.
Wat gebeurt er met je zwangerschapsverlof als je eerder bevalt?
Uw zwangerschapsverlof is ingegaan 6 weken voor de uitgerekende datum. Maar u bevalt 1 week eerder dan deze datum. Dan duurt het zwangerschaps- en bevallingsverlof in totaal 16 weken: 5 weken voor en 11 weken na uw bevalling. Uw zwangerschaps- en bevallingsuitkering duurt net zo lang als uw verlof.
Hoe vraag ik vaderschapsverlof aan?
- Vraag je geboorteverlof op voorhand aan bij je werkgever.
- Verwittig je werkgever bij de geboorte en bezorg hem een kopie van de geboorteakte. Dat document krijg je wanneer je de geboorte (binnen de 15 dagen) aangeeft in de gemeente waar je kindje is geboren.
Wie betaalt pensioen tijdens zwangerschapsverlof?
Als je met zwangerschapsverlof gaat, loopt je pensioenopbouw gewoon door. Daar hoef je niets voor te regelen. Ga je na je zwangerschapsverlof nog met onbetaald verlof, dan verandert je pensioenopbouw mogelijk wel. >>
Kan een peuter delen?
Hoe schrijf ik mijn kind in op mijn adres?